48 χρόνια από την πρεμιέρα του 'Monty Python and the Holy Grail'

46 χρόνια από την πρεμιέρα του 'Monty Python and the Holy Grail'

Στις 9 Απριλίου του 1975 έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το φιλμ ΄Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης.

Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης (Monty Python and the Holy Grail) είναι βρετανική κωμική, σατυρική ταινία του 1975 σε σκηνοθεσία Terry Gilliam και Terry Jones, και Σενάριο Monty Python (Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Τζόουνς, and Μάικλ Πέιλιν). Η ταινία ακολουθεί τον Βασιλιά Αρθούρο και τους συμμάχους του στην αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου (Holy Grail).

Στο έτος 932 μ.Χ., ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι ακόλουθοι του, ταξιδεύουν σε όλη την Αγγλία ψάχνοντας ανθρώπους να τους ακολουθήσουν. Ο Αρθούρος σταματάει σε ένα κάστρο, όπου οι φύλακες τον ρωτούν πώς βρήκε τις καρύδες με τις οποίες προσομοιώνει τον ήχο καλπασμού του αλόγου. Ο Αρθούρος φεύγει έπειτα αφού η συνάντηση τους γίνεται συζήτηση για ευρωπαϊκά και αφρικανικά χελιδόνια. Ο Αρθούρος συναντά τον Μαύρο Ιππότη, ο οποίος δεν του επιτρέπει να περάσει. Μια μονομαχία εξελίσσεται με τον Αρθούρο να έχει το πάνω χέρι, αλλά ο Μαύρος Ιππότης συνεχίζει να πολεμά, παρά το γεγονός ότι τα χέρια και πόδια του έχουν πλέον κοπεί. Η μονομαχία ανακηρύσσεται ισοπαλία.

Οι χωρικοί μιας μικρής πόλης πηγαίνουν στον Sir Bedevere the Wise λέγοντας πως έχουν πιάσει μια μάγισσα. Ο Bedevere περνάει την γυναίκα από ένα τεστ, και αποκαλύπτεται πως είναι μάγισσα επειδή ζυγίζει τα ίδια κιλά όσο μια πάπια. Ο Αρθούρος ορίζει τον Bedevere ιππότη μέλος της στρογγυλής τραπέζης, και ακολουθείται από τους Sir Lancelot the Brave, Sir Galahad the Pure, and Sir Robin the Not-Quite-So-Brave-As-Sir-Lancelot. Οι ιππότες φτάνουν στο Camelot, αλλά μετά από μία σκηνή χορού και τραγουδιού που ακολουθεί, ο Αρθούρος αποφασίζει να μην μπει μέσα, γιατί όπως αναφέρει «είναι χαζό μέρος». Το γκρούπ συναντά τον Θεό, ο οποίος τους δίνει οδηγίες για το πώς να αναζητήσουν το Άγιο Δισκοπότηρο Holy Grail.

Η πρώτη τους στάση είναι σε ένα γάλλο-κυριαρχούμενο κάστρο. Ένας από τους στρατιώτες λέει στους ιππότες ότι ήδη έχουν ένα δισκοπότηρο, και μετά τους περιλούζει με γελοίους χαρακτηρισμούς. Μετά από μια από αποτυχημένη προσπάθεια εισβολής στο κάστρο με τους Γάλλους στρατιώτες να πετάνε ζώα επάνω τους, οι ιππότες προσπαθούν να τρυπώσουν μέσα στο κάστρο σε ένα Δούρειο Λαγό, αλλα ξεχνούν να κρυφτούν μέσα. Ο Λαγός εκτοξεύεται με καταπέλτη πάνω στους ιππότες και πετυχαίνει έναν από τους βοηθούς τους. Ο Αρθούρος αποφασίζει ότι το γκρουπ πρέπει να χωριστεί για να βρεί το δισκοπότηρο. Ενας σύγχρονος ιστορικός, περιγράφει τους Αρθουριανούς Μύθους, σκοτώνεται από έναν ιππότη καβάλα σε ένα άλογο, γεγονός που ωθεί την αστυνομία σε έρευνα.

