Δισκοθήκη: Queensrÿche, Progressive metal

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Queensrÿche  είναι ένα αμερικανικό heavy metal συγκρότημα. Δημιουργήθηκε το 1982 στο Bellevue της Ουάσιγκτον, από το τοπικό συγκρότημα The Mob.Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 16 στούντιο άλμπουμ, ένα EP και πολλά DVD, και συνεχίζει να περιοδεύει και να ηχογραφεί. Η αρχική σύνθεση αποτελούνταν από τους κιθαρίστες Michael Wilton και Chris DeGarmo, τον ντράμερ Scott Rockenfield, τον μπασίστα Eddie Jackson και τον βασικό τραγουδιστή Geoff Tate.

Video Url

 

Οι Queensrÿche έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από έξι εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρούνται  από τους ηγέτες της progressive metal σκηνής από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, και συχνά αναφέρονται ως ένας από τους "Big Three" του είδους, μαζί με τους Dream Theater και τους Fates Warning. Το συγκρότημα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του 1988 Operation: Mindcrime, το οποίο συχνά θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ χέβι μέταλ όλων των εποχών.Το επόμενο άλμπουμ τους, Empire (1990), ήταν επίσης πολύ επιτυχημένο και περιελάμβανε το σινγκλ "Silent Lucidity". Το συγκρότημα έχει λάβει τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Grammy για τραγούδια και από τα δύο άλμπουμ. Το 1998, ο ντράμερ Rockenfield έλαβε ατομική υποψηφιότητα για Grammy.

Επίσης το 1998, ο κιθαρίστας και βασικός τραγουδοποιός Chris DeGarmo άφησε το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους, επιστρέφοντας για λίγο το 2003 για να γράψει και να ηχογραφήσει το άλμπουμ Tribe. Με τα χρόνια, οι αντικαταστάτες του ήταν οι Kelly Gray, Mike Stone και Parker Lundgren. Μετά από μια διαμάχη στα παρασκήνια με μεγάλη δημοσιότητα πριν από μια παράσταση στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, τον Απρίλιο του 2012, ο ​​Tate απολύθηκε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον τότε τραγουδιστή των Crimson Glory, Todd La Torre. Ως απάντηση στην απόλυσή του, ο Τέιτ και η σύζυγός του Σούζαν (η οποία υπηρέτησε ως μάνατζερ του συγκροτήματος από το 2005 έως το 2012) κατέθεσαν μήνυση σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι άδικα τερματίστηκε. Η απόφαση στην προκαταρκτική διαταγή ήταν ότι επιτρεπόταν και στα δύο μέρη να χρησιμοποιούν το όνομα Queensrÿche έως ότου μια δικαστική απόφαση ή ένας διακανονισμός αποφασίσει ποιος θα χρησιμοποιούσε το όνομα. Επετεύχθη συμφωνία στις 17 Απριλίου 2014, κατά την οποία τα ιδρυτικά μέλη Wilton, Rockenfield και Jackson απονεμήθηκαν τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος του συγκροτήματος, συνεχίζοντας να παίζουν με τη σύνθεση που περιλαμβάνει επιπλέον τον τραγουδιστή La Torre και τον κιθαρίστα Lundgren.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που και τα δύο μέρη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Queensrÿche, ο Tate δημιούργησε τη δική του σύνθεση με τον πρώην κιθαρίστα Gray και μουσικούς από συγκροτήματα όπως οι Blue Öyster Cult, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Dio, AC/DC και Quiet Riot.Αυτή η έκδοση του Queensrÿche με τον Geoff Tate κυκλοφόρησε το άλμπουμ Frequency Unknown στις 23 Απριλίου 2013, ενώ οι Queensrÿche (με τον La Torre να αντικαθιστά τον Tate) κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ τους στις 24 και 25 Ιουνίου 2013 (ημερομηνία κυκλοφορίας σε Ευρώπη και Αμερική, αντίστοιχα)  Και οι δύο μπάντες περιόδευσαν το 2013 και το 2014, μετά την οποία ο Τέιτ άλλαξε το όνομα της εκδοχής του Queensrÿche σε Operation: Mindcrime.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url