Δισκοθήκη: Guns N' Roses με δυναμική παρουσία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Guns N' Roses είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα χαρντ ροκ από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, που δημιουργήθηκε το 1985. Όταν υπέγραψαν με την Geffen Records το 1986, το συγκρότημα αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Axl Rose, τον βασικό κιθαρίστα Slash, τον κιθαρίστα ρυθμού Izzy Stradlin, τον μπασίστα Duff McKagan και τον ντράμερ Στίβεν Άντλερ. Η τρέχουσα σύνθεση αποτελείται από τους Rose, Slash, McKagan, τον κιθαρίστα Richard Fortus, τον drummer Frank Ferrer και τους keyboardists Dizzy Reed και Melissa Reese.

Video Url

 

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Guns N' Roses, Appetite for Destruction (1987), έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard 200 ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, με τη δύναμη των 10 κορυφαίων σινγκλ "Welcome to the Jungle", "Paradise City" και " Sweet Child o' Mine», το μοναδικό σινγκλ του συγκροτήματος που έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100. Το άλμπουμ έχει πουλήσει περίπου 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 18 εκατομμυρίων μονάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας το το ντεμπούτο άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις της χώρας και το ενδέκατο άλμπουμ μπεστ σέλερ. Το επόμενο στούντιο άλμπουμ τους, (1988), έφτασε στο νούμερο δύο στο Billboard 200, πούλησε δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατομμυρίων στις ΗΠΑ) και συμπεριέλαβε την κορυφαία 5 επιτυχία «Patience». Το Use Your Illusion I και το Use Your Illusion II, που ηχογραφήθηκαν ταυτόχρονα και κυκλοφόρησαν το 1991, έκαναν το ντεμπούτο τους στο νούμερο δύο και στο νούμερο ένα στο Billboard 200 αντίστοιχα και έχουν πουλήσει συνολικά 35 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων 14 εκατομμυρίων μονάδων στις ΗΠΑ). Τα άλμπουμ  Illusion περιελάμβαναν το βασικό σινγκλ "You Could Be Mine", διασκευές των "Live and Let Die" και "Knockin' on Heaven's Door" και μια τριλογία από μπαλάντες ("Don't Cry", "November Rain" και "Estranged"), το οποίο περιλάμβανε ιδιαίτερα μουσικά βίντεο υψηλού προϋπολογισμού. Οι δίσκοι υποστηρίχθηκαν από την περιοδεία Use Your Illusion Tour, μια παγκόσμια περιοδεία που διήρκεσε από το 1991 έως το 1993. Τα εξώφυλλα του άλμπουμ "The Spaghetti Incident?" (1993) ήταν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ στο οποίο συμμετείχαν οι Slash και McKagan πριν από την αρχική τους αναχώρηση.

Οι εργασίες σε ένα επόμενο άλμπουμ σταμάτησαν λόγω δημιουργικών διαφορών μεταξύ των μελών του συγκροτήματος.  Ο Rose, θέλοντας να επεκτείνει τον ήχο της μπάντας με industrial και ηλεκτρονικά στοιχεία, ενέγραψε μια εκλεκτική σύνθεση μουσικών, όπως ο πανκ μπασίστας Tommy Stinson, ο βιρτουόζος κιθαρίστας Buckethead, ο  Chris Pitman και πολλά μέλη των Nine Inch Nails που περιοδεύουν μαζί τους, μεταξύ άλλων. Μετά από μια δεκαετία δουλειάς, κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο έκτο στούντιο άλμπουμ των Guns N' Roses, Chinese Democracy (2008), με το ομώνυμο κομμάτι ως βασικό σινγκλ. Με κόστος παραγωγής περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο ακριβό ροκ άλμπουμ στην ιστορία. Έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο τρία στο Billboard 200, αλλά διεύψευσε τις προσδοκίες του κλάδου παρά την ως επί το πλείστον θετική κριτική υποδοχή. Μετά την εκτεταμένη περιοδεία που ακολούθησε, οι Slash και McKagan επανήλθαν στο συγκρότημα το 2016 για την περιοδεία Not in This Lifetime..., η οποία έγινε η τρίτη με τα υψηλότερα έσοδα περιοδεία συναυλιών στην ιστορία, με εισπράξεις άνω των 584 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την ολοκλήρωσή της το 2019.

Στα πρώτα τους χρόνια, ο ηδονισμός και η επαναστατικότητα της μπάντας έκαναν συγκρίσεις με τους πρώτους Rolling Stones και τους χάρισε το παρατσούκλι «το πιο επικίνδυνο συγκρότημα στον κόσμο». Η κλασική σύνθεση του συγκροτήματος, μαζί με τα μετέπειτα μέλη, τον Ριντ και τον ντράμερ Ματ Σόρουμ, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012, τον πρώτο χρόνο συμμετοχής του. Οι Guns N' Roses έχουν πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 45 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας τους ένα από τα ονόματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url