Οι ιππότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλούς κινδύνους. Ο Αρθούρος και ο Bedevere προσπαθούν να εκπληρώσουν το παράξενο αίτημα των ιπποτών που λένε Νι! . Ο Sir Robin αποφεύγει μονομαχία με τον τρικέφαλο Giant φεύγοντας την ώρα που τα κεφάλια καβγαδίζουν μεταξύ τους. Ο Sir Galahad οδηγείται από ένα φως με σχήμα δισκοπότηρου, σε ένα κάστρο Anthrax, το οποίο είναι κατοικούμενο από γυναίκες που θέλουν να κάνουν σεξουαλικές χάρες σε αυτόν, αλλα για κακή του τύχη έρχεται ο Λάνσελοτ και τον σώζει. Ο Λάνσελοτ βρίσκει ένα σημείωμα δεμένο σε ένα βέλος, και όταν το διαβάζει, χαλάει ένα γαμήλιο πάρτι στο Καστρο Swamp, νομίζοντας ότι οι καλεσμένοι κρατάνε αιχμάλωτη μια γυναίκα χωρίς την θέληση της. Ανακαλύπτει ότι ένας θηλυπρεπής πρίγκιπας έστειλε το γράμμα.

Οι ιππότες ξαναενώνονται και μαζί τους έρχονται οι Sirs Gawain, Ector, and Bors, και μια ομάδα μοναχών οδηγούμενη από τον Αδερφό Maynard. Συναντούν τον Τιμ τον Γόη, ο οποίος τους οδηγεί σε σπήλαια όπου αναγράφεται η τοποθεσία του Δισκοπότηρου. Για να εισέλθουν στα σπήλαια, η ομάδα πρέπει να νικήσει τον Rabbit of Caerbannog (Λαγός του Caerbannong). Αφότου ο Λαγός σκοτώνει τους Gawain, Ector και Bors σε μια αποτυχημένη επίθεση, ο Αδερφός Maynard εξοπλίζει τον Αρθούρο με την ιερή χειροβομβίδα του Antioch, την οποία χρησιμοποιεί ο Αρθούρος για να σκοτώσει τον Λαγό. Οι ιππότες μπαίνουν στην σπηλιά και βρίσκουν μια επιγραφή γραμμένη από τον Joseph of Arimathea, η οποία αναγράφει ότι το Δισκοπότηρο μπορεί να βρεθεί στο «Κάστρο Aaaaargh. Η ομάδα δέχεται επίθεση από το μυθικό Μαύρο Τέρας του Aaaaarrrrrrggghhh, το οποίο καταβροχθίζει τον Αδερφό Maynard. Ο Αρθούρος και οι ιππότες του καταφέρνουν να αποδράσουν όταν ο άνθρωπος που ζωγραφίζει το Τέρας παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Η ομάδα ταξιδεύει στην Γέφυρα του Θανάτου, όπου κάθε ιππότης πρέπει να απαντήσει τρείς ερωτήσεις από τον Φύλακα της Γέφυρας (Bridge-keeper) προτού περάσουν. Ο Λάνσελοτ απαντάει με ευκολία τις ερωτήσεις του και περνάει την γέφυρα. Ο Ρόμπιν έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες ερωτήσεις ενώ ο Galahad δίνει λάθος απάντηση σε μια εύκολη ερώτηση, και έτσι και οι δυο εκσφενδονίζονται σε ένα βάραθρο. Ο Αρθούρος απαντάει στην ερώτηση του Φύλακα με μια άλλη ερώτηση της οποίας την απάντηση ο Φύλακας δεν γνωρίζει, οπότε ο Φύλακας εκσφενδονίζεται στο βάραθρο.

Ο Λάνσελοτ διαχωρίζεται από τον Αρθούρο και τον Bedevere, και συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς που ερευνούσαν τον θάνατο του Ιστορικού. Ο Αρθούρος και ο Bedever ταξιδεύουν στο κάστρο Aaargh, το οποίο διαπιστώνουν πως είναι κυριαρχούμενο από τους Γάλλους στρατιώτες που τους έδιωξαν νωρίτερα. Οι ιππότες συσσωρεύουν μεγάλο στρατό ιπποτών και ετοιμάζονται να επιτεθούν στο κάστρο, αλλά την ώρα που αρχίζουν να τρέχουν προς το κάστρο, η σύγχρονη αστυνομία καταφθάνει. Ο Αρθούρος και ο Bedever συλλαμβάνονται, και ένας από τους αστυνομικούς καλύπτει τον φακό της κάμερας με το χέρι του, το φίλμ χαλάει στον προβολέα.

 

 

https://www.popup.gr/