Κριτική για το "What Happened to Monday" με την Noomi Rapace

Κριτική για το "What Happened to Monday" με την Noomi Rapace

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«WHATHAPPENEDTOMONDAY»
7/10

Η περιπέτεια του Νορβηγού Tommy Wirkola γυρίστηκε στην Ρουμανία και βασίζεται σε μία παλιά ιδέα, όπου όλους τους κύριους ρόλους υποδύεται μία ηθοποιός (10 ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον δίδυμο εαυτό τους (μία ή περισσότερες φορές) στο σινεμά). Η Noomi Rapace(Karen Settman) είναι μέλος μιας οικογένειας, που εν έτει 2073 ζει μια κρυφή ζωή, καθώς έχει παρακάμψει τον νόμο περί κατανομής παιδιών. Η έκρηξη του πληθυσμού οδήγησε τις Αρχές το 2043 να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο περί κατανομής παιδιών, το οποίο ο αρχηγός της οικογένειας της πρωταγωνίστριας αποφάσισε να αψηφίσει. Ο έρωτας όμως θα αποτελέσει ρίσκο για την ασφάλεια της οικογένειας Settman 30 χρόνια μετά…

Η ταινία βασίζεται στην πρωταγωνίστριά του, αφού η Rapace καλείται να διεκπεραιώσει έναν υποκριτικό άθλο, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν ο James McAvoy (Split) και η Tatiana Maslany (Orphan Black). Η Σουηδή ηθοποιός (Prometheus, Sherlock Holmes, The Girl with the Dragon Tattoo) δείχνει να μεταμορφώνεται εύκολα στους ρόλους της. Καταφέρνει να δώσει διαφορετικά στοιχεία σε κάθε μία από τις 7 αδελφές Settman, βοηθούμενη στις αλλαγές από τα κοστούμια της Oana Paunescu, τις κομμώσεις της Alexandra Barladeanu και το μακιγιάζ της Mariana Andreescu. Το σενάριο όμως των άπειρων Max Botkin και Kerry Williamson εμποδίζει το φιλμ από το να έχει ένα ξεκάθαρο ύφος. Ενώ η ταινία ξεκινάως Sci-Fi, μετά τα πρώτα 40 λεπτά καταλήγει σε περιπέτεια επιβίωσης μέχρι το ενδιαφέρον – λόγω πλοκής και δράσης –φινάλε, που δεν αποφεύγει τις κοινοτοπίες των θρίλερ. Το ότι δεν βαριέσαι – παρά την 120 λεπτών διάρκεια – οφείλεται ξεκάθαρα στην ηθοποιό Rapace.

Δίπλα της η Glenn Close υποδύεται τον αδίστακτο εγκέφαλο, που συνέλαβε το σχέδιο One Earth, One Child, προκειμένου ο πλανήτης να κερδίσει χρόνο. Η Close δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη παρόμοιων ταινιών. Ο ρόλος της είναι συγκεκριμένος και είναι εκεί, για να προσδώσει ότι η Julianne Moore στο Hunger Games και η Meryl Streep στον Φύλακα της μνήμης.Ο πανταχού παρών Willem Dafoe συναγωνίζεται σε πληθώρα ρόλων τον νεώτερό του James Franco. Δείχνει να μην λέει ποτέ όχι, χωρίς να έχει σημασία αν ο ρόλος είναι μικρός ή μεγάλος. Έτσι συμμετέχει σε πολλά και διαφορετικά κινηματογραφικά projects. Ο Ολλανδός Marwan Kenzari - περιζήτητος τελευταία (The Promise, The Mummy) - ενσαρκώνει σε χαμηλούς τόνους τον ερωτικό πόθο της κεντρικής ηρωίδας του φιλμ. Σύντομα θα τον δούμε να συμμετέχει και στην νέα έκδοση του Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές. Υπάρχουν και άλλοι Σκανδιναβοί στο καστ, όπως οι Νορβηγοί Christian Rubeck και Pal Sverre Hagen, υποδυόμενοι μισητούς ρόλους. Στο μοντάζ και στην μουσική βρίσκεις ονόματα μόνιμων συνεργατών του σκηνοθέτη (Martin Stoltz και Christian Wibe αντίστοιχα).

Trivia:Γίνεται αναφορά στον ακτιβιστή ποιητή Langston Hughes (1902-1967).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 από την Odeon.