Δισκοθήκη: Radiohead από τους κορυφαίους της γενιάς τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Radiohead είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Abingdon, Oxfordshire, το 1985. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Thom Yorke (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο, πλήκτρα). Τα αδέρφια Jonny Greenwood (κιθάρα, πλήκτρα, άλλα όργανα) και Colin Greenwood (μπάσο). Ed O'Brien (κιθάρα, δεύτερα φωνητικά); και Philip Selway (τύμπανα, κρουστά). Έχουν συνεργαστεί με τον παραγωγό Nigel Godrich  από το 1994. Η πειραματική προσέγγιση των Radiohead πιστώνεται με την προώθηση του ήχου εναλλακτικής ροκ.

Οι Radiohead υπέγραψαν με την EMI το 1991 και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Pablo Honey, το 1993. το ντεμπούτο τους single, "Creep", έγινε παγκόσμια επιτυχία. Η δημοτικότητα και η κριτική θέση των Radiohead αυξήθηκαν με την κυκλοφορία του The Bends το 1995. Το τρίτο άλμπουμ των Radiohead, OK Computer (1997), τους έφερε διεθνή φήμη. γνωστό για την περίπλοκη παραγωγή του και τα θέματα της σύγχρονης αλλοτρίωσης, αναγνωρίζεται ως δίσκος ορόσημο και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στη δημοφιλή μουσική.

Το τέταρτο άλμπουμ των Radiohead, Kid A (2000), σηματοδότησε μια δραματική αλλαγή στο στυλ, ενσωματώνοντας επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική, την τζαζ, την κλασική μουσική και το krautrock. Αν και το Kid A δίχασε τους ακροατές, αργότερα κέρδισε ευρεία αναγνώριση. Ακολούθησε το Amnesiac (2001), . Το Hail to the Thief (2003), με στίχους που αναφέρονται στον πόλεμο κατά του τρόμου, ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Radiohead για την EMI.

Οι Radiohead κυκλοφόρησαν μόνοι τους το έβδομο άλμπουμ τους, In Rainbows (2007), ως λήψη για το οποίο οι πελάτες μπορούσαν να ορίσουν τη δική τους τιμή αγοράς, . Το όγδοο άλμπουμ τους, The King of Limbs (2011), μια εξερεύνηση του ρυθμού, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας εκτεταμένο looping και samples. Το A Moon Shaped Pool (2016) παρουσίαζε περίοπτα τις ορχηστρικές διασκευές του Jonny Greenwood. Οι Yorke, Jonny Greenwood, Selway και O'Brien έχουν κυκλοφορήσει σόλο άλμπουμ. το 2021, ο Yorke και ο Jonny Greenwood έκαναν το ντεμπούτο τους στο νέο συγκρότημα, τους Smile.

Μέχρι το 2011, οι Radiohead είχαν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Τα βραβεία τους περιλαμβάνουν έξι βραβεία Grammy και τέσσερα βραβεία Ivor Novello, ενώ έχουν πέντε υποψηφιότητες για το βραβείο Mercury. Επτά σινγκλ των Radiohead έχουν φτάσει στο top 10 του UK Singles Chart: "Creep" (1992), "Street Spirit (Fade Out)" (1996), "Paranoid Android" (1997), "Karma Police" (1997), " No Surprises» (1998), «Pyramid Song» (2001) και «There There» (2003). Τα "Creep" και "Nude" (2008) έφτασαν στις 40 πρώτες θέσεις του Billboard Hot 100 των ΗΠΑ. Το Rolling Stone έβαλε τους Radiohead στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και οι αναγνώστες του Rolling Stone τους ψήφισαν ως τον δεύτερο καλύτερο καλλιτέχνη της δεκαετίας του 2000. Πέντε άλμπουμ των Radiohead έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών του Rolling Stone. Οι Radiohead εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2019.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url