Δισκοθήκη: Lynyrd Skynyrd Το δυστύχημα έβαλε φρένο στην πορεία τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Lynyrd Skynyrd (/ˌlɛnərd ˈskɪnərd/ LEN-ərd SKIN-ərd) είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε αρχικά ως My Backyard το 1964 και αποτελούνταν από τους Ronnie Van Zant (πρωταγωνιστής), Gary Rossington (κιθάρα), Allen Collins (κιθάρα), Larry Junstrom (μπάσο) και Bob Burns (τύμπανα). Το συγκρότημα πέρασε πέντε χρόνια περιοδεύοντας σε μικρούς χώρους με διάφορα ονόματα και με αρκετές αλλαγές σύνθεσης προτού αποφασίσει για το "Lynyrd Skynyrd" το 1969. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1973, έχοντας καταλήξει σε μια σύνθεση που περιελάμβανε τον μπασίστα Leon Wilkeson, τον πληκτρά Billy Powell και κιθαρίστας Ed King. Ο Burns έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον Artimus Pyle το 1974. Ο King έφυγε το 1975 και αντικαταστάθηκε από τον Steve Gaines το 1976. Στο αποκορύφωμα της φήμης του στη δεκαετία του 1970, το συγκρότημα έκανε δημοφιλή το νότιο ροκ είδος με τραγούδια όπως το "Sweet Home Alabama" και «Free Bird». Μετά την κυκλοφορία πέντε στούντιο άλμπουμ και ενός ζωντανού άλμπουμ, η καριέρα του συγκροτήματος σταμάτησε απότομα στις 20 Οκτωβρίου 1977, όταν το ναυλωμένο αεροπλάνο τους συνετρίβη, σκοτώνοντας τους Van Zant, Steve Gaines και την εφεδρική τραγουδίστρια Cassie Gaines και τραυματίζοντας σοβαρά το υπόλοιπο συγκρότημα.

Video Url

 

Οι Lynyrd Skynyrd αναμορφώθηκαν το 1987 για μια περιοδεία επανασύνδεσης με τον αδερφό του Ronnie, Johnny Van Zant, ως βασικό τραγουδιστή. Συνεχίζουν να περιοδεύουν και να ηχογραφούν με τον συνιδρυτή Rossington (το μοναδικό συνεχές μέλος του συγκροτήματος), τον Johnny Van Zant και τον Rickey Medlocke, ο οποίος έγραψε και ηχογράφησε για πρώτη φορά με το συγκρότημα από το 1971 έως το 1972 πριν από την επιστροφή του το 1996. Τον Ιανουάριο του 2018, οι Lynyrd Οι Skynyrd ανακοίνωσαν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους, και συνεχίζουν την περιοδεία από τον Οκτώβριο του 2019. Τα μέλη εργάζονται επίσης για το δέκατο πέμπτο άλμπουμ τους.

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τους Lynyrd Skynyrd Νο. 95 στη λίστα τους με τους "100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών". Οι Lynyrd Skynyrd εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame στις 13 Μαρτίου 2006. Μέχρι σήμερα, το συγκρότημα έχει πουλήσει περισσότερους από 28 εκατομμύρια δίσκους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url