Δισκοθήκη: Coldplay Από τους κορυφαίους στον 21ο αιώνα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Coldplay είναι ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1997. Αποτελούνται από τον τραγουδιστή και πιανίστα Chris Martin, τον κιθαρίστα Jonny Buckland, τον μπασίστα Guy Berryman, τον ντράμερ Will Champion και τον δημιουργικό διευθυντή Phil Harvey. Γνωρίστηκαν στο University College του Λονδίνου και άρχισαν να παίζουν μουσική μαζί από το 1996 έως το 1998, αποκαλώντας τους εαυτούς τους αρχικά Starfish.

Video Url

 

Αφού κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα ένα εκτεταμένο έργο, Safety (1998), οι Coldplay υπέγραψαν με την Parlophone το 1999. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Parachutes (2000), περιελάμβανε το πρωτοποριακό σινγκλ τους "Yellow" και έλαβε ένα βραβείο Brit για το βρετανικό άλμπουμ της χρονιάς, ένα Grammy Βραβείο καλύτερου άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής και υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. Το δεύτερο άλμπουμ τους, A Rush of Blood to the Head (2002), κέρδισε τις ίδιες διακρίσεις και περιελάμβανε το σινγκλ "Clocks", το οποίο κέρδισε ένα βραβείο Grammy για την εγγραφή της χρονιάς. Το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, X&Y (2005), το οποίο ολοκλήρωσε αυτό που η μπάντα θεωρούσε ως τριλογία, και το τέταρτο άλμπουμ τους, Viva la Vida or Death and All His Friends (2008), ήταν και τα δύο υποψήφια για βραβείο Grammy για το καλύτερο ροκ άλμπουμ. ,  Και τα δύο άλμπουμ ήταν τα best-seller των αντίστοιχων ετών τους, φτάνοντας στην κορυφή των charts σε περισσότερες από 30 χώρες. Το Viva la Vida προτάθηκε επίσης για το άλμπουμ της χρονιάς, 

Οι Coldplay διαφοροποίησαν περαιτέρω τον ήχο τους στα επόμενα πέντε στούντιο άλμπουμ τους, με το πιο πρόσφατο να είναι το Music of the Spheres (2021). Κάθε άλμπουμ παρουσίαζε ένα μοναδικό θέμα και πρόσθεσε νέα μουσικά στυλ στο αρχικό ρεπερτόριο του συγκροτήματος, όπως electronica, ambient, pop, R&B, classical και progressive rock.

Με πωλήσεις 100 εκατομμυρίων άλμπουμ παγκοσμίως, οι Coldplay είναι ένα από τα γκρουπ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Άλλα αξιοσημείωτα επιτεύγματα περιλαμβάνουν την έβδομη περιοδεία με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών, τρία από τα 50 άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα  νούμερο ένα άλμπουμ στη χώρα χωρίς ποτέ να χάσουν την κορυφή. Οι Coldplay θεωρούνται ένα από τα πιο σημαίνοντα συγκροτήματα του 21ου αιώνα, με το Forbes να τους περιγράφει ως το πρότυπο για την τρέχουσα εναλλακτική μουσική σκηνή. Το Rock and Roll Hall of Fame συμπεριέλαβε το A Rush of Blood to the Head στη λίστα του "200 Definitive Albums" και το σινγκλ "Yellow" αποτελεί μέρος της έκθεσής τους "Songs That Shaped Rock and Roll" ως μία από τα πιο πετυχημένες και σημαντικές ηχογραφήσεις στη μουσική βιομηχανία. 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url