'Μαθήματα πιάνου'... αποθέωση της κινηματογραφικής μουσικής

10 καλά φιλμ από την Νέα Ζηλανδία

Στις 19 Μαΐου του 1993 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το φιλμ της Jane Campion 'The Piano'... Εκείνη την χρονιά κέρδισε το βραβείο στο φεστιβάλ Καννών... Πρωταγωνιστούν Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin κα...Ο συνθέτης Michael Nyman γεννήθηκε 23 Μαρτίου 1944.

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάικλ Νάιμαν. Η Άντα, μια μουγκή γυναίκα, ταξιδεύει μαζί με την κόρη της και το αγαπημένο της πιάνο μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να παντρευτεί έναν πλούσιο γαιοκτήμονα. Σύντομα θα καταλάβει ότι η σχέση της με το νέο της σύζυγο και η ζωή στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι όπως τη φαντάστηκε.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν γι' αυτήν όταν ο σύζυγός της πουλάει το πιάνο της σε έναν γείτονα, τον Τζορτζ. Ο Τζορτζ, προτίθεται να της δώσει πίσω το πιάνο κάνοντάς του μαθήματα, κάθως και άλλα ανταλλάγματα. Ενώ στην αρχή η Άντα απεχθάνεται τον Τζορτζ, γρήγορα η σχέση τους θα γίνει ερωτική, κάτι που θα περιπλέξει τα πράγματα.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Νέας Ζηλανδίας στις 5 Αυγούστου 1993 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Νοεμβρίου 1993. Αποδείχθηκε τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία, αποσπώντας πολλές υποψηφιότητες και βραβεία.

Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας κερδίζοντας τα βραβεία Πρωτότυπου Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Χάντερ και Β' Γυναικείου Ρόλου για την Πάκουιν. Η Χάντερ βραβεύτηκε επίσης με BAFTA και Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου.