Κριτική για την παράσταση Θεάτρου Playback "Από κοινού"

Κριτική για την παράσταση Θεάτρου Playback "Από κοινού"

Από τον Κωστή Μπίτσιο

«Από κοινού»
Βαθμολογία: 8/10

Ο τίτλος ανταποκρίνεται στο θέμα: θεατές αφηγούνται ιστορίες από την ζωή τους και οι ηθοποιοί τις παρουσιάζουν στην σκηνή με αυτοσχεδιασμό. Μουσική (Αλέξανδρος Μισιρλιάδης) και φώτα (Νίκος Θεοχαρόπουλος) ντύνουν στην στιγμή την παράσταση, ενώ η εικαστική καλλιτέχνις Μάγδα Τσαγκαράκη αποτυπώνει στον καμβά το momentum της παράστασης, εμπνεόμενη από τα όσα ακούγονται και γίνονται.

Όλο αυτό μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο και δύσκολο στην πραγμάτωσή του για όσους θεατρόφιλους δεν έχουν ξαναδεί παρόμοια παραγωγή. Η ομάδα Playback Ψ όμως είναι έμπειρη στο συγκεκριμένο είδος, καθώς αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback (αναπαραγωγή) στην Ελλάδα. Από το 2004 ως σήμερα έχει δώσει πάνω από 500 παραστάσεις σε θέατρα, πλαίσια θεραπείας και εκπαίδευσης, συνέδρια και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χαρίζοντας φωνή στις ιστορίες ζωής των θεατών. Έχοντας παρακολουθήσει από το ξεκίνημά τους τις παραγωγές τους, υπήρχε μια ανησυχία για το κατά πόσο καταφέρνουν να διατηρούν τον ενθουσιασμό της περασμένης δεκαετίας. Η ομάδα φιλοξένησε στους κόλπους της ηθοποιούς, που διακρίθηκαν με την θεατρική τους πορεία (Σωτήρης Τσακομίδης, Μελέτης Ηλίας), οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον μέλη της. Το καλλιτεχνικό δυναμικό όμως συνεχώς ανανεώνεται, ενώ βασικοί συντελεστές παραμένουν, γεγονός που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μείγμα. Στις τρέχουσες παραστάσεις υπάρχουν θεματικές. Την Κυριακή 3 Ιουνίου οι ιστορίες αφορούσαν στο ζήτημα της συγχώρεσης.

Κάθε ηθοποιός παραδίδει στην παραγωγή κάτι ξεχωριστό, αφού όλοι έχουν εκπαιδευθεί να ακούνε προσεκτικά τις αφηγήσεις των θεατών. Εντυπωσιακή παρουσία πραγματοποιεί ένα από τα νέα μέλη της ομάδας, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Μαραγκοπούλου. Μεταμορφώνεται χωρίς περιττά στολίδια, βασιζόμενη απλά στο ταλέντο της. Νέα μεταγραφή αποτελεί και η Κατερίνα Γουέμπστερ (ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός), η οποία κατέπληξε με την ευκολία με την οποία παράγει κείμενο από το πουθενά, απλά η ενέργειά της φαινόταν να υποχωρεί μετά την πρώτη ώρα της παράστασης. Στην παράσταση της Κυριακής 3ης Ιουνίου 2018 το καστ συμπλήρωναν οι Μαργαρίτα Καστρινού (ηθοποιός, θεατρολόγος) και Χριστίνα Φραγκιαδάκη (ηθοποιός, δραματοθεραπεύτρια). Η Καστρινού μπορεί να έχει φιζίκ ενζενί και ευάλωτης γυναίκας, αυτό όμως δεν αποτελεί τροχοπέδη στην ερμηνεία διαφορετικών ρόλων. Η Φραγκιαδάκη διακρίνεται για το διευρυμένο λεξιλόγιο του σώματός της και τις φαρμακερές ατάκες της. Τις τέσσερις ηθοποιούς κατηύθυνε ως συντονιστής ο Δημήτρης Μπέγιογλου (κλινικός ψυχολόγος, ηθοποιός, μουσικός), ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Playback Ψ. Έμπειρος πια, διατηρεί έναν ήρεμο και ευχάριστο τρόπο προσέγγισης θεατών και καλλιτεχνών, καθώς επιχειρεί να εκμαιεύσει από τους μεν αυτές τις πληροφορίες, που θα βοηθήσουν τους δε στο παίξιμό τους. Στις παραστάσεις της ομάδας εμφανίζονται επίσης οι Σάββας Βασιλειάδης (ηθοποιός), Χρήστος Θεοχαρόπουλος (ηθοποιός, θεατρολόγος) και Άρτεμις Χατζηαργυρίου (ψυχολόγος), ενώ ως συντονιστές συμμετέχουν και οι Λάμπρος Γιώτης (ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής), Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Χρήστος Θεοχαρόπουλος και Βέρα Λάρδη (ηθοποιός, θεατρολόγος).
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπρος Γιώτης. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Μαργέτη.

«Από κοινού» PERFORMANCE από την ομάδα Playback Ψ.

• Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός». Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά (πίσω από το δημαρχείο). Απαραίτητη η κράτηση στο: 6973959552. Έως την Δευτέρα 25/6/18. Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ. Φοιτητικό: 8,00 ευρώ. Ατέλειες, κάρτα ανέργων, άνω των 65, μέλη ομάδων playback: 5,00 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Επικοινωνία: layo@otenet.gr | margetima@gmail.com www.therapy-playback.gr | palmos6.wordpress.com | f: playback ψ / psi