Δισκοθήκη: Kendrick Lamar, ξεχώρισε στο χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Kendrick Lamar Duckworth (γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1987) είναι Αμερικανός ράπερ και τραγουδοποιός. Γνωστός για τα προοδευτικά μουσικά του στυλ και την κοινωνικά συνειδητοποιημένη σύνθεση τραγουδιών, θεωρείται συχνά ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες χιπ χοπ της γενιάς του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Compton της Καλιφόρνια, ο Lamar ξεκίνησε την καριέρα του ως έφηβος παίζοντας με το καλλιτεχνικό όνομα K.Dot. Κέρδισε γρήγορα την τοπική προσοχή που τον οδήγησε να υπογράψει ένα συμβόλαιο ηχογράφησης με την Top Dawg Entertainment (TDE) το 2005.

Αφού έγινε ιδρυτικό μέλος του σούπερ γκρουπ χιπ χοπ Black Hippy, ο Lamar εγκατέλειψε το καλλιτεχνικό του όνομα και άρχισε να χρησιμοποιεί επαγγελματικά το μικρό και μεσαίο όνομά του. Το 2011, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του στούντιο άλμπουμ Section.80, ένα συνειδητό δίσκο χιπ χοπ. Το άλμπουμ συναντήθηκε με θετικές κριτικές και περιελάμβανε το ντεμπούτο του σινγκλ "HiiiiPower". Το 2012, ο Lamar εξασφάλισε μια δισκογραφική συμφωνία με την Dr. Dre's Aftermath Entertainment, υπό την αιγίδα της Interscope Records, και κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Good Kid, M.A.A.D City. Το άλμπουμ που επηρεάστηκε από τη Δυτική Ακτή και τη γκάνγκστα ραπ απέκτησε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς και εμπορική επιτυχία, ενώ συμπεριέλαβε τα σινγκλ "Swimming Pools (Drank)", "Backseat Freestyle" και "Bitch, Don't Kill My Vibe".

Μια επίσκεψη στη Νότια Αφρική ενέπνευσε το τρίτο στούντιο άλμπουμ To Pimp a Butterfly (2015) με γεύση τζαζ. Έλαβε παγκόσμια αναγνώριση και έγινε το πρώτο του νούμερο ένα άλμπουμ στο Billboard 200. Την ίδια χρονιά, έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100 για πρώτη φορά με το remix του "Bad Blood" της Taylor Swift. Ο Lamar πειραματίστηκε με R&B, ποπ και ψυχεδελική ψυχή στο τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Damn (2017). Δημιουργήθηκε το πρώτο του σόλο νούμερο ένα σινγκλ "Humble" και έγινε το πρώτο μη κλασικό και μη τζαζ έργο που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική. Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, ο Lamar κυκλοφόρησε το μινιμαλιστικό πέμπτο στούντιο άλμπουμ του Mr. Morale & the Big Steppers (2022), το οποίο χρησίμευσε ως το κύκνειο άσμα του από το TDE. Έχει σκηνοθετήσει και παράγει πολλά μουσικά βίντεο και ταινίες με τον δημιουργικό συνεργάτη του Dave Free, με τον οποίο ίδρυσε τη δημιουργική συλλογικότητα PGLang.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα τα στούντιο άλμπουμ του Lamar έχουν πιστοποιηθεί ως πλατινένιο ή υψηλότερο από την Recording Industry Association of America (RIAA). Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε όλη την καριέρα του, όπως 14 βραβεία Grammy, ένα Primetime Emmy Award, δύο American Music Awards, έξι Billboard Music Awards, 11 MTV Video Music Awards, ένα Brit Award και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το 2012 ονομάστηκε ως ο πιο καυτός MC στο παιχνίδι του MTV.[11] Το 2015, ο Lamar έλαβε το Generational Icon Award της Πολιτειακής Γερουσίας της Καλιφόρνια. Έχει εμφανιστεί σε λίστες όπως το Time 100 και το Forbes 30 Under 30.Τρία από τα στούντιο άλμπουμ του συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη του Rolling Stone για το 2020 για τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5