Δισκοθήκη: Parliament/Funkadelic οι εκπρόσωποι του φανκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Parliament-Funkadelic (συντομογραφία P-Funk) είναι μια αμερικανική μουσική κολεκτίβα από εναλλασσόμενους μουσικούς με επικεφαλής τον George Clinton, που αποτελείται κυρίως από τα funk συγκροτήματα Parliament και Funkadelic, και τα δύο ενεργά από τη δεκαετία του 1960. Το ξεχωριστό funk στυλ τους βασιζόταν στην ψυχεδελική κουλτούρα, την παράξενη μόδα, την επιστημονική φαντασία και το σουρεαλιστικό χιούμορ.  ενώ η συλλογική τους μυθολογία θα βοηθούσε τον πρωτοπόρο αφροφουτουρισμό. Τα γκρουπ κυκλοφόρησαν άλμπουμ όπως τα Maggot Brain (1971), Mothership Connection (1975) και One Nation Under a Groove (1978) προς επαίνους από τους κριτικούς, και σημείωσαν επιτυχίες στα charts με σινγκλ όπως το "Give Up the Funk" (1975) και " Flash Light» (1978). Συνολικά, η κολεκτίβα πέτυχε δεκατρείς κορυφαίες δεκάδες επιτυχίες στα αμερικανικά μουσικά charts R&B μεταξύ 1967 και 1983, συμπεριλαμβανομένων έξι νούμερο ένα επιτυχιών.

 

Video Url

 

Η προέλευση της κολεκτίβας χρονολογείται από την ομάδα doo-wop, οι Parliament, που δημιουργήθηκαν από τον Κλίντον στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στο προάστιο του Νιου Τζέρσεϊ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Κλίντον είχε αποκτήσει εμπειρία ως παραγωγός-συγγραφέας για τη Motown Records και, υπό την επιρροή καλλιτεχνών όπως ο Jimi Hendrix, ο Sly Stone και ο Frank Zappa, μετακόμισε στο Ντιτρόιτ και στρατολόγησε μουσικούς από τις μέρες του στο Νιου Τζέρσεϋ.  δύο αδερφές μπάντες Parliament και Funkadelic. Οι πρώτοι θα συνέχιζαν να αναπτύσσουν ένα εμπορικά επιτυχημένο στυλ φανκ εμπνευσμένο από επιστημονική φαντασία, ενώ οι δεύτεροι συνδύαζαν το φανκ με το ψυχεδελικό ροκ. Το όνομα "Parliament-Funkadelic" έγινε ο γενικός όρος για τους δεκάδες συγγενείς μουσικούς που ηχογραφούν και περιοδεύουν διαφορετικά έργα στην τροχιά του Κλίντον, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων φωνητικών spinoff γκρουπ Brides of Funkenstein και Parlet. Τα οικονομικά ζητήματα και τα θέματα δισκογραφικών επιβράδυναν την καταγεγραμμένη παραγωγή της κολεκτίβας τη δεκαετία του 1980, ενώ ο Κλίντον και άλλα μέλη ξεκίνησαν σόλο καριέρα, με τον Κλίντον επίσης να ενοποιεί τα πολλαπλά έργα της συλλογικότητας και να περιοδεύει με ονόματα όπως ο Τζορτζ Κλίντον και οι P-Funk All-Stars. Στη δεκαετία του 1990, ο ήχος τους έγινε η κύρια έμπνευση για το υποείδος χιπ χοπ της Δυτικής Ακτής G-funk.

Εξέχοντα μέλη της συλλογικότητας περιλαμβάνουν τον μπασίστα Bootsy Collins (που σχημάτισε το spinoff γκρουπ Bootsy’s Rubber Band), τον keyboardist Bernie Worrell, τους κιθαρίστες Eddie "Maggot Brain" Hazel, Michael Hampton, Garry "Diaper Man" Shider και τους κόρνερ Fred Wesley και Maceo Parker. Κάποιοι πρώην βουλευτές παίζουν με το όνομα «Original P». Δεκαέξι μέλη των Parliament-Funkadelic εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1997. Το 2019, το συγκρότημα έλαβε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Tα ONE NATION UNDER A GROOVE ΚΑΙ UNCLE JAM WANTS YOU δεν υπάρχουν στο Spotify

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url