Δισκοθήκη: Adele δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Adele Laurie Blue Adkins MBE γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1988, είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Μετά την αποφοίτησή της στις τέχνες από το BRIT School το 2006, η Adele υπέγραψε δισκογραφική συμφωνία με την XL Recordings. Το ντεμπούτο της άλμπουμ, 19, κυκλοφόρησε το 2008 και δημιούργησε τα σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου "Chasing Pavements" και "Make You Feel My Love". το19 έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμπεριλήφθηκε στα 20 με τις καλύτερες πωλήσεις ντεμπούτο άλμπουμ όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο  Η Adele τιμήθηκε με το Brit Award for Rising Star καθώς και με το Grammy Award για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

Η Adele κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της, 21, το 2011. Έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο του 21ου αιώνα, με πωλήσεις πάνω από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Πιστοποιήθηκε 18× πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (το υψηλότερο από σόλο καλλιτέχνη όλων των εποχών) και Diamond στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Billboard, το 21 είναι το άλμπουμ με τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία των αμερικανικών τσαρτ, φτάνοντας στην κορυφή του Billboard 200 για 24 εβδομάδες (το μεγαλύτερο για μια γυναίκα καλλιτέχνη ποτέ). Ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία του Billboard Hot 100 που είχε τρία ταυτόχρονα σινγκλ στο top-ten ως βασικός καλλιτέχνης, με τα "Rolling in the Deep", "Someone Like You" και "Set Fire to the Rain". όλα αυτά ήταν επίσης στην κορυφή του chart. Το άλμπουμ κέρδισε έξι βραβεία Grammy που ισοδυναμούν με ρεκόρ, μεταξύ των οποίων το Άλμπουμ της Χρονιάς και το Βραβείο Brit για το Βρετανικό Άλμπουμ της Χρονιάς. Η επιτυχία του 21 κέρδισε την Adele πολλές αναφορές στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το περιοδικό Rolling stone τοποθέτησε το άλμπουμ της 21 στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών (2020).

Το 2012, η ​​Adele κυκλοφόρησε το "Skyfall", ένα soundtrack single για την ομώνυμη ταινία του James Bond, η οποία κέρδισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι. Το τρίτο της στούντιο άλμπουμ, 25, κυκλοφόρησε το 2015 και έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς, σπάζοντας επίσης τα ρεκόρ πωλήσεων της πρώτης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου είναι το μόνο άλμπουμ που πούλησε πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε μια εβδομάδα. Το 25 ήταν το δεύτερο άλμπουμ της που έλαβε την πιστοποίηση Diamond στις ΗΠΑ και της κέρδισε πέντε βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς, και τέσσερα Βραβεία Brit, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού Άλμπουμ της Χρονιάς. Το βασικό σινγκλ, "Hello", έγινε το πρώτο τραγούδι στις ΗΠΑ που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφιακά αντίτυπα μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του. Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της 30, το οποίο περιέχει το σινγκλ «Easy on Me» που κορυφώθηκε στα charts, κυκλοφόρησε το 2021 και έγινε το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 30 κέρδισε το Βραβείο Brit 2022 για το βρετανικό άλμπουμ της χρονιάς.

Η Adele είναι μια από τις καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, με πωλήσεις άνω των 170 εκατομμυρίων δίσκων έως το 2022. Ονομάστηκε ως η καλλιτέχνιδα με τις περισσότερες πωλήσεις άλμπουμ της δεκαετίας του 2010 στις ΗΠΑ και παγκοσμίως καθώς και ως η καλύτερη πουλάει γυναίκα καλλιτέχνη του 21ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν δεκαπέντε βραβεία Grammy, δώδεκα Brit Awards, ένα Όσκαρ, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας και ένα βραβείο Primetime Emmy. Το 2011, το 2012 και το 2016, το Billboard την ανακήρυξε Καλλιτέχνη της Χρονιάς. Στα βραβεία Ivor Novello το 2012 και το 2016, η Adele ονομάστηκε τραγουδοποιός της χρονιάς από την Ακαδημία Ivors. Το περιοδικό Time την ανακήρυξε ως ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2012, το 2016 και το 2022. Διορίστηκε MBE στα 2013 Queen's Birthday Honors για υπηρεσίες στη μουσική. Ενώ το Rolling Stone την έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 200 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών (2023), οι Times την ονόμασαν ως τη 2η καλύτερη τραγουδίστρια του 21ου αιώνα. Το περιοδικό Insider την αποκάλεσε τη μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα της δεκαετίας του 2010.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url