Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς του Lin-Manuel Miranda «tick, tick…Boom!»

Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς του Lin-Manuel Miranda «tick, tick…Boom!»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«tick, tickBoom

8/10

Όλο το Hollywood φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες συντήρησης του μιούζικαλ στο Lin-Manuel Miranda (1980). Ο καλλιτέχνης αποδεικνύεται η ατμομηχανή, που σέρνει τα σύγχρονα, μουσικά, κινηματογραφικά βαγόνια. Ο Miranda βρίσκεται πίσω από το Encanto, που κυκλοφορεί από τη Feelgood στις 25/11, συνθέτει για τη Μικρή Γοργόνα του 2023, όπως έκανε για τα Vivo (7,5/10), In The Heights (7,5/10) και Hamilton (9/10), υπήρξε παραγωγός του τηλεοπτικού Fosse/Verdon (8/10), και πρωταγωνίστησε στο Mary Poppins Returns (7,5/10). Ο δημιουργός κυνηγά το βραβείο Oscar, ώστε να συμπεριληφθεί στους διάσημους EGOT, ήτοι τους νικητές βραβείου Emmy, Grammy, Oscar και Tony.

Η πρώτη του κινηματογραφική σκηνοθεσία αφορά στο tick, tickBoom!, ένα ημι-αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του δημιουργού του θρυλικού Rent Jonathan Larson (1960-1996). Η ταινία παρακολουθεί το ταξίδι αναζήτησης της έμπνευσης του συνθέτη, ο οποίος κυνηγά το όνειρό του. Τον Larson υποδύεται ο καλός ηθοποιός Andrew Garfield, ο οποίος φέτος παίζει τον τηλε-ευαγγελιστή Jim Bakker στο The Eyes of Tammy Faye (6,5/10). Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής συνεργάζονται άψογα. Ο Miranda αντιλαμβάνεται την αγωνία του καλλιτέχνη να πετύχει, αλλά και πόσο αυτό μπορεί να τον καταστήσει απάνθρωπο. Φανερώνει με τις λήψεις του μία εμμονή στη λεπτομέρεια και δίνει την ευκαιρία στον Garfield (Hacksaw Ridge, 7/10) να αναδείξει ταλέντα του, μέχρι τώρα αφανέρωτα.

Το φιλμ περιλαμβάνει δύο σκηνές ανθολογίας. Η μία αφορά στο τραγούδι Sunday, φόρος τιμής στο μιούζικαλ του Stephen Sondheim (1930) Sunday in the Park with George (σκηνή της τηλεοπτικής εκδοχής παίζει στην ταινία), όπου κάνουν cameo εμφάνιση οι Renee Elise Goldsberry και Phillipa Soo (Hamilton), Adam Pascal, Daphne Rubin Vega και Wilson Jermaine Heredia (Rent), Andre De Shields (Hadestown), Brian Stokes Mitchell (Kiss Me, Kate), Chita Rivera (West Side Story, Chicago), η - τηλεοπτική Tammy Faye - Bernadette Peters (Sunday in the Park with George), Joel Grey (Wicked, Cabaret, The Normal Heart), Chuck Cooper (The Life), Howard McGillin (The Phantom of the Opera), Beth Malone (Angels in America), Bebe Neuwirth (Sweet Charity), αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Η δεύτερη σκηνή περιγράφει τη στιγμή, που ο συνθέτης συναντά τη μούσα του, κολυμπώντας σε μία εσωτερική πισίνα.

Trivia:

  • Ο ίδιος ο Stephen Sondheim χαρίζει τη φωνή του σε μία μικρή σκηνή του φιλμ, ενώ υπάρχουν cameo εμφανίσεις από συνεργάτες του Larson και λοιπούς, διάσημους συγγραφείς και συνθέτες του Broadway.
  • Στους τίτλους τέλους ακούγονται τρεις επιπλέον ηχογραφήσεις, η μία από την Jazmine Sullivan https://apotis4stis5.com/news-f/47998-h-jazmine-sullivan-tiny-desk.

Η ταινία παίζεται ήδη στο Netflix.