Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Godzilla»****

Με αυτό το φιλμ «το τερματίζουν» οι Αμερικανοί όσον αφορά στα κινηματογραφικά εφέ. Συμβάλλει σε αυτό το ότι σκηνοθέτης είναι ο Βρετανός Γκάρεθ Έντουαρντς. Ο 39χρονος Έντουαρτς προέρχεται από τον χώρο των οπτικών εφέ. Ο «Γκοτζίλα» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.«Ο Γκάρεθ Έντουαρντςεπανασχεδιάζει (τον Γκοτζίλα) με ένανκαινοτόμοτρόπο» δηλώνει η παραγωγός της ταινίας, Μέρι Πάρεντ. «Ο Γκοτζίλα του 1954μάς ενέπνευσε, για να δημιουργήσουμε ένανπιο σύγχρονο Γκοτζίλα, με στόχο να φαίνεται όσο πιοαληθινόςγίνεται… Ο σκηνοθέτης της ταινίας,Γκάρεθ Έντουαρντς, και η ομάδα των οπτικών εφέ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στη διατήρηση του ρεαλιστικού στοιχείουστη μορφή τουGodzilla» σύμφωνα με τον Τζιμ Ράιτζιελ, υπεύθυνο για τα οπτικά εφέ.

Μεταφερόμαστε 15 χρόνια πίσω. Στο 1999, σε έναν σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο Τόκιο. Εκεί εργάζεται το ζευγάρι των Μπράιαν Κράνστον («BreakingBad») και Ζιλιέτ Μπινός («Ο Άγγλος Ασθενής»). Ένας σεισμός λαμβάνει χώρα και η καταστροφή σημαδεύει την ζωή του μικρού γιου τους. Ήταν όμως ένας σεισμός πράγματι η πηγή του κακού; Επαναφαρά στο σήμερα. Το παιδί μεγάλωσε. Τον υποδύεται ο επίσης Βρετανός Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον. Πρόκειται για τον ηθοποιό που ίσως θυμάται κάποιος ως πανέμορφο ξανθό «Βρόνσκι» στην προ διετίας «Άννα Καρένινα». Ή ως «Τζον Λένον» στο «NowhereBoy» (2009). Ο γιος πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με τον «αρχαίο θηρευτή άλφα», την αιτία των παιδικών δεινών του.

Ο τρισδιάστατος «Godzilla» χαρακτηρίζεται η απόλυτη ταινία καταστροφής. Συνδυάζει φυσικά φαινόμενα (σεισμούς και τσουνάμια) και τέρατα. Ο θεατής μένει άναυδος με τα τεκταινόμενα. Πρώτα από όλα με την ίδια την εντυπωσιακή αποτύπωση του τέρατος. Τόσο οπτικά, όσο και ηχητικά. Μετά με την μουσική τουελληνικής καταγωγής Αλεξάντρ Ντεσπλά. Με τους βραβευμένους ηθοποιούς στους πρώτους ρόλους (Μπράιαν Κράνστον, Ζιλιέτ Μπινός, Ντέιβιντ Στράδερν, Σάλι Χόκινς, Κεν Γουατανάμπε, Ελίζαμπεθ Όλσεν). Με την κινηματογράφηση της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων, και της Χαβάης. Δεν απουσιάζουν βέβαια οι «αμερικανιές» στο σενάριο, αφού κύρια αξία αναδεικνύεται «η προστασία της οικογένειας με κάθε τίμημα». Δυστυχώς οι μισοί καλοί ηθοποιοί «φεύγουν» γρήγορα και το βάρος του υπόλοιπου φιλμ πέφτει στους ώμους του Γκοτζίλα, που κυνηγά τοMuto, που ψάχνει να ζευγαρώσει. Η ιστορία δεν χαρίζεται στην ψυχολογία των Αμερικανών, αφού υπάρχουν εικόνες, που φέρνουν στην μνήμη των πτώση των Δίδυμων Πύργων, μετά την σφοδρή πρόσκρουση των αεροπλάνων πάνω τους. Η σκηνή του τρέιλερ με τους αλεξιπτωτιστές είναι υποβλητική και στην ταινία. Αναμένουμε την συνέχεια.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό