railway-man-irvine_2770769b.jpg (620×387)

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«THE RAILWAY MAN/Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ»****

 

Ο ΚόλινΦερθ είναι ο «Έρικ Λόμαξ». Είναι ο άνθρωπος του τρένου για την «Πάτι» της Νικόλ Κίντμαν. Η «Πάτι» γνωρίζει τον «Έρικ» κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο. Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1980. Ο Έρικείναι βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αλλά ταξιδεύει μόνο πρώτη θέση. Συλλέγει αναμνηστικά τρένων. Πρόκειται για έναν μονόχνοτο εργένη. Κάνει παρέα με άλλους παλαίμαχους. Καλύτερός του φίλος ο «Φίνλεϊ» (ΣτέλανΣκάρσγκαρντ). Η «Πάτι» είναι πρώην νοσοκόμα.Ως άλλη «Λόρα» (η Σίλια Τζόνσον στο «BriefEncounter» του 1945) ερωτεύεται τον άχαρο «Έρικ». Παντρεύονται. Ο «Έρικ» προσπαθεί να την αγαπήσει. Ξυρίζει για χάρη της το μουστάκι του. Δεν είναι το ίδιο εύκολο να αποχωριστεί και το παρελθόν του. Τον βασανίζουν εφιάλτες. Έχει ξεσπάσματα βίας. Η «Πάτι» αποφασίζει να γνωρίσει καλύτερα τον άνθρωπο, που βιάστηκε να νυμφευθεί. Επειδή ο σύζυγός της δεν μοιράζεται τις εμπειρίες του από τον πόλεμο, η «Πάτι» καταφεύγει στην βοήθεια του «Φίνλεϊ». Τον πείθει να σπάσει τον κώδικα σιωπής, που συνδέει την παρέα των έντεκα βετεράνων. Η αφήγηση του «Φίνλεϊ» την σοκάρει.Συνειδητοποιεί γιατί ο άνθρωπός της είναι χάλια και ποια είναι τα σημάδια της ψυχής του. Μαζί της μαθαίνουμε και εμείς γιατί όλη η ζωή του «Έρικ» ήταν τα τρένα.

 

Το «BriefEncouter» σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Λιν. Ο Λιν σκηνοθέτησε άλλο ένα ταξίδι με τρένο, «Το πέρασμα στην Ινδία» (1984). Η ταινία του όμως, την οποία υπενθυμίζει όλο το σενάριο του «Κύκλου των αναμνήσεων», είναι «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» (1957). Μέσα στο καλοκαίρι του 2014 παρουσιάζεται λοιπόν το δεύτερο δείγμα παλιομοδίτικου σινεμά, ιδανικού για εξόρμηση στα θερινά μετά «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου». Ο ήρωας, παλιός αιχμάλωτος πολέμου, συνειδητοποιεί μέσα από ένα μεγάλο «ταξίδι» εκτός τρένου, ότι εν έτει 1980 είναι σε πόλεμο ακόμη. Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Εξετάζει θέματα όπως η εκδίκηση, η ατιμωρησία βασανιστών και η αυτοδικία. Για αυτό θυμίζει παρόμοιες ταινίες («Eleni» 1985), που με φλάσμπακς παρουσιάζουν εγκλήματα πολέμου. Όπως και το «Eleni», η ταινία του ΤζόναθανΤεπλίτζκι στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, που συνέγραψε ο Έρικ Λόμαξ (1919-2012).

 

Οι νέοι ηθοποιοί, που υποδύονται τους βετεράνους στα νειάτα τους, μοιάζουν εμφανισιακά στους μεγαλύτερους. Παίζουν όμως και άξια. Ο ΤζέρεμιΊρβιν κάνει μία κατάλληλη επανεμφάνιση, μετά το επίσης πολεμικό δράμα «Άλογο του Πολέμου» ως νεαρός Έρικ. Ο Σαμ Ράιντ ως νεαρός Φίνλεϊ είναι πανέμορφος. Ο ΤανρόχΙσίντα ως νεαρός βασανιστής γίνεται μισητός. Τον ηλικιωμένο βασανιστή υποδύεται υποδειγματικά, χωρίς υπερβολές, ο ΧιρογιούκιΣανάντα («47 Ronin», «Wolverine», «Sunshine», «Ο τελευταίος σαμουράι»). Χαρακτηριστικούς ρόλους κρατούν ο Τομ Στόουκς («Γουίθινς») και ο Τομ Χομπς («Θόρλμπι»). Η ταινία είναι συγκινητική, αποφεύγοντας το μελό. Πραγματεύεται το θέμα της υποδοχής των στρατιωτών, όταν επιστρέφουν από τον πόλεμο. Την ειρήνη που ακολουθεί την μάχη, αλλά που συνήθως χρειάζεται χρόνος, για να την νοιώσουν, αν την νοιώσουν, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε έναν πόλεμο. Οι Φερθ-Κίντμαν συνεχίζουν και φέτος την συνεργασία τους στο φιλμ μυστηρίου «BeforeIgotosleep», όπου το κύριο βάρος της υπόθεσης φαίνεται αυτή τη φορά να αναλαμβάνει η Κίντμαν.

 

ΥΓ: Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά στην πρωταγωνίστρια του ελληνικού «Ανθρώπου του τρένου» κα. Άννα Συνοδινού.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό,