Κριτική του ανεβάσματος του πρώτου θεατρικού έργου της Ελεάνας Γεωργούλη, "Τα κόκκινα τετράδια"

Κριτική του ανεβάσματος του πρώτου θεατρικού έργου της Ελεάνας Γεωργούλη, "Τα κόκκινα τετράδια"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ»

Βαθμολογία: 8,5/10

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ελεάνα Γεωργούλη επιλέγει να εκφραστεί καλλιτεχνικά μέσα από μία ιστορία, που αποτελεί οικογενειακό βίωμα. Η συγγένειά της με την αντιστασιακή Βάσω Στροφύλλα-Γεωργούλη (1923-2009) την κατέστησε γνώστρια λεπτομερειών της αληθινής ιστορίας της Ελληνίδας αγωνίστριας, η οποία τώρα κοινοποιείται και στο κοινό του θεάτρου. Η έμπνευση μάλιστα της Ελεάνας Γεωργούλη υπήρξε τόσο μεγάλη, που της εμφύσησε την φλόγα της δραματουργίας. Προφανώς η σκηνοθέτις παθιάστηκε με την ανάγκη της πιστής μεταφοράς των γεγονότων, οπότε και συνέγραψε η ίδια - ως εγγονή της Στροφύλλα - ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο. Και τα κατάφερε μια χαρά. Τα γεγονότα που συμπεριέλαβε στην επίκαιρη δημιουργία της, κατανεμημένα σε δύο μέρη, εκκινούν από ένα σύντομο πέρασμα των παιδικών χρόνων και φτάνουν στο 1940, στον αντιφασιστικό αγώνα, στην συνάντηση της Στροφύλλα με τον Γιάννη Γεωργούλη, την δολοφονία της αδελφής της Ουρανίας Στροφύλλα-Μάντεση το 1944 στο Καταράχι Πύργου Ηλείας, την διαδρομή της στην παρανομία, τα στρατοδικεία και τις φυλακές Αβέρωφ μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953. Η συγγραφέας δεν διστάζει να κατονομάσει τους προδότες και τους δολοφόνους όχι από φανατισμό, αλλά από απαίτηση καταγραφής της ιστορίας. Εξάλλου έχουν περάσει χρόνια από το 1986, τότε που είχε δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες, λόγω της ταυτόγχρονης προβολής των ταινιών Eleni (του 1985) και Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο (του 1980).

TaKokkinaTetradia1

Η Ελεάνα Γεωργούλη (Η Αποστολή - Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση - 2017, Στη σωφρονιστική αποικία - 2014, Όπως σας αρέσει - 2010) κάνει την έξυπνη εκλογή να υποδυθεί τον ρόλο της Ουρανίας Στροφύλλα αντί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βάσως Στροφύλλα. Απεκδύεται το σωματικό θέατρο, αν και επικαλείται την φόρμα του στην πιο δυνατή σκηνή του έργου, την εξόντωση της Ουρανίας από τους ναζιστές και τους συνεργάτες τους. Ο Ανδρέας Κοντόπουλος (Πίσω πόρτα – 2000) αναλαμβάνει τον ρόλο του Γιάννη Γεωργούλη συζύγου της Βάσως Στροφύλλα. Ξαφνιάζει ευχάριστα υποδυόμενος τον χαρακτήρα χωρίς περιττά φτειασίδια. Χαμηλόφωνα εισάγει τον ήρωα επί σκηνής και πείθει τον θεατή, χωρίς να αποζητά τον φτηνό εντυπωσιασμό.

TaKokkinaTetradia3

Την Βάσω Στροφύλλα υποδύεται μια Πυργιώτισσα ηθοποιός ονόματι Νάνσυ Μπούκλη, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της επαγγελματική θεατρική εμφάνιση στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου το 2010 στην παράσταση Δεν μιλάμε γι’ αυτά (3/5). Η ερμηνεία της είναι συγκινητική και καθόλου μελό. Η συγκέντρωσή της είναι αξιοθαύμαστη σε όλη την διάρκεια του έργου. Το βλέμμα της σε καθηλώνει και το παίξιμό της αποπνέει ευγένεια. Η Ελεάνα Γεωργούλη διάλεξε την κατάλληλη ηθοποιό και για αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια. Τον θίασο συμπληρώνει ο τενόρος, μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Φίλιας, που το 2008 είχε εμπλουτίσει με τα καλλιτεχνικά ταλέντα του την παράσταση Φρίντα/Φρίντα (3/5). Στα κόκκινα τετράδια παίζει λιγότερο και κυρίως αναλαμβάνει την μουσική υποστήριξη της παραγωγής με θετικά αποτελέσματα.

Επιμέλεια Σκηνικής Σύνθεσης: Αλεξάνδρα Καζάζου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Σκηνικά: Γεώργιος Τρικκαλιώτης. Κοστούμια: Ράνια Ρήγα / Μαργαρίτα Δοσούλα. Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης.

«ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ της Ελεάνας Γεωργούλη.

• «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ», Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Τ.Κ. 11743, Αθήνα. Τηλ.: 2109212900. Παραστάσεις: Παρ.-Σάβ. στις 21.15 και Κυριακές στις 21.30. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 15,00€ (κανονικό), 13,00€, 12,00€, 10,00€ (μειωμένο).