Δισκοθήκη: Gong προοδευτικοί ήχοι

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Gong είναι ένα progressive rock συγκρότημα που ενσωματώνει στοιχεία jazz και space rock στο μουσικό τους στυλ. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1967 από τον Αυστραλό μουσικό Daevid Allen και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Gilli Smyth. Μέλη της μπάντας ήταν οι Didier Malherbe, Pip Pyle, Steve Hillage, Mike Howlett, Pierre Moerlen, Bill Laswell και Theo Travis. Άλλοι που έχουν παίξει στη σκηνή με τους Γκονγκ είναι οι Don Cherry,  Chris Cutler, Bill Bruford, Brian Davison, Dave Stewart και Tatsuya Yoshida.

Video Url

 

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Gong το 1970, Magick Brother, παρουσίαζε έναν ψυχεδελικό ποπ ήχο. Την επόμενη χρονιά, το δεύτερο άλμπουμ, Camembert Electrique, παρουσίαζε τον πιο ψυχεδελικό ροκ/διαστημικό ροκ ήχο με τον οποίο θα συνδέονταν περισσότερο. Μεταξύ 1973 και 1974, οι Gong κυκλοφόρησαν το πιο γνωστό έργο τους, την αλληγορική τριλογία Radio Gnome Invisible, που περιγράφει τις περιπέτειες του Zero the Hero, της Good Witch Yoni και των Pot Head Pixies από τον πλανήτη Γκονγκ.

Το 1975, ο Allen και ο Smyth αποχώρησαν από το συγκρότημα, το οποίο συνέχισε χωρίς αυτούς, κυκλοφορώντας μια σειρά από τζαζ ροκ άλμπουμ υπό την ηγεσία του ντράμερ Pierre Moerlen. Αυτή η ενσάρκωση έγινε σύντομα γνωστή ως Γκονγκ του Pierre Moerlen. Εν τω μεταξύ, ο Smyth σχημάτισε το Mother Gong ενώ ο Allen ξεκίνησε μια σειρά από spin-off γκρουπ, συμπεριλαμβανομένων των Planet Gong, New York Gong και Gongmaison, πριν επιστρέψει για να ηγηθεί των Gong για άλλη μια φορά το 1990 μέχρι τον θάνατό του το 2015. Με την ενθάρρυνση του Allen, το συγκρότημα αποφάσισε να συνεχίστε, κυκλοφορώντας το άλμπουμ  Rejoice! I'm Dead! τον Σεπτέμβριο του 2016 και το The Universe Also Collapses το 2019.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5