Δισκοθήκη: Cliff Richard and The Shadows Με μεγάλη ιστορία

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Shadows (αρχικά γνωστοί ως Drifters) ήταν ένα αγγλικό οργανικό ροκ συγκρότημα, το οποίο κυριάρχησε στα βρετανικά τσαρτ λαϊκής μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην εποχή πριν από τους Beatles. Υπήρξαν ως το backing συγκρότημα του Cliff Richard από το 1958 έως το 1968, και έχουν ενταχθεί μαζί του για πολλές περιοδείες επανένωσης.

Video Url

 

Οι Shadows είχαν 69 σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη δεκαετία του 1950 έως το 2000, 35 πιστώθηκαν στους Shadows και 34 στον Cliff Richard and the Shadows. Το συγκρότημα, που ήταν στην πρώτη γραμμή της έκρηξης των beat-group του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν το πρώτο συγκρότημα υποστήριξης που έγιναν μεγάλα ονόματα. Ως πρωτοπόροι του τετραμελούς ορχηστρικού σχήματος, το συγκρότημα αποτελούνταν από κιθάρα, ρυθμική κιθάρα, μπάσο και ντραμς. Η γκάμα τους καλύπτει ποπ, ροκ, σέρφ ροκ και μπαλάντες με τζαζ επιρροή.

Τα βασικά μέλη από το 1958 έως σήμερα είναι οι κιθαρίστες Hank Marvin και Bruce Welch και ο ντράμερ Brian Bennett (ο οποίος είναι με το συγκρότημα από το 1961) με διάφορους μπασίστες και περιστασιακά keyboardists όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί με τις κιθάρες Fender and Burns, ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος του ήχου των Shadows ήταν ο ενισχυτής Vox.

Γύρω στο 1964, οι Shadows αντικατέστησαν την Fender με  Burns, ο Bruce Welch αναφέροντας τα προβλήματα συντονισμού ως τον κύριο λόγο.

Ο Sir Cliff Richard OBE (γεννημένος Harry Rodger Webb, 14 Οκτωβρίου 1940) είναι ένας Άγγλος τραγουδιστής που κατέχει τόσο τη βρετανική όσο και την ιθαγένεια των Μπαρμπάντος. Έχει συνολικές πωλήσεις πάνω από 21,5 εκατομμύρια σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ο τρίτος καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών τσαρτ σινγκλ, πίσω από τους Beatles και τον Elvis Presley.

Ο Ρίτσαρντ κυκλοφόρησε αρχικά ως επαναστάτης τραγουδιστής του ροκ εν ρολ στο στυλ του Πρίσλεϋ και του Λιτλ Ρίτσαρντ. Με το υποστηρικτικό του γκρουπ, τους Shadows, κυριάρχησε στη βρετανική δημοφιλή μουσική σκηνή στην προ-Beatles περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960.Το επιτυχημένο σινγκλ του 1958 "Move It" περιγράφεται συχνά ως το πρώτο αυθεντικό ροκ εν ρολ τραγούδι της Βρετανίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, είχε μια ακμάζουσα καριέρα στην οθόνη με ταινίες όπως The Young Ones, Summer Holiday και Wonderful Life και τη δική του τηλεοπτική εκπομπή στο BBC. Η αυξημένη εστίαση στη χριστιανική του πίστη και η μετέπειτα άμβλυνση της μουσικής του οδήγησαν σε μια πιο μεσαία εικόνα, 

Σε μια καριέρα που εκτείνεται σχεδόν σε 65 χρόνια, ο Richard έχει συγκεντρώσει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων δύο βραβείων Ivor Novello και τριών Brit Awards. Περισσότερα από 130 από τα σινγκλ, τα άλμπουμ και τα EP του έχουν φτάσει στο Top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Ο Richard είχε 67 τοπ 10  σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο υψηλότερο σύνολο για έναν καλλιτέχνη (πίσω από τον Presley). Κατέχει το ρεκόρ, με τον Πρίσλεϊ, ως τον μοναδικό που ήταν στα τσαρτ σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου και τις πρώτες έξι δεκαετίες του (δεκαετίες 1950-2000). Έχει πετύχει 14 σινγκλ Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και είναι ο μόνος τραγουδιστής που είχε ένα Νο. 1 σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κάθε μία από τις πέντε συνεχόμενες δεκαετίες. Είχε επίσης τέσσερα χριστουγεννιάτικα σινγκλ Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 

Ο Richard έχει πουλήσει περισσότερους από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μουσικής όλων των εποχών. Ποτέ δεν πέτυχε την ίδια δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τα οκτώ σινγκλ στο Top 40 των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των "Devil Woman" και "We Don't Talk Anymore" με πωλήσεις εκατομμυρίων. Στον Καναδά, είχε μια επιτυχημένη περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με ορισμένες εκδόσεις πιστοποιημένες με χρυσό και πλατίνα. Παρέμεινε δημοφιλής προσωπικότητα της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία, και διατηρεί ακόλουθους σε άλλες χώρες. Όταν δεν περιοδεύει, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Μπαρμπάντος και Πορτογαλίας. Το 2019, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url