Επικαιρότητα: Ο Κωστής Μπίτσιος γράφει για τα όσκαρ...

Επικαιρότητα: Ο Κωστής Μπίτσιος γράφει για τα όσκαρ...

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Με το ξεκίνημα ο παρουσιαστής Chris Rock τα αποκάλεσε White Peoples’ Choice Awards. Έκανε χιούμορ λέγοντας ότι στο τμήμα In Memoriam θα υπάρχει αναφορά σε μαύρους ανθρώπους, που πυροβόλησε η αστυνομία, την ώρα που πήγαιναν να παρακολουθήσουν κινηματογράφο. Πρότεινε, αντί να υπάρχουν διαχωρισμοί στις κατηγορίες ανάλογα με το φύλο, να υπάρχουν ανάλογα με το χρώμα, καταλήγοντας ότι χρειάζονται ίδιες ευκαιρίες.

Πρώτο βραβείο το πρωτότυπου σεναρίου στο Spotlight. Υπό τους ήχους του Bittersweet Symphony βγαίνουν να δώσουν το διασκευασμένου σεναρίου οι Ryan Gosling και Russell Crowe. Νικητής το The Big Short ήτοι οι Charles Randolph και Adam McKay. Ο Adam McKay προτρέπει τους ψηφοφόρους να αποφύγουν στις προεδρικές εκλογές τους υποψήφιους, που τα «παίρνουν» από τις μεγάλες εταιρείες.

Παίζει ένα κωμικό βίντεο, που μαύροι ηθοποιοί εισβάλλουν στο καστ υποψήφιων ταινιών. Ώρα για να τραγουδήσει ο Sam Smith. Έχει τρακ και κουνιέται πέρα δώθε https://www.theverge.com/2016/2/28/11122044/sam-smith-performance-watch-academy-awards-2016. Το μούσι του αναγκάζει τον Chris Rock να του πει ότι το αγαπημένο του τραγούδι από το ρεπερτόριό του είναι το Father Figure (αν ήταν φυσικά ο George Michael). Το βραβείο 2ου γυναικείου ρόλου πάει στην Alicia Vikander, συγκινώντας το συμπρωταγωνιστή της Eddie Redmayne. Με τα ίδια αξεσουάρ, που φορούσε και σε βράβευσή της το 2011, παρέλαβε το 2ο Όσκαρ της για καλύτερα κοστούμια η Λονδρέζα Jenny Beavan (Mad Max: Fury Road). Η ίδια ταινία κερδίζει και στα σκηνικά και στο μακιγιάζ/κομμώσεις. Στις καλοντυμένες της βραδιάς οι Charlize Theron, Cate Blanchett και Jennifer Garner. Καλύτερη φωτογραφία στο The Revenant, το 3ο του Emmanuel Lubezki. 4ο Όσκαρ για το μοντάζ του Mad Max: Fury Road στη Margaret Sixel.

Στο Black History Month Minute ειδική αναφορά από την Angela Bassett στον Jack Black λόγω επιθέτου με αποσπάσματα ταινιών, στις οποίες συμπρωταγωνίστησε με το Will Smith. Βραβείο ήχου και ηχητικών εφέ στο Mad Max: Fury Road. Επιτέλους παρουσιαστής βραβείου ο Andy Serkis. Παραδίδει το βραβείο καλύτερων οπτικών εφέ στο Ex_Machina. Τα 3 διάσημα ρομπότ του Star Wars κάνουν αναφορά στο συνθέτη John Williams, ενώ – ενόψει των gay χαρακτήρων που έρχονται στη σειρά ταινιών – ο C3PO εκφράζει το θαυμασμό του για την ομορφιά του επίσης χρυσού Oscar. Προσπαθώντας να επαναλάβει το αστείο με τις πίτσες, ο παρουσιαστής βάζει τους σταρ να αγοράσουν τα μπισκότα των τέκνων του. Τα Minions εισβάλλουν και δίνουν το βραβείο κιν. σχεδίου μικρού μήκους στο Bear Story από τη Χιλή. Οι ήρωες του Toy Story βραβεύουν ως καλύτερο κινούμενο σχέδιο το Inside Out.

