Δισκοθήκη: ZZ Top Μια καλή μπάντα από το Τέξας

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι ZZ Top είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1969 στο Χιούστον του Τέξας. Για 51 χρόνια, περιλάμβαναν τον τραγουδιστή-κιθαρίστα Billy Gibbons, τον ντράμερ Frank Beard και τον τραγουδιστή-μπασίστα Dusty Hill, μέχρι τον θάνατο του Hill το 2021. Οι ZZ Top ανέπτυξαν έναν χαρακτηριστικό ήχο βασισμένο στο μπλουζ στυλ κιθάρας του Gibbons και στο ρυθμικό τμήμα των Hill and Beard. Είναι δημοφιλείς για τις ζωντανές εμφανίσεις τους, τους πονηρούς και χιουμοριστικούς στίχους τους και τις ασορτί εμφανίσεις των Gibbons και Hill, που φορούσαν γυαλιά ηλίου, καπέλα και μακριά γένια.

Video Url

 

Οι ZZ Top σχηματίστηκαν μετά τον θάνατο των Moving Sidewalks, το προηγούμενο συγκρότημα του Gibbons, το 1969. Μέσα σε ένα χρόνο, υπέγραψαν με τη London Records και κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ των ZZ Top (1971). Επόμενες κυκλοφορίες, όπως Tres Hombres (1973) και Fandango! (1975) και τα σινγκλ "La Grange" και "Tush", απέκτησαν εκτεταμένο ραδιοφωνικό airplay. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το ZZ Top είχε γίνει γνωστό στη Βόρεια Αμερική για τη ζωντανή του δράση, συμπεριλαμβανομένης της Worldwide Texas Tour (1976-1977), η οποία ήταν μια κριτική και εμπορική επιτυχία.

Μετά από ένα διάλειμμα, οι ZZ Top επέστρεψαν το 1979 με μια νέα μουσική κατεύθυνση και εικόνα, με τους Gibbons και Hill να φοράνε γυαλιά ηλίου και ασορτί γένια μέχρι το στήθος. Με το άλμπουμ El Loco (1981), άρχισαν να πειραματίζονται με συνθεσάιζερ και drum machines. Καθιέρωσαν έναν πιο mainstream ήχο και κέρδισαν διεθνή επιτυχία με το Eliminator (1983) και Afterburner (1985), τα οποία ενσωματώνουν επιρροές από το new wave, το punk και το dance-rock. Η δημοτικότητα των μουσικών βίντεο αυτών των άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων αυτών των "Gimme All Your Lovin'", "Sharp Dressed Man" και "Legs", τους έδωσε μαζική προβολή στο τηλεοπτικό κανάλι MTV και τους έκανε εξέχοντες καλλιτέχνες της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του 1980. Η περιοδεία Afterburner σημείωσε ρεκόρ για την περιοδεία συναυλιών με τις περισσότερες επισκέψεις και τις περισσότερες εισπράξεις του 1986.

Αφού κέρδισε επιπλέον αναγνώριση με την κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ τους Recycler (1990) και τη συνοδευτική περιοδεία του, ο πειραματισμός του γκρουπ συνεχίστηκε με μικτή επιτυχία στα άλμπουμ Antenna (1994), Rhythmeen (1996), XXX (1999) και Mescalero (2003). ). Πιο πρόσφατα κυκλοφόρησαν το La Futura (2012) και το Goin' 50 (2019), ένα άλμπουμ συλλογής για την 50η επέτειο του συγκροτήματος. Μέχρι τον θάνατο του Hill το 2021, οι ZZ Top είχαν γίνει το μακροβιότερο συγκρότημα με αμετάβλητο lineup στην ιστορία της λαϊκής μουσικής. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Hill, αντικαταστάθηκε από τον μακροχρόνιο τεχνικό της κιθάρας τους Elwood Francis στο μπάσο.

Οι ZZ Top έχουν κυκλοφορήσει 15 στούντιο άλμπουμ και έχουν πουλήσει περίπου 50 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Έχουν κερδίσει τρία βραβεία MTV Video Music, και το 2004, τα μέλη εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2015, το Rolling Stone κατέταξε τον Gibbons ως τον 32ο καλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν υποστηρίξει εκστρατείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Childline, το St. Jude Children's Research Hospital και έναν έρανο για το Delta Blues Museum.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url