Επιδότηση καυσίμων: Πώς βγαίνει η ψηφιακή κάρτα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιο το όφελος - Το μπόνους των 5 ευρώ

Επιδότηση καυσίμων: Πώς βγαίνει η ψηφιακή κάρτα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιο το όφελος - Το μπόνους των 5 ευρώ

Εν αναμονή της πλατφόρμας για την επιδότηση καυσίμων στο gov.gr βρίσκονται όλοι όσοι θα πρέπει να βγάλουν την ψηφιακή κάρτα για τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Η διαδικασία καταβολής της επιδότησης καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες και θα πραγματοποιείται μέσω του gov.gr.

Το επίδομα καυσίμων που θα πιστωθεί στους δικαιούχους, μπορεί να δοθεί σε δύο μορφές: με ψηφιακή χρεωστική κάρτα και πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα θα έχουν μπόνους 5 ευρώ.

Επιδότηση καυσίμων: Πώς θα εκδώσετε την ψηφιακή κάρτα

Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του -διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)- εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως, με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου και εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, διαβιβάζονται αποκλειστικά στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του δικαιούχου και, ιδίως, το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και ο αριθμός του τραπεζικού του λογαριασμού.

H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31/7/2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Επιδότηση καυσίμων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση καυσίμων, δικαιούχοι είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
  • Για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά.
  • Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.

Επιδότηση καυσίμων: Πώς γίνεται η αίτηση για την επιδότηση σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Το επίδομα καυσίμων, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, θα πιστωθεί όταν ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση μέσω ειδικής εφαρμογής του gov. Αναλυτικά:

  • Σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.

Αναφορικά με τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση, αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • διεύθυνση email,
  • αριθμός κινητού τηλεφώνου και
  • αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού.

Επιδότηση καυσίμων - Ψηφιακή κάρτα καυσίμων: Το συνολικό όφελος για τους δικαιούχους

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Προκειμένου οι αρμόδιοι να καταλήξουν στη μορφή της κάρτας καυσίμου και, κυρίως, στο ύψος της επιδότησης, ελήφθη υπ' όψιν ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Ακολουθούν τα ποσά για την επιδότηση καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο):

  • 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιδότηση καυσίμων - Ψηφιακή κάρτα καυσίμων: Το μπόνους των 5 ευρώ

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το smartphone τους για την ψηφιακή κάρτα καυσίμων και δεν πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό τους, έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ. Ωστόσο, έχει και ημερομηνία λήξης η χρήση της.

Όπως επισημαίνεται ακόμη στο ΦΕΚ, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παύει να ισχύει αν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η κάρτα καταργείται και το ποσό της έκπτωσης που απέμενε, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο.

Πηγή: ΑΠΕ