Fantasia - η υπέροχη ταινία του Walt Disney το 1940

Fantasia - η υπέροχη ταινία του Walt Disney το 1940

10 Απριλίου του 1942 κυκλοφόρησε σε κινηματογράφους στην Ελλάδα το φαντασμαγορικό animation της Disney, Φαντασία... Στην Αμερική κυκλοφόρησε νωρίτερα, στις 13 Νοεμβρίου του 1940...

Το Fantasia είναι μια αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων μουσικής ανθολογίας του 1940 που παρήχθη και κυκλοφόρησε από την Walt Disney Productions, με σκηνοθεσία ιστορίας από τους Joe Grant και Dick Huemer και την επίβλεψη παραγωγής από τους Walt Disney και Ben Sharpsteen . Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney , αποτελείται από οκτώ τμήματα κινουμένων σχεδίων σε κομμάτια κλασικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του Leopold Stokowski, επτά από τα οποία εκτελούνται από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας. Ο μουσικοκριτικός και συνθέτης Deems Taylor ενεργεί ως Master of Ceremonies της ταινίαςο οποίος εισάγει κάθε τμήμα στη ζωντανή δράση.

Η Disney συμφώνησε με την ιδέα της ταινίας το 1938 καθώς η δουλειά πλησίαζε στην ολοκλήρωση του The Sorcerer's Apprentice, αρχικά ένα περίτεχνο καρτούν Silly Symphony που σχεδιάστηκε ως ρόλος επιστροφής για τον Μίκυ Μάους, ο οποίος είχε μειωθεί σε δημοτικότητα. Καθώς το κόστος παραγωγής ξεπέρασε αυτό που θα μπορούσε να κερδίσει ο μικρού μήκους, η Disney αποφάσισε να το συμπεριλάβει σε μια μεγάλου μήκους ταινία πολλαπλών τμημάτων σε κλασικά κομμάτια με τους Stokowski και Taylor ως συνεργάτες. Το soundtrack ηχογραφήθηκε χρησιμοποιώντας πολλά κανάλια ήχου και αναπαράχθηκε με το Fantasound, ένα πρωτοποριακό ηχοσύστημα που αναπτύχθηκε από τη Disney και την RCA που έκανε το Fantasia την πρώτη εμπορική ταινία που προβλήθηκε σε στερεοφωνικό και προάγγελο του ήχου surround...

Το Fantasia κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως θεατρικό roadshow που πραγματοποιήθηκε σε 13 πόλεις στις ΗΠΑ μεταξύ 1940 και 1941. Η πρώτη ξεκίνησε στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης στις 13 Νοεμβρίου 1940. Αν και καταξιώθηκε από τους κριτικούς, απέτυχε να βγάλει κέρδος λόγω της διακοπής της διανομής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην ευρωπαϊκή αγορά, του υψηλού κόστους παραγωγής της ταινίας και τα έξοδα κατασκευής εξοπλισμού Fantasound και μίσθωσης θεάτρων για τις παρουσιάσεις roadshow. Από το 1942, η ταινία έχει επανεκδοθεί πολλές φορές από την RKO Radio Pictures και την Buena Vista Distributionμε το αρχικό υλικό και τον ήχο του να διαγράφονται, να τροποποιούνται ή να αποκαθίστανται σε κάθε έκδοση. 

Το franchise Fantasia έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει βιντεοπαιχνίδια, αξιοθέατα της Disneyland και μια ζωντανή σειρά συναυλιών. Ένα σίκουελ, Fantasia 2000, συμπαραγωγής από τον ανιψιό του Walt, Roy E. Disney, κυκλοφόρησε το 1999. Απέκτησε φήμη με τα χρόνια και τώρα αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Το 1998, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε ως την 58η καλύτερη αμερικανική ταινία στα 100 Χρόνια... 100 Ταινίες και την πέμπτη καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στη λίστα των 10 κορυφαίων 10. Το 1990, το Fantasia επιλέχθηκε για συντήρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό».

 

 

 

 

fantasia 43567