Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Χωρίς το στοιχείο της προσδοκίας έκπληξης η τελετή απονομής των όσκαρ

Κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Χωρίς το στοιχείο της προσδοκίας έκπληξης η τελετή απονομής των όσκαρ

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Η συνεχής πτώση της θεαματικότητας των εκδηλώσεων των Grammy και Oscar στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ανησυχήσει τις ακαδημίες μουσικής και κινηματογράφου γιατί θα έχει επιπτώσεις και στα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Αμερική μεταδίδονται από ελεύθερα κανάλια και όχι συνδρομητικά.

Και πώς να έχουν θεαματικότητα στο νεαρότερο κοινό όταν οι υποψήφιες για όσκαρ ταινίες, όλες μαζί δεν έχουν κάνει όσα εισιτήρια έχουν 2 από τα blockbuster της χρονιάς.

Η άνοδος της επιτυχίας των blockbusters τις τελευταίες δεκαετίες συνεχώς απομακρύνει τους νεότερους από τον 'παραδοσιακό' κινηματογράφο που συνήθως ανήκουν οι υποψήφιες ταινίες για το όσκαρ.

Επίσης ο μαζικός βομβαρδισμός στην εποχή του διαδικτύου, από εκατοντάδες site, blog, fb, προβλέψεων για τους νικητές των βραβείων έχει απομακρύνει εντελώς σχεδόν το στοιχείο του απρόβλεπτου.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η εκπομπή στο Α' ήταν η πρώτη στην Ελλάδα, όπως θα θυμούνται οι μεγαλύτεροι που έκανε προβολή στο θεσμό αναλύοντας τις υποψηφιότητες με καλεσμένο τον πιο ενημερωμένο σ' αυτό το χώρο δημοσιογράφο Παναγιώτη Τιμογιαννάκη.

Τότε πράγματι είχαμε το ενδιαφέρον να δούμε την εκδήλωση γιατί οι εκπλήξεις των βραβεύσεων ήταν συχνές.

Τώρα γιατί να ξενυχτήσουμε, όταν γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή-το έγραψα στο site το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου όταν είχα δει όλες τις ταινίες-ότι τα όσκαρ θα πάρουν οι Gary Oldman, Frances McDormand, Sam Rockwell, Allison Janney.

Από την άλλη με ενοχλεί ότι κάθε τόσο βρίσκει ένα θέμα το Χόλλυγουντ να προκαλέσει συζητήσεις, πότε με την μη βράβευση των μαύρων και πότε με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και την υποκρισία που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες γι' αυτό το θέμα.

Δεν διαφωνώ για τις υποψήφιες ταινίες, γιατί πράγματι είναι από τις καλύτερες της χρονιάς, διαφωνώ όμως με όλη αυτή την υπερβολή που κυριαρχεί στα media εδώ και 1 μήνα από ανθρώπους μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις είναι αμφίβολο το αν έχουν δει τις ταινίες.

ΥΓ Έχω βαρεθεί να βλέπω κάθε χρόνο υποψήφια την Meryl Streep.