Δισκοθήκη: Pantera Αμερικάνικο χέβυ μέταλ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Pantera  είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα χέβι μέταλ από το Άρλινγκτον του Τέξας, που σχηματίστηκε το 1981 και αποτελείται σήμερα από τον τραγουδιστή Phil Anselmo, τον μπασίστα Rex Brown και τους περιοδεύοντες μουσικούς Zakk Wylde και Charlie Benante. Η πιο γνωστή σύνθεση του γκρουπ αποτελούνταν από τους αδερφούς Abbott (ντράμερ Vinnie Paul και κιθαρίστας Dimebag Darrell), μαζί με τους Brown και Anselmo, οι οποίοι προσχώρησαν το 1982 και το 1986 αντίστοιχα. Εκτός από την ανάπτυξη και τη διάδοση του υποείδους groove metal, οι Pantera πιστώνονται (μαζί με άλλα, όπως Testament, Sepultura και Machine Head) ότι ήταν μέρος του δεύτερου κύματος της thrash metal σκηνής από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές -μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι Pantera θεωρούνται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία του heavy metal, έχοντας πουλήσει περίπου 20 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και έχοντας λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για Grammy.

Ξεκίνησαν ως glam metal συγκρότημα και οι Pantera κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με τον πρωταγωνιστή Terry Glaze (Metal Magic, Projects in the Jungle και I Am the Night), με μικρή επιτυχία. Αναζητώντας έναν νέο και πιο βαρύ ήχο, οι Pantera στρατολόγησαν τον Anselmo το 1986 και κυκλοφόρησε το Power Metal το 1988. Εξασφάλισαν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με τη μεγάλη δισκογραφική Atco την επόμενη χρονιά. Το πέμπτο τους άλμπουμ (το οποίο το συγκρότημα έχει δηλώσει έκτοτε ως το επίσημο ντεμπούτο του άλμπουμ), Το 1990 Cowboys from Hell, έκανε δημοφιλή το είδος groove metal, ενώ η συνέχεια του 1992 Vulgar Display of Power πέτυχε έναν ακόμη πιο βαρύ ήχο και αύξησε το δημοτικότητα. Το επόμενο άλμπουμ Far Beyond Driven (1994) έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο Billboard 200.

Οι εντάσεις άρχισαν να εμφανίζονται μεταξύ των μελών της μπάντας όταν ο Anselmo, ταλαιπωρημένος από σοβαρά προβλήματα στην πλάτη που προκάλεσαν χρόνια έντονων ερμηνειών επί σκηνής, άρχισε να απομακρύνεται από το συγκρότημα του το 1995, και τελικά εθίστηκε στην ηρωίνη λόγω των προβλημάτων του πόνου του. παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική δόση τον Ιούλιο του 1996). Αυτές οι εντάσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι ηχογραφήσεις για το The Great Southern Trendkill (1996) να πραγματοποιούνται χωριστά. Η συνεχιζόμενη ένταση κράτησε για άλλα επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ηχογραφήθηκε μόνο ένα στούντιο άλμπουμ, το Reinventing the Steel (2000). Οι Pantera σταμάτησαν το 2001, αλλά οι επίμονες διαφωνίες οδήγησαν στη διάλυση του συγκροτήματος το 2003. 

Στις 8 Δεκεμβρίου 2004, ο Dimebag Darrell πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη σκηνή από έναν ψυχικά ασταθή θαυμαστή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Columbus του Οχάιο. Ο Vinnie Paul συνέχισε να σχηματίζει τους Hellyeah μετά τον θάνατο του αδελφού του και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια το 2018, αφήνοντας τους Brown και Anselmo ως τα μόνα επιζώντα μέλη της πιο γνωστής σύνθεσης του συγκροτήματος. Τον Ιούλιο του 2022, ανακοινώθηκε ότι ο Μπράουν και ο Άνσελμο επανενώνονταν το 2023 για την πρώτη περιοδεία των Pantera μετά από 22 χρόνια, με τους Zakk Wylde και Charlie Benante να συμπληρώνουν τους αδερφούς Abbott στην κιθάρα και τα ντραμς, αντίστοιχα. Η νέα σύνθεση έπαιξε την πρώτη της εμφάνιση μετά από 21 χρόνια στο φεστιβάλ Hell and Heaven στο Μεξικό στις 2 Δεκεμβρίου 2022, και η περιοδεία επανασύνδεσης του συγκροτήματος θα συνεχιστεί το 2024 παρά τις ακυρώσεις λόγω της συμπάθειας του Anselmo για τη λευκή υπεροχή.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url