Δισκοθήκη: Crosby, Stills, Nash and Young πραγματικό Supergroup

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Crosby, Stills & Nash (CSN) ήταν φολκ ροκ supergroup αποτελούμενο από τους Αμερικανούς τραγουδιστές-τραγουδοποιούς David Crosby και Stephen Stills και τον Άγγλο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Graham Nash. Μαζί με τον Καναδό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Neil Young ως τέταρτο μέλος, ονομάζονται Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY).

Διακρίνονται για τη διαρκή επιρροή τους στην αμερικανική μουσική και τον πολιτισμό, και για τις περίπλοκες φωνητικές αρμονίες τους, τις συχνά ταραχώδεις διαπροσωπικές σχέσεις και τον πολιτικό ακτιβισμό τους.

Οι CSN δημιουργήθηκε το 1968 λίγο μετά την εμφάνιση του Crosby, του Stills και του Nash μαζί άτυπα τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ανακαλύπτοντας ότι ταίριαζαν πολύ. Ο Crosby είχε  φύγει από τους Byrds στα τέλη του 1967 και το συγκρότημα του Stills, Buffalo Springfield είχε διαλυθεί στις αρχές του 1968. Ο Nash άφησε το συγκρότημα του Hollies τον Δεκέμβριο και στις αρχές του 1969 το τρίο είχε υπογράψει συμβόλαιο ηχογράφησης με την Atlantic Records.

Το πρώτο τους άλμπουμ, Crosby, Stills & Nash, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1969, από το οποίο προήλθαν δύο Top 40 επιτυχίες, το "Suite: Judy Blue Eyes" (Νο. 21) και το "Marrakesh Express" (Νο. 28). Προκειμένου να περιοδεύσει, το τρίο προσέλαβε τον ντράμερ Ντάλας Τέιλορ και τον μπασίστα  Γκρεγκ Ριβς, αν και χρειάζονταν ακόμα έναν στα πλήκτρα. Ο Ahmet Ertegun πρότεινε τον Neil Young, ο οποίος είχε παίξει με τον Stills στους Buffalo Springfield, και μετά από κάποια αρχική απροθυμία, το τρίο συμφώνησε, υπογράφοντας τον ως πλήρες μέλος.

Το συγκρότημα, που τώρα ονομάζεται Crosby, Stills, Nash & Young, ξεκίνησε την περιοδεία του και έπαιξε τη δεύτερη συναυλία του στο φεστιβάλ Woodstock τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Αυγούστου 1969. Το πρώτο άλμπουμ, Déjà Vu, έφτασε στο νούμερο ένα σε πολλά διεθνή charts το 1970, και παραμένει το άλμπουμ τους με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα με τρία επιτυχημένα σινγκλ: "Woodstock", "Teach Your Children" και "Our House".

Η δεύτερη περιοδεία του γκρουπ, η οποία παρήγαγε το ζωντανό διπλό άλμπουμ 4 Way Street (1971), ήταν γεμάτη με καυγάδες μεταξύ του Young και του Taylor, που οδήγησαν στην αντικατάσταση του Taylor από τον John Barbata και εντάσεις με τον Stills, που οδήγησαν στην προσωρινή απόλυση του. Στο τέλος της περιοδείας το συγκρότημα χωρίστηκε. Έκτοτε, το γκρουπ επανενώθηκε αρκετές φορές, άλλοτε με και άλλοτε χωρίς τον Young, και κυκλοφόρησε οκτώ στούντιο και τέσσερα ζωντανά άλμπουμ.

Οι Crosby, Stills & Nash εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame και και τα τρία μέλη εισήχθησαν επίσης για τη δουλειά τους σε άλλα γκρουπ: Crosby για τους Byrds; Stills για τους Buffalo Springfield και ο Nash για τους Hollies. Ο Neil Young έχει επίσης εισαχθεί ως σόλο καλλιτέχνης και ως μέλος των Buffalo Springfield αλλά όχι ως μέλος του CSN.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url