Ο The Weeknd είναι σαφώς πιο άνετος στο ζωντανό από το Sam Smith. Δεν εντυπωσιάζει όμως. Κακόγουστο το ρούχο της Kate Winslet. Δίπλα της η Reese Witherspoon έλαμψε. Η σκηνοθεσία κάνει λάθη και δίνει απαράδεκτα πλάνα. Ο παρουσιαστής πήρε «κιους» από το Compton. Ιδέα για τις ταινίες οι απλοί πολίτες. Όπως και αν πήγαινε σε αθηναϊκή γειτονιά. Ας ξεκαβαλικέψουν λοιπόν και οι σταρ. Το βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου υπό τους ήχους του The Way We Were. Η περσινή νικήτρια στη γυναικεία κατηγορία Patricia Arquette επί σκηνής. Το βραβείο δικαίως στο Mark Rylance. Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο A Girl in the River: The Price of Forgiveness, που αλλάζει νόμους στο Πακιστάν. Καλύτερο ντοκιμαντέρ το Amy του Asif Kapadia.

Ως τώρα ο παρουσιαστής είναι καλύτερος του απαράδεκτου Neil Patrick Harris. Υπό τους ήχους του I will always love you βγαίνει στη σκηνή η μαύρη πρόεδρος της Ακαδημίας, ζητώντας δράση, για να εκφράζονται οι μειονότητες. Ευχολόγιο; Πριν από αυτή εμφανίστηκε η Whoopi Goldberg και μετά από αυτή ο Louis Gossett Jr., για να παρουσιάσει το In Memoriam, όπου ο Dave Grohl τραγούδησε το Blackbird των Beatles, που οι στίχοι του αφορούν στο ρατσισμό της Αμερικής των ‘60’ς. Goldberg και Gossett Jr. έχουν αποσπάσει βραβείο best supporting role. Οι μικροί πρωταγωνιστές των Room και Beasts of no Nation έδωσαν το βραβείο καλύτερου μικρού μήκους φιλμ στο Stutterer. Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία από Byung-hun Lee και Sofia Vergara στο Son of Saul από την Ουγγαρία, μια χώρα που κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες. Ο αντιπρόεδρος της Αμερικής John Baden παρουσιάζει τη Lady Gaga. Ο σκηνοθέτης «πιάνει» άσχετο πλάνο. Η παρουσίασή της είναι όλη στα λευκά (ρούχα, πιάνο, μικρόφωνο), όπως της Barbra Streisand

παλιότερα στο Oprah Show, γεγονός που σχολιάστηκε στο MadTv.

Εμφανίζονται επί σκηνής θύματα βιασμού, ένα από αυτά και η ερμηνεύτρια, στην πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ως τώρα. Οι μαύροι Pharrell και Quincy Jones δίνουν το βραβείο μουσικής στον Ennio Morricone, που κάθεται δίπλα στον John Williams. Standing ovation. Λείπει ο Tarantino. 2η συγκινητική στιγμή της βραδιάς. Μιλά στα ιταλικά. Οι μαύροι Common και John Legend δίνουν το βραβείο τραγουδιού στους Jimmy Napes και Sam Smith. Ο τελευταίος κάνει αναφορά στο Sir Ian McKellen https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/16541-oscars-boycott και του λέει ότι επιτέλους κερδίζει το Oscar ως ένας ανοιχτά gay καλλιτέχνης. Βέβαια ο Smith δεν είναι ηθοποιός και ο McKellen αναφερόταν στο βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Ο J.J. Abrams (Star Wars) δίνει το βραβείο σκηνοθεσίας στον Alejandro Gonzalez Inarritu. Βγάζει λόγο κατά των προκαταλήψεων και αφιερώνει το 2ο βραβείο του σκηνοθεσίας και 4ο συνολικά στον πατέρα του. Ο Eddie Redmayne δίνει το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην ψύχραιμη Brie Larson για το Room, που το περίμενε. Το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας δεν ήταν έκπληξη. Ο 6 φορές υποψήφιος (όπως και ο Ennio Morricone) Leonardo DiCaprio το παρέλαβε από την Julianne Moore. Όλοι όρθιοι χειροκροτούν το πιο αναμενόμενο βραβείο της βραδιάς. Για αυτό το άφησαν προτελευταίο. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής έκαναν αναφορά στον Tom Hardy. Ο λόγος του κάλυψε τη μόλυνση του περιβάλλοντος και από κάτω τον θαύμαζε η Kate Winslet, συμπρωταγωνίστριά του στον «Τιτανικό». Ο Morgan Freeman έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Spotlight». Η 2η ανατροπή της βραδιάς μετά τη μη βράβευση της Lady Gaga.

6 βραβεία για το Mad Max, 3 για το The Revenant, 2 για το Spotlight. Η βραδιά κλείνει υπό τους ήχους του Fight the Power των Public Enemy.