Δισκοθήκη: Duran Duran Με φανατικούς φίλους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Duran Duran  είναι ένα αγγλικό συγκρότημα new wave που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1978 από τον πληκτρά Nick Rhodes και τον μπασίστα John Taylor. Με την προσθήκη του ντράμερ Roger Taylor (καμία σχέση με τον John) την επόμενη χρονιά το συγκρότημα πέρασε από πολυάριθμες αλλαγές προσωπικού πριν από τον Μάιο του 1980, όταν εγκαταστάθηκαν στο πιο διάσημο line-up τους προσθέτοντας τον κιθαρίστα Andy Taylor (καμία σχέση με τον John ή τον Roger) και ο τραγουδιστής Simon Le Bon.

Video Url

 

Όταν εμφανίστηκαν οι Duran Duran, θεωρήθηκαν γενικά μέρος της Νέας Ρομαντικής σκηνής. Οι καινοτόμοι του μουσικού βίντεο, οι Duran Duran εκτοξεύτηκαν στο mainstream με την εισαγωγή του 24ωρου μουσικού καναλιού MTV. Το συγκρότημα ήταν ένα ηγετικό συγκρότημα στη Δεύτερη Βρετανική Εισβολή στις ΗΠΑ με γνώμονα το MTV τη δεκαετία του 1980.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος ήταν το "Girls on Film" (1981), από το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, η δημοτικότητα του οποίου ενισχύθηκε από ένα αμφιλεγόμενο μουσικό βίντεο. Μια βαριά επεξεργασμένη φόρμα που παίζεται εκ περιτροπής στο MTV. Το πρωτοποριακό δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος ήταν το Rio (1982), το οποίο έφτασε στο νούμερο έξι στις ΗΠΑ, στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο νούμερο ένα στην Αυστραλία και τον Καναδά. Τα τραγούδια "Hungry Like the Wolf" και "Rio" περιλάμβαναν κινηματογραφικά μουσικά βίντεο σε σκηνοθεσία του Αυστραλού κινηματογραφιστή Russel Mulcahy και έγιναν δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Το "Hungry Like the Wolf" κέρδισε το εναρκτήριο βραβείο Grammy για το καλύτερο μουσικό βίντεο το 1984. Το επόμενο τρίτο άλμπουμ τους, Seven and the Ragged Tiger, έγινε το μοναδικό τους νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιλάμβανε το νούμερο ένα σινγκλ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου "The Reflex ". Το 1985, το συγκρότημα έφτασε στην κορυφή των αμερικανικών charts με το σινγκλ "A View to a Kill" από το soundtrack της ομώνυμης ταινίας.

 

Ο Άντι και ο Ρότζερ έφυγαν από το συγκρότημα πριν από την ηχογράφηση του τέταρτου άλμπουμ τους, Notorious (1986), το οποίο έδωσε το κορυφαίο 10 ομώνυμο κομμάτι. Το συγκρότημα πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεχίζοντας να κυκλοφορεί άλμπουμ και σινγκλ, με μέτρια μόνο επιτυχία. Το άλμπουμ επιστροφής τους, Duran Duran του 1993 (κοινώς ονομάζεται The Wedding Album) περιλάμβανε δύο κορυφαίες δέκα παγκόσμιες επιτυχίες "Ordinary World" και "Come Undone". Μετά την αποχώρηση του Τζον Τέιλορ το 1997, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ και σινγκλ που δεν είχαν καμία απόδοση στα charts πωλήσεων. Μια πλήρης επανένωση της αρχικής σύνθεσης των Le Bon, Rhodes, και των τριών Taylor το 2001 οδήγησε σε μια σειρά από εξαιρετικά επιτυχημένες περιοδείες συναυλιών και το άλμπουμ του 2004 Astronaut, το οποίο έφτασε στο νούμερο 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο top 40 σε πολλές άλλες χώρες. Το βασικό σινγκλ του άλμπουμ "(Reach Up for The) Sunrise" ήταν μια διεθνής χορευτική επιτυχία και έφτασε στο νούμερο πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Andy έφυγε ξανά το 2006 και το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει τέσσερα επιπλέον άλμπουμ, με το πιο πρόσφατο να είναι το Future Past το 2021.

Οι Duran Duran έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, καθιστώντας τους έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Πέτυχαν 30 κορυφαία 40 σινγκλ στο UK Singles Chart (14 από αυτά στο top 10) και 21 κορυφαία 40 σινγκλ στο αμερικανικό Billboard Hot 100. Το συγκρότημα έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε όλη την καριέρα του: δύο Brit Awards συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για την εξαιρετική συνεισφορά του 2004 στη Μουσική, δύο βραβεία Grammy, ένα MTV Video Music Award for Lifetime Achievement και ένα Video Visionary Award από τα MTV Europe Music Awards. Τους απονεμήθηκε επίσης ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame ως μέρος της τάξης του 2022.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url