Δισκοθήκη: Marvin Gaye από τους μεγάλους της Soul

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Μάρβιν Πεντς Γκέι Τζούνιορ, ο οποίος έγραψε επίσης το επώνυμό του ως Γκάι (2 Απριλίου 1939 – 1 Απριλίου 1984),[2] ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Βοήθησε να διαμορφωθεί ο ήχος του Motown τη δεκαετία του 1960, αρχικά ως in-house player και αργότερα ως σόλο καλλιτέχνης με μια σειρά από επιτυχίες, κερδίζοντας του τα παρατσούκλια "Prince of Motown" και "Prince of Soul".

Video Url

 

Τα τραγούδια της Motown του Gaye περιλαμβάνουν τα "Ain't That Peculiar", "How Sweet It Is (To Be Loved By You)" και "I Heard It Through the Grapevine". Ο Gaye ηχογράφησε επίσης ντουέτα με τη Mary Wells, την Kim Weston, την Tammi Terrell και την Diana Ross. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Gaye ηχογράφησε τα άλμπουμ What's Going On και Let's Get It On και έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες στο Motown που ξέφυγε από τα ηνία μιας εταιρείας παραγωγής.

Οι μεταγενέστερες ηχογραφήσεις του επηρέασαν πολλά σύγχρονα υποείδη R&B, όπως το quiet storm και το neo soul. Το "Sexual Healing", που κυκλοφόρησε το 1982 στο άλμπουμ Midnight Love, του κέρδισε τα δύο πρώτα του βραβεία Grammy. Οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Gaye ήταν στο NBA All-Star Game του 1983, όπου τραγούδησε το "The Star-Spangled Banner". Motown 25: Χθες, Σήμερα, για πάντα. και Soul Train.

Την 1η Απριλίου 1984, την παραμονή των 45ων γενεθλίων του, ο Gaye πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον πατέρα του, Marvin Gay Sr., στο σπίτι τους στο Hancock Park του Λος Άντζελες, μετά από καυγά. Ο Gay Sr. αργότερα ζήτησε να μην αμφισβητήσει την εκούσια ανθρωποκτονία και έλαβε ποινή φυλάκισης έξι ετών με αναστολή και πέντε χρόνια αναστολής. Πολλά ιδρύματα έχουν απονείμει μεταθανάτια στον Gaye βραβεία και άλλες τιμητικές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Grammy Lifetime Achievement, και εισαγωγών στο Rhythm and Blues Music Hall of Fame, στο Songwriters Hall of Fame και στο Rock and Roll Hall of Fame.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url