Δισκοθήκη: U2 40 χρόνια στην κορυφή

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι U2 είναι ένα ιρλανδικό ροκ συγκρότημα από το Δουβλίνο, που δημιουργήθηκε το 1976. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Bono (φωνητικά και ρυθμική κιθάρα), τους Edge (κωδική κιθάρα, πλήκτρα και φωνητικά), Adam Clayton (μπάσο) και Larry Mullen Jr. (τύμπανα και κρουστά). Αρχικά ριζωμένο στο post-punk, το μουσικό στυλ των U2 εξελίχθηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, ωστόσο διατήρησε μια ανθεμική ποιότητα βασισμένη στα εκφραστικά φωνητικά του Bono και στους ήχους κιθάρας των Edge που βασίζονται σε εφέ. Οι στίχοι του Bono, συχνά διανθισμένοι με πνευματικές εικόνες, επικεντρώνονται σε προσωπικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα. Δημοφιλές για τις ζωντανές εμφανίσεις τους, το γκρουπ έχει πραγματοποιήσει πολλές φιλόδοξες και περίτεχνες περιοδείες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Video Url

 

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε όταν τα μέλη ήταν έφηβοι μαθητές του Mount Temple Comprehensive School και είχαν περιορισμένη μουσική επάρκεια. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, υπέγραψαν με την Island Records και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, Boy (1980). Οι επόμενες δουλειές τους, όπως το πρώτο τους νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, War (1983), και τα σινγκλ "Sunday Bloody Sunday" και "Pride (In the Name of Love)" βοήθησαν να εδραιωθεί η φήμη των U2 ως πολιτικά και κοινωνικά συνειδητοποιημένης ομάδας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, είχαν γίνει παγκοσμίως διάσημοι για τη ζωντανή τους δράση, που τονίστηκε από την εμφάνισή τους στο Live Aid το 1985. Το πέμπτο άλμπουμ του γκρουπ, The Joshua Tree (1987), τους έκανε διεθνείς σούπερ σταρ και ήταν η μεγαλύτερη κριτική και εμπορική επιτυχία τους . Κατακτώντας τα κορυφαία μουσικά τσαρτ σε όλο τον κόσμο, παρήγαγε τα μοναδικά μέχρι σήμερα σινγκλ τους στις ΗΠΑ: "With or Without You" και "I Still Haven't Found What I'm Looking For".

Αντιμετωπίζοντας τη δημιουργική στασιμότητα και την αντίδραση στο ντοκιμαντέρ/διπλό άλμπουμ τους, Rattle and Hum (1988), οι U2 εφευρέθηκαν εκ νέου τη δεκαετία του 1990. Ξεκινώντας με το διάσημο έβδομο άλμπουμ τους, Achtung Baby (1991) και την περιοδεία Zoo TV με ένταση πολυμέσων, το συγκρότημα ακολούθησε μια νέα μουσική κατεύθυνση επηρεασμένη από την εναλλακτική ροκ, την ηλεκτρονική χορευτική μουσική και την industrial μουσική, και αγκάλιασαν μια πιο ειρωνική, επιπόλαιη εικόνα. Αυτός ο πειραματισμός συνεχίστηκε μέσω του ένατου άλμπουμ τους, Pop (1997) και της περιοδείας PopMart, που είχαν μικτή επιτυχία. Οι U2 ανέκτησαν την κριτική και την εμπορική εύνοια με τους δίσκους All That You Can't Leave Behind (2000) και How to Dismantle an Atomic Bomb (2004), που καθιέρωσαν έναν πιο συμβατικό, mainstream ήχο για το γκρουπ. Η περιοδεία τους U2 360° του 2009–2011 σημείωσε ρεκόρ για την περιοδεία συναυλιών με τις περισσότερες επισκέψεις και τις περισσότερες εισπράξεις, οι οποίες ξεπέρασαν και τις δύο το 2019. Το γκρουπ κυκλοφόρησε πιο πρόσφατα τα συνοδευτικά άλμπουμ Songs of Innocence (2014) και Songs of Experience ( 2017), το πρώτο από τα οποία δέχθηκε κριτική για τη διάχυτη, χωρίς κόστος κυκλοφορία του μέσω του iTunes Store.

Οι U2 έχουν κυκλοφορήσει 14 στούντιο άλμπουμ και είναι από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, έχοντας πουλήσει περίπου 150–170 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.Έχουν κερδίσει 22 βραβεία Grammy, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα, και το 2005, εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame τον πρώτο χρόνο συμμετοχής τους. Το Rolling Stone κατέταξε τους U2 στο νούμερο 22 στη λίστα με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών». Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, ως συγκρότημα και ως άτομα, έχουν αγωνιστεί για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η Διεθνής Αμνηστία, Jubilee 2000, οι εκστρατείες ONE/DATA, Product Red, War Child και Music Rising.

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url