Δισκοθήκη: Focus από την Ολλανδία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Focus είναι ένα ολλανδικό progressive rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ το 1969 από τον πληκτρίστα, τραγουδιστή και φλαουτίστα Thijs van Leer, τον ντράμερ Hans Cleuver, τον μπασίστα Martijn Dresden και τον κιθαρίστα Jan Akkerman. Το συγκρότημα έχει περάσει από πολλούς σχηματισμούς στην ιστορία του. Από τον Δεκέμβριο του 2016, αποτελείται από τους Van Leer, τον ντράμερ Pierre van der Linden, τον κιθαρίστα Menno Gootjes και τον μπασίστα Udo Pannekeet. 

Video Url

 

Μετά την προσθήκη του Akkerman στο ροκ τρίο του Van Leer στα τέλη του 1969, το συγκρότημα ονομάστηκε Focus και αρχικά εργάστηκε για μια ολλανδική παραγωγή του ροκ μιούζικαλ Hair. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ Focus Plays Focus (1970) κέρδισε λίγη προσοχή, αλλά η συνέχεια, Moving Waves (1971) και το βασικό σινγκλ του "Hocus Pocus", κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση του συγκροτήματος. Η επιτυχία τους συνεχίστηκε με το Focus 3 (1972) και το Κοντσέρτο για Χάμπουργκερ (1974), με το πρώτο να περιέχει το δεύτερο σινγκλ τους, "Sylvia". Αφού ηχογράφησε δύο άλμπουμ με διάφορους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του κιθαρίστα Phillip Catherine, του τραγουδιστή P. J. Proby και των ντράμερ Colin Allen, David Kemper και Steve Smith, οι Focus διαλύθηκαν το 1978. Επανενώθηκαν για λίγο το 1990 και το 1997.

Το 2002, ο Van Leer αναμόρφωσε τους Focus με μια νέα σύνθεση που είδε τον Van der Linden να επανέρχεται στο συγκρότημα το 2004. Τα άλμπουμ Focus 8 (2002), Focus 9 / New Skin (2006) και Focus X (2012) έτυχαν καλής υποδοχής , και το Focus συνεχίζουν να αποδίδουν παγκοσμίως. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους είναι το Focus 11 (2018). Έλαβαν ανανεωμένο ενδιαφέρον αφού η Nike χρησιμοποίησε το "Hocus Pocus" στο διαφημιστικό της Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 Write The Future. Οι Focus παραμένουν ένα από τα πιο επιτυχημένα και επιδραστικά ροκ συγκροτήματα από την Ολλανδία.

    

Video Url

 

Video Url

 

  

Video Url