Δισκοθήκη: Suede ένα συγκρότημα που άντεξε στον χρόνο

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Είσαι ένας από το περίπου 1.000.000 που μας παρακολουθεί κάθε μέρα από 195 χώρες του πλανήτη μας. Αγαπάς την μουσική και έχεις την δυνατότητα; στηρίζεις.... Σημασία έχει η χειρονομία όχι το αν είναι 1 ή 100 ευρώ, δείχνει πως νοιάζεσαι γι' αυτό που κάνουμε.

Video Url

 

Οι Suede (γνωστοί και στις ΗΠΑ ως The London Suede) είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1989 από τον τραγουδιστή Brett Anderson, τον κιθαρίστα Justine Frischmann και τον μπασίστα Mat Osman.

Το 1992, οι Suede ονομάστηκαν "The Best New Band in Britain" από την Melody Maker  και προσέλκυσαν μεγάλη προσοχή από τον βρετανικό μουσικό τύπο. Την επόμενη χρονιά το ντεμπούτο άλμπουμ τους Suede έφτασε στην κορυφή του UK Albums Chart, και έγινε το ντεμπούτο άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις σε σχεδόν δέκα χρόνια. Κέρδισε το Μουσικό Βραβείο Mercury και βοήθησε να αναπτυχθεί το «Britpop» ως μουσικό κίνημα, αν και το συγκρότημα αποστασιοποιήθηκε από τον όρο. Οι ηχογραφήσεις για το δεύτερο άλμπουμ τους, Dog Man Star, ήταν γεμάτες δυσκολίες και τελείωσαν με τον κιθαρίστα και συνθέτη Bernard Butler να αποχωρεί μετά από αντιπαραθέσεις με τα άλλα μέλη. Ο κιθαρίστας και συνθέτης Richard Oakes τον αντικατέστησε και εντάχθηκε στο συγκρότημα ακριβώς πριν από τη συνοδευτική περιοδεία. Αν και μια εμπορική απογοήτευση εκείνη την εποχή, το άλμπουμ συνάντησε μια γενικά ενθουσιώδη υποδοχή κατά την κυκλοφορία και με την πάροδο του χρόνου έχει επαινεθεί ως ένα από τα σπουδαία άλμπουμ της ροκ μουσικής. Το 1994, οι Suede ήταν ήδη  μέρος των "μεγάλων τεσσάρων" της Britpop, μαζί με τους Oasis, Blur και Pulp.

Το 1996, μετά την πρόσληψη του  Neil Codling, οι Suede σημείωσαν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία με το Coming Up. Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράγοντας πέντε τοπ 10  σινγκλ και έγινε το άλμπουμ των Suede με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Παρά τα προβλήματα μέσα στο συγκρότημα, το τέταρτο άλμπουμ των Suede, Head Music (1999), ήταν κορυφαίο στο βρετανικό chart. Το άλμπουμ προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό με το συγκρότημα να λαμβάνει σημαντική κάλυψη από τον Τύπο κατά την κυκλοφορία του, ωστόσο η ανταπόκριση από τους θαυμαστές και τους κριτικούς ήταν λιγότερο ενθουσιώδης από ό,τι για τους προηγούμενους δίσκους. Ο Codling αποχώρησε από το συγκρότημα το 2001, επικαλούμενος το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και αντικαταστάθηκε από τον Alex Lee. Το πέμπτο άλμπουμ του συγκροτήματος, A New Morning (2002), το πρώτο μετά την κατάρρευση της Nude Records, ήταν μια εμπορική απογοήτευση και το συγκρότημα διαλύθηκε τον επόμενο χρόνο. Μετά από πολλές εικασίες, οι Suede αναμορφώθηκαν το 2010 για μια σειρά από συναυλίες. Τρία χρόνια μετά τις συναυλίες επανένωσης, οι Suede κυκλοφόρησαν το έκτο άλμπουμ τους, Bloodsports. Έτυχε καλής υποδοχής από τους κριτικούς και επέστρεψε το συγκρότημα στην πρώτη δεκάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έβδομο άλμπουμ τους, Night Thoughts, ακολούθησε το 2016 και έγινε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε κριτική και εμπορική άποψη από τον προκάτοχό του. Το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους, The Blue Hour, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Έγινε το πρώτο τοπ 5 του συγκροτήματος μετά το Head Music. Το ένατο και πιο πρόσφατο στούντιο άλμπουμ τους, Autofiction, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url