Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο
«INSIDE OUT (3D)/ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ»*****
Πριν «Τα μυαλά που κουβαλάς» η εταιρεία Pixar προβάλλει την επτάλεπτης διάρκειας «Λάβα» του κομικά Τζέιμς Φορντ Μέρφι. Το φιλμάκι εξιστορεί τον έρωτα δύο ηφαιστείων, του Ούκου και της Λέλε. Τις φωνές τους δανείζουν η ντίβα του Μάουι Ναπούα Μακούα και ο επίσης Χαβανέζος Κουάνα Τόρες Καέλε. Τρυφερό το τραγούδι που ντύνει τις εικόνες με τίτλο «I lava you» . Οπότε μην φτάσετε καθυστερημένοι στην αίθουσα.
https://www.youtube.com/watch?v=-7mRPjfeJ38
Μετά το καυτό ορεκτικό της «Λάβας» θα περάσετε στο κυρίως πιάτο. «Inside Out» και «Λάβα» τυγχάνουν συμπαραγωγής Τζον Λάσιτερ («Toy Story»). Πρόκειται για τη δεύτερη μόλις ταινία που γυρίστηκε σε HDR (η πρώτη ήταν το «Tomorrowland: A World Beyond») και με ήχο Atmos.Η νέα τεχνολογία δεν θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και στη Βόρεια Αμερική λίγες αίθουσες λειτουργούν με HDR. Όσον αφορά στον ήχο Atmos έχει κατακλύσει τις ταινίες δράσης και τα κινούμενα σχέδια.
Υπό τη συνοδεία της μουσικής του Μάικλ Τζιακίνο («Jurassic World 3D», «Up») το σενάριο των Πιτ Ντόκτερ («Up») και Ρονάλντο Ντελ Κάρμεν («Up») παρουσιάζει ό,τι κουβαλά το μυαλό της 11χρονης Ράιλι (Κάιτλιν Ντίας), ήτοι τα συναισθήματα της «Χαράς» (Έιμι Πόλερ), της «Λύπης» (Φίλις Σμιθ), του «Φόβου» (Μπιλ Χάντερ), της «Αηδίας» (Μάιντι Κέιλινγκ) και του «Θυμού» (Λούις Μπλακ). Ο Ντόκτερ δεν αντιστέκεται και χαρίζει τη φωνή του στο «Θυμό» του πατέρα.
Οι δύο σεναριογράφοι και σκηνοθέτες χρήζουν πρωταγωνίστρια τη «Χαρά», οπότε η κωμικός Έιμι Πόλερ βρίσκει πεδίο, για να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο της. Η Πόλερ συμπαρουσίαζε χρόνια τις Χρυσές Σφαίρες με την Τίνα Φέι
https://www.youtube.com/watch?v=dZRTIX4Dxo4
Στο «Τα μυαλά που κουβαλάς» αυτοσχεδιάζει και έτσι με τον Μπιλ Χάντερ κερδίζουν creditτων διαλόγων της ταινίας. Ο Χάντερ ήταν ο συμπρωταγωνιστής μιας άλλης φοβερής Έιμι, της Έιμι Σούμερ, στο ιερόσυλο «Trainwreck», που προβλήθηκε πρόσφατα και εδώ. Οι Πόλερ και Χάντερ ξεπήδησαν από το «Saturday Night Live».Η πρώην μπαλαρίνα Φίλις Σμιθ δούλευε για χρόνια στο τμήμα του casting, ακόμα και στην τηλεοπτική σειρά «Dr. Quinn, Medicine Woman», μέχρι που πέρασε μπροστά από την κάμερα. Στο ρόλο του «Φόβου», που αποτυπώνεται με το χρώμα «μπλε/blue» και emo κουπ, αποτελεί το ιδανικό αντίβαρο απέναντι στην αισιόδοξη ηρωίδα της Πόλερ.
