Κριτική για το "Everest (3D)"

Κριτική για το "Everest (3D)"

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«EVEREST (3D)/ΕΒΕΡΕΣΤ»**

Από την κατάκτηση του Έβερεστ το 1953 μέχρι τους πρώτους ερασιτέχνες ορειβάτες στην εν λόγω κορυφή το 1992 μεσολαβούν 39 έτη. Το σενάριο των Βρετανών Γουίλιαμ Νίκολσον («Gladiator») και Σάιμον Μπόφοϊ («127 Hours», «Slumdog Millionaire», «The Full Monty») μας μεταφέρει στην άνοιξη του 1996. Από το 1992 ως τότε η ορειβασία στο Έβερεστ είχε γίνει μόδα για «τρελάρες», που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν στους επαγγελματίες οδηγούς τους μέχρι και 65 χιλιάδες δολάρια ο καθένας, κάνοντας ακόμα και τρεις δουλειές, προκειμένου να πατήσουν στην κορφή. Η ταινία του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ («2 Guns») βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ο σκηνοθέτης έχει ασχοληθεί με τα στοιχεία της φύσης αρκετές φορές. Το θέμα της κατάκτησης βουνοκορφών είναι παλιό:

The White Tower (1950)

https://www.youtube.com/watch?v=I978PQ-EZ8o

TheMountain(1956)

https://www.youtube.com/watch?v=GRVXx56Ptjk

Το Χόλιγουντ ενισχύει το μπλοκμπάστερ του με all-starcast: Τζέισον Κλαρκ (χρησμένος πρωταγωνιστής εδώ και καιρό Κριτική "Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΑΥΓΗ"), Τζος Μπρόλιν (πολύ καλός φέτος και στο «Sicario»), Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζον Χόουκς,Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον, Κίρα Νάιτλι, Ναόκο Μόρι, Μάρτιν Χέντερσον, Τόμας Μ. Ράιτ και οι συνεργάτες του «House of Cards» Ρόμπιν Ράιτ και Μάικλ Κέλι (οι επίσης συμπρωταγωνιστές τους Μισέλ Τζιλ και Σακίνα Τζάφρεϊ συμμετείχαν φέτος στο τηλεοπτικό «Mr. Robot»). Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στο ρόλο της γιατρού παρουσιάζει ένα πιο εύθραυστο κομμάτι του εαυτού της σε σχέση με την αδίστακτη «Βικτόρια» στο «ΚΩΔΙΚΟ ΟΝΟΜΑU.N.C.L.E.-THE MAN FROM U.N.C.L.E.».

Στο καλλιτεχνικό τμήμα του φιλμ κυριαρχούν ιταλικής καταγωγής συντελεστές. Στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο συνεργάτης του Ρον Χάουαρντ Σαλβατόρε Τοτίνο (The DaVinci Code, Angels & Demons, Frost/Nixon, Cinderella Man) κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει το ενδιαφέρον αμείωτο. Η μουσική ανήκει στο Ντάριο Μαριανέλι («Atonement»). Η καλλιτεχνική διεύθυνση (σκηνικά) στον Αλεσάντρο Σαντούτσι («Cold Mountain») και η διακόσμηση στη Ραφαέλα Τζιοβανέτι («Cold Mountain»). Όλα δικαιολογημένα αφού η ταινία γυρίστηκε στις ιταλικές Άλπεις και ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της σε Νεπάλ και Ισλανδία (πατρίδα του σκηνοθέτη της).

Δυστυχώς επί μία ώρα δε γίνονται και πολλά πράγματα. Μετά το αδιάφορο στάδιο της εκπαίδευσης των ερασιτεχνών ξεκινά η βασική ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ, ενώ όλη η αγωνία αφορά στο δεύτερο μισό του φιλμ, στη διάρκεια της επώδυνης κατάβασης των ηρώων. Έχεις ήδη προλάβει όμως να βαρεθείς και προσεύχεσαι να τελειώνει γρήγορα η δίωρης διάρκειας ταινία. Αρκετοί ήρωες παρουσιάζονται επιδερμικά με συνέπεια να αδιαφορείς αν ζουν ή αν επιβιώνουν.

Trivia:

- 12 με 14 ώρες γυρισμάτων καθημερινά για έξι βδομάδες σε αντίξοες συνθήκες -30 βαθμών Κελσίου σε: Νεπάλ, παρυφές του Έβερεστ, αλλά και στις ιταλικές Άλπεις, καθώς και εσωτερικά γυρίσματα στα Cinecitta Studios της Ρώμης και τα Pinewood Studios της Αγγλίας.

- Κάποια στιγμή το καστ χορεύει στους προφητικούς στίχους του πιο γνωστού τραγουδιού της Σέριλ Κρόου

ενώ σε μία σκηνή ακούγεται και το Weather With You των Crowded House

και το Yeh ladka hai Allah από το φιλμ «Kabhi Khushi Kabhie Gham»

- Το φιλμ κυκλοφορεί στη 01.10.2015 από τη UIP σε 3D.

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό