Κριτική για το έργο μυστηρίου «Ο Απρόσκλητος επισκέπτης

Κριτική για το έργο μυστηρίου «Ο Απρόσκλητος επισκέπτης

Aπό τον Κωστή Μπίτσιο

«Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης»
Βαθμολογία: 6,5/10

Το θέατρο ELIART μέσα στην κρίση επιλέγει την ασφάλεια. Μετά τα έργα Η παγίδα του Ρομπέρ Τομά (3 σεζόν, 2012-2015), Δέκα μικροί νέγροι της Αγκάθα Κρίστι (2 σεζόν, 2015-2017), Ο επιθεωρητής έρχεται του Τζον Πρίσλεϊ (2 σεζόν, 2017-2019), παρουσιάζει - σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου - ένα ακόμη κλασικό αστυνομικό έργο: Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης (The Unexpected Guest), που γράφτηκε από την Κρίστι (Agatha Christie, 1890-1976) το 1957 για το θέατρο και που ως κείμενο ξεπερνά την συγκεκριμένη παράσταση.

Την παραγωγή σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, ο οποίος και επιμελείται μουσικά το έργο. Ο σκηνοθέτης Φρατζεσκάκης δεν παραμελεί την άλλη του ιδιότητα στην παραγωγή και έτσι υποδύεται πετυχημένα τον αστυνομικό επιθεωρητή. Έχοντας δουλέψει στο Eliart στα Η παγίδα (σκηνοθέτης), Δέκα μικροί νέγροι (σκηνοθέτης και ηθοποιός), Ο επιθεωρητής έρχεται (σκηνοθέτης), συνεργάζεται ξανά με την Αννέτα Παπαθανασίου, μιας και από κοινού ίδρυσαν το 2010 την εταιρεία θεάτρου ΕΛΙΑ, αλλά και με τους Κώστα Ζέκο και Σοφία Μανωλάκου.
Όταν πριν τριάντα οκτώ χρόνια η Παπαθανασίου ξεκίνησε, μέσα από αξέχαστες μεταγλωττίσεις (όπως ο Σπιρτούλης των Στρουμφ), παιδικά προγράμματα και σειρές της ΕΡΤ, να μεγαλώνει γενιές και γενιές, παρέα στην συνέχεια με την αδικοχαμένη φίλη και συνεργάτιδά της Χρύσα Σπηλιώτη, ο υπογράφων ήταν δέκα ετών. Έκτοτε η Παπαθανασίου δουλεύει ασταμάτητα, έχοντας αφιερωθεί και στην σκηνοθεσία κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ. Υποδυόμενη την γκουβερνάντα, πείθει ως λόγος και παρουσία. Καλή ηθοποιός, που ξέρει να επιλέγει ότι της ταιριάζει. Το έτερο μέλος του οικιακού προσωπικού υποδύεται μετρημένα ο Κώστας Ζέκος.

Ο αντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον επίδοξο πολιτικό Νίκο Ορφανό. Ο 50χρονος Ορφανός προσδίδει στον χαρακτήρα του Μάικλ Σταρκβέντερ στιβαρότητα και ενδιαφέρον. Δυστυχώς σε καίρια σημεία της παράστασης μοιράζεται την σκηνή με τον αδύναμο κρίκο του θιάσου, την Σοφία Μανωλάκου. Η Μανωλάκου διαθέτει το παρουσιαστικό, που απαιτεί ο ρόλος της, αλλά όχι την υποκριτική δεινότητα. Αν και έχει στα χέρια της μία καλογραμμένη ηρωίδα, η ηθοποιός δεν την χειρίζεται σωστά. Για αυτό στην αρχή και στο τέλος του έργου ο συμπρωταγωνιστής της δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι, όσο και αν το προσπαθεί.

ILIAS

Ο Σαράντος Γεωγλερής, γιος του ηθοποιού Γιώργου Γεωγλερή (καθηγητή ορθοφωνίας που λείπει σήμερα σε ΕΡΤ και ιδιωτικά κανάλια) και της ηθοποιού Ματίνας Καρρά (βασίλισσας των μεταγλωττίσεων) είναι επίσης καλός στον σύντομο ρόλο του. Ο Νίκος Καϊνός δίνει ελπίδες για το μέλλον σε έναν δύσκολο - με ψυχικές μεταπτώσεις - ρόλο.
Αυτή που σε μαγνητίζει στην σκηνή είναι η κορυφαία Ιλιάς Λαμπρίδου. Φέρουσα μια καριέρα έπος, αντάξια του ονόματός της, συγκινεί με τον τρόπο που παίζει. Χρειάζονται καλλιτέχνες της γενιάς της να συνεχίζουν να παίζουν και να διδάσκουν στους νεότερους ήθος και επιμονή. Ευτυχώς υπήρχε η κρατική τηλεόραση, που πριν σαράντα χρόνια έκανε γνωστούς σε όλη την χώρα καλούς ηθοποιούς. Η Λαμπρίδου - μεταξύ άλλων - το 1976 έπαιζε στην ΥΕΝΕΔ στο Ταξίδι, το 1981 στο Μυθιστόρημα των Τεσσάρων, και το 1982 στους Αξιόπιστους του Θάνου Λειβαδίτη με την αγαπημένη Άννυ Πασπάτη

Υποστηρικτικά της ερμηνείας των ηθοποιών υπήρξαν τα δουλεμένα στην λεπτομέρεια κοστούμια του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα (ηθοποιός στην Μάλα, 2002), το μακιγιάζ της Άννας Μαρίας Μπάμπη και οι ταιριαστές κομμώσεις της Γρηγορίας Τζήβα.
Δυστυχώς για το σύγχρονο ελληνικό κοινό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να σωπάσει για 90’ λεπτά. Έτσι όλοι μιλούν μεταξύ τους, και αν τους το επιτρέπει ο θεατρώνης, τρώνε και πατατάκια, λες και παρακολουθούν σινεμά ή τηλεόραση στο σπίτι τους.

Σκηνικό: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας. Φωτογραφίες: Αναστασία Λουκρέζη. Art work: Λουκάς Μελάς. Βίντεο art: Ra’s Eye. Προβολή – Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will. Παραγωγή: Ιωάννης Ρουμελιώτης – Θέατρο ELIART.
«Ο ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» ΔΡΑΜΑ της Αγκάθα Κρίστι.

• Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ώρες: Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο 18:15 και 21:00, Κυριακή στις 18:15. Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα). Εισιτήρια: 15 € (βραδινές παραστάσεις), 12 € (απογευματινές), 12 € (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και άνω των 65 χρονών). Ομαδικά εισιτήρια άνω των 15 ατόμων: 10 €. Προπώληση: Viva.gr, θέατρο ELIART, Art & Performance Dance Theater.