Κριτική της ταινίας “I Care A Lot” με πρωταγωνίστρια την Rosamund Pike

Κριτική της ταινίας “I Care A Lot”  με πρωταγωνίστρια την Rosamund Pike

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

I Care A Lot

8,5/10

Η ταινία του J Blakeson (σενάριο και σκηνοθεσία) καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, αντλώντας έμπνευση από ένα πρωτότυπο θέμα: τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης. Πρόκειται για το καθεστώς υπό το οποίο διαβιεί και η Britney Spears τα τελευταία δώδεκα χρόνια, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο του ντοκυμαντέρ των New York Times Framing Britney Spears. Στο τρίτο μόλις μεγάλου μήκους φιλμ του ο Blakeson αφηγείται την περιπέτεια μιας διεφθαρμένης επιτρόπου, όταν αυτή αποφασίζει να ξεζουμίσει μία ηλικιωμένη γυναίκα, υπό την ιδιότητα της νόμιμης επιτρόπου της. Την κηδεμόνα υποδύεται η Rosamund Pike (υποψήφια για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου) και την απροστάτευτη γυναίκα προχωρημένης ηλικίας η Dianne Wiest (κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου).

Το σενάριο σε σοκάρει με τον κυνισμό του. Ουδείς χαρακτήρας είναι συμπαθητικός. Δεν πρόκειται να ταυτιστείς ούτε με την Pike ούτε με την Wiest, η οποία έχει καταπληκτικές σκηνές μέσα στο έργο. Ο Blakeson προβάλλει με ωμή ειλικρίνεια ένα βαθιά προβληματικό δικαστικό και ιατρικό σύστημα, μέσα στο οποίο έχουν καταφέρει να διεισδύσουν καιροσκόποι. Η Pike ξεχωρίζει στον ρόλο της οπορτουνίστριας, θυμίζοντας τον αδίστακτο χαρακτήρα της στο φιλμ Gone Girl (2014). Συνεργό στο έγκλημα έχει την διεφθαρμένη σύντροφό της Fran, την οποία υποδύεται η Eiza Gonzalez. Οι δύο γυναίκες μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν μαφιόζο, που κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του, πρώτα διά του νομικού εκπροσώπου του, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά ο Chris Messina (The Sinner, 2020, Sharp Objects, 2018).

Και ενώ όσα βλέπεις σου φαίνονται εξωφρενικά και οι χαρακτήρες δρουν με εξωπραγματικό θράσος, το φιλμ καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία επί δύο ώρες. Αυτή είναι η επιτυχία του, αν καταφέρεις να το παρακολουθήσεις χαλαρά και χωρίς σκωπτική διάθεση. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο Thelma & Louise, χωρίς όμως οι δύο γυναίκες να αυτοκτονούν, καθώς – τριάντα χρόνια μετά – η θυματοποίηση των ηρωίδων δεν θα μπορούσε να σταθεί ως σεναριακή επιλογή. Ο σινεφίλ θα πρέπει να περιμένει ως το τέλος για μία είδους λύτρωση σε ένα φιλμ, που δείχνει πως η επικράτηση του «καλού» δεν αποτελεί λογική εξέλιξη στον σύγχρονο, καπιταλιστικό κόσμο.

Trivia: Στην ταινία ακούγονται οι Death in Vegas, οι Wild Belle, αλλά και οι Five Star:

https://www.youtube.com/watch?v=wsA7rdZelLc&ab_channel=FiveStarVEVO.

Η ταινία παίζεται στο Netflix.