Υπάρχει ακόμα ένας άξιος ηθοποιός, που λάμπει στο καστ του «Inside Out», ο Ρίτσαρντ Κάιντ («Mad About You») στο ρόλο του φανταστικού φίλου με το όνομα «Μπινγ Μπονγκ». Η Βρετανίδα Μάιντι Κέιλινγκ («Αηδία») προέρχεται από το «The Office», όπως και η Φίλις Σμιθ, και έχει δημιουργήσει σόου με το όνομά της («The Mindy Project»). Στο ρόλο των γονέων ακούγονται οι Νταϊάν Λέιν και Κάιλ ΜακΛάχλαν. Στο θέατρο και στην τηλεόραση («The Daily Show») έχτισε την καριέρα του ο Λούις Μπλακ («Θυμός»). Με δύο ατάκες σού μένει στο μυαλό η Ρασίντα Τζόουνς («The Office»), συμπρωταγωνίστρια της Πόλερ στο «Parks and Recreation». Χαρίζει τη φωνή της στα συναισθήματα ενός cool κοριτσιού. Η μόδα των επερχόμενων «Minions» συμπαρασύρει και το «Inside Out», στο οποίο εμφανίζονται οι - παρόμοιας λογικής – μικροσκοπικοί «χειριστές αναμνήσεων». Εξάλλου αρκετοί ηθοποιοί συμμετέχουν στο καστ και των δύο ταινιών.
Οι πετυχημένοι συντελεστές βοηθούν να αναδειχθεί το μεδούλι του σεναρίου, σε ένα φιλμ, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Όσον αφορά στα παιδιά η ταινία μιλά για το τέλος της αθωότητας, εκεί κάπου στα 11-12 χρόνια, όταν η προέφηβη «Ράιλι» συνειδητοποιεί το συναίσθημα της χαρμολύπης. Το μήνυμα προς τους μεγάλους είναι ένα σύνθημα που σε καλεί να μη σκοτώσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Ενδιάμεσα οι δημιουργοί έχουν καταπλήξει με τις «κεντρικές αναμνήσεις», τα «νησιά της προσωπικότητας», το υποσυνείδητο, το «συρμό της σκέψης», τη «χώρα της φαντασίας», τη «χωματερή των αναμνήσεων» και τα πολύχρωμα συναισθήματα της αναπόφευκτης ωρίμανσης. Το χιούμορ απογειώνεται με το γκέι υπονοούμενο του τριχωτού/bear αντρός, την Dream Productions, που κανιβαλίζει ακόμα και το «Vertigo»του Χίτσκοκ, το βραζιλιάνο αεροπόρο, το επαναλαμβανόμενο jingle και με τη μετατροπή των 3D ηρώων σε δισδιάστατους χαρακτήρες στην «αφηρημένη σκέψη». Η αποτύπωση, με βάση τις νέες τεχνολογίες, των μαλλιών και του νερού είναι μοναδική.
Το Όσκαρ βρίσκεται ήδη στο τσεπάκι της Pixar.
Trivia:
Οι αναμνήσεις που στοιβάζονται σαν μπαλίτσες μέσα και έξω από το «Κέντρο Ελέγχου» περιέχουν σκηνές από τις ταινίες «Married Life» και «Up».
Η υδρόγειος σφαίρα που εμφανίζεται στην τάξη της «Ράιλι» είναι η ίδια με αυτή, που εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες «Toy Story».
Μία από τις συμμαθήτριες της «Ράιλι» φοράει ένα ρούχο με παραλλαγή, που αποτελείται από χαρακτήρες του «Toy Story».
Μερικά από τα αυτοκίνητα στο Σαν Φρανσίσκο έχουν αυτοκόλλητα με χαρακτήρες του «Cars».
Η εταιρεία του μπαμπά ονομάζεται «Brang». Είναι μία λέξη που δεν υπάρχει και που ταιριάζει σε μία startup εταιρεία στο τεχνολογικό περιβάλλον του Σαν Φρανσίσκο.
Το φιλμ κυκλοφορεί στις 03.09.2015 από τη Feelgood σε 3D (Μεταγλωττισμένο και με υπότιτλους).
Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό