Δισκοθήκη: Wilco με πολλούς φίλους στις ΗΠΑ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Wilco είναι μια αμερικανική εναλλακτική ροκ μπάντα με έδρα το Σικάγο του Ιλινόι. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1994 από τα υπόλοιπα μέλη της εναλλακτικής κάντρι ομάδας Uncle Tupelo μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή Jay Farrar. Η σύνθεση των Wilco άλλαζε συχνά κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας τους, με μόνο τον τραγουδιστή Jeff Tweedy και τον μπασίστα John Stirratt να απομένουν από την αρχική ενσάρκωση. Από τις αρχές του 2004, το lineup παρέμεινε αμετάβλητο, αποτελούμενο από τους Tweedy, Stirratt, τον κιθαρίστα Nels Cline, τον multi-οργανίστα Pat Sansone, τον παίκτη των πλήκτρων Mikael Jorgensen και τον ντράμερ Glenn Kotche. Οι Wilco έχουν κυκλοφορήσει δώδεκα στούντιο άλμπουμ, ένα ζωντανό διπλό άλμπουμ και τέσσερις συνεργασίες: τρεις με τον Billy Bragg και μία με τους The Minus 5.

Video Url

 

Η μουσική των Wilco έχει εμπνευστεί από μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών και στυλ, συμπεριλαμβανομένων των Bill Fay, The Beatles και Television, και με τη σειρά της έχει επηρεάσει τη μουσική από μια σειρά σύγχρονων εναλλακτικών ροκ καλλιτεχνών. Το συγκρότημα συνέχισε στο εναλλακτικό κάντρι στυλ των Uncle Tupelo στο ντεμπούτο του άλμπουμ A.M. (1995), αλλά έκτοτε έχει εισαγάγει περισσότερες πειραματικές πτυχές στη μουσική τους, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων εναλλακτικής ροκ και κλασικής ποπ. Το μουσικό στυλ των Wilco έχει εξελιχθεί από έναν ήχο country rock της δεκαετίας του 1990 σε μια τρέχουσα "εκλεκτική indie rock συλλογικότητα που αγγίζει πολλές εποχές και είδη".

Οι Wilco κέρδισαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για το τέταρτο άλμπουμ τους, Yankee Hotel Foxtrot (2001), και τη διαμάχη γύρω από αυτό. Αφού ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις, η Reprise Records απέρριψε το άλμπουμ και απέλυσε τους Wilco από την εταιρεία. Ως μέρος μιας συμφωνίας εξαγοράς, η Reprise έδωσε στους Wilco τα δικαιώματα του άλμπουμ δωρεάν. Μετά τη ροή του Foxtrot στον ιστότοπό της, οι Wilco πούλησαν το άλμπουμ στη Nonesuch Records το 2002. Και οι δύο δισκογραφικές είναι θυγατρικές της Warner Music Group, οδηγώντας έναν κριτικό να πει ότι το άλμπουμ έδειξε «πόσο μπερδεμένη είναι η μουσική βιομηχανία στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα  Το Yankee Hotel Foxtrot είναι η πιο επιτυχημένη κυκλοφορία των Wilco μέχρι σήμερα, πουλώντας πάνω από 670.000 αντίτυπα. Οι Wilco κέρδισαν δύο βραβεία Grammy για το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, το A Ghost Is Born του 2004, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Άλμπουμ Εναλλακτικής Μουσικής. Οι Wilco κυκλοφόρησαν το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ τους, Cruel Country, τον Μάιο του 2022.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url