Ο Ρότζερ Γουότερς αποκαλεί την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «Πράξη ενός γκάνγκστερ», αλλά κρατάει και ισορροπίες

Ο Ρότζερ Γουότερς αποκαλεί την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «Πράξη ενός γκάνγκστερ», αλλά κρατάει και ισορροπίες

Ο Ρότζερ Γουότερς αποκαλεί την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «Πράξη ενός γκάνγκστερ»

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω να έλθει πίσω η ειρήνη σε εσάς και την οικογένειά σας και την όμορφη χώρα σας», γράφει στον Ουκρανό θαυμαστή

Ο Ρότζερ Γουότερς καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με μια ανοιχτή επιστολή προς τη 19χρονη Ουκρανή Αλίνα Μιτροφάνοβα. «Είμαι αηδιασμένος από την εισβολή [του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν στην Ουκρανία», έγραψε

«Είναι εγκληματικό λάθος κατά τη γνώμη μου, η πράξη ενός γκάνγκστερ. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Λυπάμαι που οι δυτικές κυβερνήσεις τροφοδοτούν τη φωτιά που θα καταστρέψει την όμορφη χώρα σας ρίχνοντας όπλα στην Ουκρανία, αντί να εμπλακούν στη διπλωματία που θα είναι απαραίτητη για να σταματήσει η σφαγή».

Ο πρώην τραγουδιστής και τραγουδοποιός των Pink Floyd έβαλε επίσης το κείμενο της επιστολής του σε ένα βίντεο που συνόδευε την πρόσφατη επανηχογράφηση του αντιπολεμικού τραγουδιού του Floyd, "The Gunner's Dream".

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στο τέλος αυτού του φρικτού πολέμου στη χώρα σας, οτιδήποτε είναι εκτός από το να κυματίζεις μια σημαία για να ενθαρρύνω τη σφαγή», έγραψε. «Αυτό θέλουν οι γκάνγκστερ, θέλουν να κυματίζουμε σημαίες. Έτσι μας διχάζουν και μας ελέγχουν, ενθαρρύνοντας το κυματισμό των σημαιών, για να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού εχθρότητας για να μας τυφλώσουν στην έμφυτη ικανότητά μας να συμπάσχουμε ο ένας με τον άλλον, ενώ λεηλατούν και βιάζουν τον εύθραυστο πλανήτη μας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω να φέρω πίσω την ειρήνη σε εσάς και την οικογένειά σας και την όμορφη χώρα σας».

Υπογράμμισε επίσης την πίστη του στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. «Πιστέψτε με όταν σας λέω ότι πιστεύω στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1948», έγραψε. «Έχω αγωνιστεί όσο ξέρω σκληρά για να προωθήσω και να υποστηρίξω τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου σε όλο τον κόσμο για όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, και υποστηρίζω εσάς και τους δικούς σας τώρα, με όλη μου την καρδιά».

Ο Γουότερς, ο οποίος είναι γνωστός για το ότι εκφράζει κατά καιρούς πολιτικές απόψεις που προκαλούν χρησιμοποίησε επίσης το σημείωμα για να κατακεραυνώσει «τα γεράκια γκάνγκστερ στην Ουάσιγκτον» και παραθέτει τους στίχους του σε ένα τραγούδι από το σόλο άλμπουμ του Amused to Death λέγοντας ότι απολάμβαναν «την γενναιότητα της ύπαρξης εκτός εμβέλειας."

Προηγουμένως, είχε κάνει δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι συμπάσχει με τον Πούτιν: Το 2018, μια ουκρανική ομάδα παρακολούθησης τοποθέτησε το Waters στην ανεπίσημη μαύρη λίστα, σύμφωνα με το RadioFreeEurope, επειδή ισχυρίστηκε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε «προκληθεί» από εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε ρωσική εφημερίδα. Το Billboard ανέφερε εκείνη την εποχή ότι τα λόγια του Γουότερς απηχούσαν τα αισθήματα του Κρεμλίνου. Νωρίτερα φέτος, ο Γουότερς κατέστρεψε επίσης τους θαυμαστές δημοσιεύοντας τις «οικογενειακές αναμνήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» του Πούτιν στη σελίδα του στο Facebook.

Τώρα ο Γουότερς καταδικάζει τον Πούτιν και λέει ότι ελπίζει ότι ο Ζελένσκι έχει επίσης στο μυαλό του τα καλύτερα συμφέροντα των πολιτών του. «Ελπίζω απεγνωσμένα ο πρόεδρός σας να μην είναι επίσης γκάνγκστερ και ότι θα κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τον λαό του και θα απαιτήσει από τους Αμερικανούς να έρθουν στο τραπέζι», έγραψε. «Δυστυχώς, ωστόσο, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες είναι γκάνγκστερ και η αποστροφή μου για τους πολιτικούς γκάνγκστερ δεν ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τον Πούτιν».

Συνέχισε αναφέροντας αυτό που αντιλαμβανόταν ως «γκανγκστερικές» ενέργειες από πολλούς παγκόσμιους ηγέτες τα τελευταία 50 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αρχηγών κρατών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ. (Ο Γουότερς, ο οποίος υποστήριξε από καιρό τον παλαιστινιακό λαό, απέρριψε τις κατηγορίες ότι ήταν αντισημίτης. «Δεν είμαι αντισημίτης ή εναντίον του ισραηλινού λαού», είπε κάποτε ο Γουότερς. «Είμαι επικριτής των πολιτικών της κυβέρνησης Αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό της Mitrofanova ότι η Ουκρανία ήταν «200 τοις εκατό» απαλλαγμένη από νεοναζί, επισημαίνοντας ότι το τάγμα Azov της Ουκρανίας και οι ομάδες C14 διοικούνταν από νεοναζί.