40 χρόνια από την κυκλοφορία των Ghostbusters...

38 χρόνια από την κυκλοφορία των Ghostbusters...

Στις 8 Ιουνίου του 1984 κυκλοφορεί στους κινηματογράφους της Αμερικής το φιλμ του Ivan Reitman "Ghostbusters"..

Το σενάριο γράφτηκε από τους Νταν Ακρόιντ και Χάρολντ Ράμις. Στην ταινία πραταγωνιστούν ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Ακρόιντ και ο Ράμις, οι οποίοι υποδύονται τρεις εκκεντρικούς παραψυχολόγους, που έχουν ξεκινήσει επιχείρηση στη Νέα Υόρκη, η οποία συλλαμβάνει φαντάσματα. Στην ταινία επίσης, συμμετέχουν η Σιγκούρνι Γουίβερ, ο Ρικ Μοράνις και ο Έρνι Χάντσον.

Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου 1984, λαμβάνοντας θετικές κριτικές και μεγάλη αποδοχή από το κοινό, εισπράττοντας $242 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και $295 εκατομμύρια παγκοσμίως. Υπήρξε, επίσης, υποψήφια για δύο Όσκαρ (ένα για τα Εφέ κι ένα για Καλύτερο Τραγούδι, με γνωστό ομώνυμο τραγούδι). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την κατέταξε 28η στη λίστα του AFI's 100 Years...100 Laughs. Το 2015, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την συμπεριέλαβε στο National Film Registry, διότι είναι «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Η ιδέα της ταινίας προήλθε από ένα πρότζεκτ του Ακρόιντ για τον ίδιον αλλά και για τον Τζον Μπελούσι. Όμως μετά τον θάνατο του δεύτερου, το σενάριο, στο οποίο συνεργάστηκαν ο Ακρόιντ και ο Ράμις, άλλαξε δραματικά. Η ταινία δημιούργησε το Ghostbusters (franchise). Το 1989, κυκλοφόρησε το σίκουελ Ghostbusters II.

Αργότερα δημιουργήθηκαν δύο τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων: The Real Ghostbusters και Extreme Ghostbusters, καθώς και πολλά βιντεοπαιχνίδια. Στις 15 Ιουλίου 2016, η Columbia Pictures, κυκλοφόρησε ένα reboot της ταινίας, ονόματι Ghostbusters.

Video Url

 

Δείτε πως γυρίστηκε η σκηνή με τον Marshmallow Man...

Video Url