Δισκοθήκη: Jeff Beck βιρτουόζος της κιθάρας

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Geoffrey Arnold Beck (24 Ιουνίου 1944 – 10 Ιανουαρίου 2023) ήταν Άγγλος κιθαρίστας. Έγινε γνωστός ως μέλος του ροκ συγκροτήματος The Yardbirds, και στη συνέχεια ίδρυσε και πρωτοστάτησε στους The Jeff Beck Group και τους Beck, Bogert & Appice. Το 1975, μεταπήδησε σε ένα ορχηστρικό στυλ με έμφαση σε έναν καινοτόμο ήχο και οι κυκλοφορίες του κάλυπταν είδη και στυλ που κυμαίνονταν από μπλουζ ροκ, σκληρό ροκ, τζαζ fusion και ένα μείγμα κιθάρας-ροκ και ηλεκτρονικής.

Ο Beck κατατάχθηκε στην πρώτη πεντάδα των καταλόγων του Rolling Stone και άλλων περιοδικών με τους μεγαλύτερους κιθαρίστες. Συχνά τον αποκαλούσαν «κιθαρίστα του κιθαρίστα». Το Rolling Stone τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο σημαίνοντες κιθαρίστες στο ροκ». Αν και ηχογράφησε δύο επιτυχημένα άλμπουμ (το 1975 και το 1976) ως σόλο, ο Μπεκ δεν καθιέρωσε ούτε διατήρησε τη σταθερή εμπορική επιτυχία πολλών από τους συγχρόνους του και τους συναδέλφους του. Ηχογράφησε με πολλούς καλλιτέχνες.

Ο Beck κέρδισε μεγάλους επαίνους από τους κριτικούς και έλαβε το βραβείο Grammy για την Καλύτερη Ροκ Ενόργανη Ερμηνεία έξι φορές και την Καλύτερη Ποπ Ενόργανη Ερμηνεία μία φορά. Το 2014, έλαβε το βραβείο Ivor Novello της Βρετανικής Ακαδημίας για την εξαιρετική συνεισφορά του στη βρετανική μουσική. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: πρώτον ως μέλος των Yardbirds (1992) και δεύτερον ως σόλο καλλιτέχνης (2009).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url