Κριτική της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής «Natural Light / Φυσικό Φως»

Κριτική της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής «Natural Light / Φυσικό Φως»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής

«Natural Light / Φυσικό Φως»

5/10

Έχουν κυκλοφορήσει τόσες καλές ταινίες, που αφορούν στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που το ντεμπούτο του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Denes Nagy φαντάζει αδύναμο να ικανοποιήσει τον σινεφίλ. Μόνο φέτος είδαμε τα Munich: The end of war στο Netflix (7/10), Misha and the wolves (doc, 7/10) και My Best Friend Anne Frank στην ίδια πλατφόρμα. Η υπόθεση του φιλμ του Nagy εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο (2014) του Ούγγρου συγγραφέα Pal Zavada (1954) και αφορά σε μία «ομάδα Ούγγρων στρατιωτών (σημ. η Ουγγαρία πολεμούσε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας), η οποία αναζητά αντάρτες στο κατεχόμενο τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.». Οι 600 σελίδες του βιβλίου καλύπτουν είκοσι χρόνια της ζωής των ηρώων. Από αυτό ο Nagy επέλεξε τρεις ημέρες του 1943.

Η δράση εκτυλίσσεται σε φυσικό φως και αποτυπώνει τις σκοτεινότερες πλευρές της ανθρώπινης κατάληξης. Στόχος του δημιουργού ήταν να προσφέρει ένα διαχρονικό έργο. Μπορεί οι προθέσεις του να είναι ευγενείς και επίκαιρες, αφού η άκυρη επιχειρηματολογία της EGOT Whoopi Goldberg στην τηλεοπτική εκπομπή The View, που αφορούσε στη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί, απέδειξε ότι η ιστορική ανάδειξη του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να σταματήσει, καθώς ακόμα δημιουργούνται θεωρίες, που αμφισβητούν το τί πραγματικά έγινε, όμως οι ευσεβείς πόθοι σκοντάφτουν στον αργό ρυθμό και στον επιφυλακτικό χειρισμό των καταστάσεων και των γεγονότων, που περιέχονται στο σενάριο. Έτσι το φιλμ σε κατακτά μεν με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά (φωτογραφία, σκηνικά, κοστούμια), η άτολμη όμως σκηνοθεσία και το αργόσυρτο μοντάζ σε απωθούν. Ο Nagy δυστυχώς παρασύρεται από τον αναποφάσιστο πρωταγωνιστή της ταινίας του και τελικά και ο ίδιος επιλέγει να μείνει ένα βήμα πιο πίσω, αφήνοντας τον θεατή μετέωρο.

Trivia: Η ταινία από την Ουγγαρία έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και κέρδισε την Αργυρή Άρκτο – Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 10 Φεβρουαρίου 2022 από την One From The Heart.

https://www.youtube.com/watch?v=Kt8E9r9qMxQ&t=4s&ab_channel=OnefromtheHeartFilmsDistribution