Δισκοθήκη: Allman Brothers o ήχος τους ροκ του Αμερικάνικου νότου

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Allman Brothers Band ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1969 από τους αδελφούς Duane Allman (ιδρυτή, slide κιθάρα και lead κιθάρα) και Gregg Allman (φωνητικά, πλήκτρα, σύνθεση τραγουδιών), καθώς και τον Dickey Betts (επικεφαλής κιθάρα, φωνητικά, σύνθεση τραγουδιών), Berry Oakley (μπάσο), Butch Trucks (τύμπανα) και Jai Johanny "Jaimoe" Johanson (τύμπανα). Στη συνέχεια με έδρα το Macon της Τζόρτζια, ενσωμάτωσαν στοιχεία μπλουζ, τζαζ και κάντρι μουσικής και οι ζωντανές εμφανίσεις τους περιλάμβαναν αυτοσχεδιασμό και ορχηστρικό στυλ μπάντας.

Video Url

 

Οι δύο πρώτες τους στούντιο κυκλοφορίες, The Allman Brothers Band (1969) και Idlewild South (1970) (και οι δύο κυκλοφόρησαν από την Capricorn Records), σταμάτησαν εμπορικά, αλλά η ζωντανή κυκλοφορία τους το 1971 At Fillmore East ήταν μια καλλιτεχνική και εμπορική ανακάλυψη. Διαθέτει εκτεταμένες εκδόσεις των τραγουδιών τους "In Memory of Elizabeth Reed" και "Whipping Post", και θεωρείται από τα καλύτερα ζωντανά άλμπουμ που έχουν γίνει ποτέ.

Ο αρχηγός του γκρουπ Duane Allman σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα αργότερα εκείνο το έτος - στις 29 Οκτωβρίου 1971 - και το συγκρότημα αφιέρωσε το Eat a Peach (1972) στη μνήμη του, ένα διπλό στούντιο/ζωντανό άλμπουμ που εδραίωσε τη δημοτικότητα του συγκροτήματος και περιείχε το τραγούδι του Gregg Allman " Melissa» και το «Blue Sky» του Dickey Betts. Μετά τον θάνατο του μπασίστα Berry Oakley στη μοτοσικλέτα, ένα χρόνο και 13 ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 1972, το γκρουπ στρατολόγησε τον πληκτρίστα Chuck Leavell και τον μπασίστα Lamar Williams για το Brothers and Sisters του 1973. Το άλμπουμ περιελάμβανε το επιτυχημένο σινγκλ του Betts "Ramblin' Man" και το instrumental "Jessica", το οποίο έγινε κλασικό στο  ροκ ραδιόφωνο και τοποθέτησε το συγκρότημα στην πρώτη γραμμή της ροκ μουσικής της δεκαετίας του 1970. Η εσωτερική αναταραχή τους κυρίευσε αμέσως μετά. το γκρουπ  διαλύθηκε το 1976, μεταρρυθμίστηκε για λίγο στο τέλος της δεκαετίας με πρόσθετες αλλαγές προσωπικού και διαλύθηκε ξανά το 1982.

Το συγκρότημα επανασχηματίστηκε για άλλη μια φορά το 1989, κυκλοφόρησε μια σειρά από νέα άλμπουμ και πραγματοποιώντας έντονες περιοδείες. Μια σειρά από αλλαγές προσωπικού στα τέλη της δεκαετίας του 1990 περιορίστηκε με την αποχώρηση του Betts. Το συγκρότημα βρήκε σταθερότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 με τον μπασίστα Oteil Burbridge και τους κιθαρίστες Warren Haynes και Derek Trucks (ανιψιός του αρχικού τους ντράμερ) και έγινε διάσημος για τη σειρά των συναυλιών τους στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης κάθε άνοιξη. Το συγκρότημα αποσύρθηκε οριστικά τον Οκτώβριο του 2014 μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο Beacon Theatre.

Ο Μπουτς Τρακς πέθανε από αυτοτραυματισμό από πυροβολισμό στις 24 Ιανουαρίου 2017 στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα σε ηλικία 69 ετών. Ο Γκρεγκ Άλμαν πέθανε από επιπλοκές που προέκυψαν από καρκίνο του ήπατος στις 27 Μαΐου 2017 στο σπίτι του στη Τζόρτζια, επίσης σε ηλικία 69 ετών Το συγκρότημα βραβεύτηκε με επτά χρυσά και τέσσερα πλατινένια άλμπουμ, και μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995. Το Rolling Stone τους κατέταξε στην 52η θέση στη λίστα τους με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών το 2004.

 

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5