Δ. Κουτσούμπας: Δική μας Ευρώπη των λαών είναι μόνο η Ευρώπη της συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού
«Η Συνθήκη του Μάαστριχτ σηματοδότησε τη στενότερη διακρατική ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Σηματοδότησε την καπιταλιστική εμβάθυνση, της μέχρι τότε «Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας», της ΕΟΚ, σε «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ακόμα πιο αντιδραστική μετεξέλιξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποτέλεσε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, το 2009, που προσέδωσε ακόμη πιο επιθετικά χαρακτηριστικά στην ΕΕ» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του απόψε σε ημερίδα της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τα 30 χρόνια από την Συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Τον Ιούλη του 1992, η Συνθήκη του Μάαστριχτ εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Φιλελεύθεροι της ΝΔ και κάθε μορφής σοσιαλδημοκράτες (που μετονομάστηκαν στην πορεία είτε σε ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ είτε σε «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία)» συντάχθηκαν έκτοτε αποφασιστικά με τις επιδιώξεις της στρατηγικής του κεφαλαίου κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που σήκωσε το ανάστημά του και καταψήφισε στη Βουλή την αντιλαϊκή Συνθήκη, απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα το οποίο πεισματικά το απέρριψαν όλα τα αστικά κόμματα, αποκαλύπτοντας - και με αυτή την ευκαιρία - τα ασφυκτικά όρια της «αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» που διαφημίζουν».
«Η στάση του ΚΚΕ σε εκείνο το ιστορικό σταυροδρόμι για το λαό και τη χώρα - και μάλιστα αμέσως μετά την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ - έμπρακτα σηματοδοτούσε, ότι παρά το ιστορικό πισωγύρισμα, ο μοναδικός δρόμος για το λαό ήταν αυτός της αδιάκοπης πάλης σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για το Σοσιαλισμό που η αναγκαιότητα του παρέμενε και παραμένει επίκαιρη και ζωντανή» υπογράμμισε. Όπως ανέφερε, με συγκεκριμένα στοιχεία, στα 30 χρόνια «της αντιδραστικής διαδρομής της η ΕΕ, αυτή η ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου, βαρύνεται με σωρεία εγκλημάτων, πολέμους, επεμβάσεις και αιματοκύλισμα των λαών σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη φορά στην Ουκρανία, όπου τα θύματα του πολέμου, οι νεκροί και οι τραυματίες, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, είναι το τίμημα που πληρώνουν οι λαοί, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ένας ανταγωνισμός που εξελίσσεται εδώ και χρόνια, πολύ πριν τη ρωσική εισβολή, την οποία το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή».
«Η ΕΕ με την «Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» (ΚΕΠΠΑ), και το στρατιωτικό της βραχίονα - την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και 'Αμυνας», πολλαπλασίασε τη συγκρότηση επικίνδυνων στρατιωτικών μηχανισμών, σωμάτων ταχείας επέμβασης, τον Ευρωστρατό ενώ επιδίδεται σε ένα ατελείωτο ράλι εξοπλισμών» είπε, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας ότι «στην Ελλάδα εδρεύουν από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κατασκόπων κι ο Ευρωενωσιακός Οργανισμός για τη λεγόμενη Κυβερνοασφάλεια (ENISA)».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο επιθετικών - πολεμικών βάσεων και υποδομών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθιστώντας τον λαό και τη χώρα μας στόχο αντίπαλων χτυπημάτων, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει δυνάμεις που είναι στο στόχαστρο των παραπάνω πολεμικών υποδομών, όπως π.χ. η Ρωσία.
Η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή της ΝΔ, είναι σταθερά κλιμακούμενη. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με βάσεις, όπλα και κάθε είδους διευκολύνσεις και μόνο ο ελληνικός λαός με την πάλη του μπορεί να τη σταματήσει. Αυτό το αγωνιστικό σάλπισμα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας, σηματοδοτεί η μαχητική κι επίμονη δράση του ΚΚΕ το οποίο συναντούν μπροστά τους οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι των λαών, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως ορμητήριο» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην αντιλαϊκή συνθήκη του Μάαστριχτ, προβάλλοντας από την αρχή την μεγάλη θεωρητική λενινιστική αλήθεια, ότι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης σε καπιταλιστική βάση, δεν μπορεί παρά να είναι μια αντιδραστική ένωση κεφαλαιοκρατών, η οποία πρώτα και κύρια θα καταπιέζει τους δικούς της λαούς και στη συνέχεια τους λαούς όλου του κόσμου».
«Η ίδια η πορεία τόσων δεκαετιών, ισχυροποιεί επί της ουσίας την θέση του ΚΚΕ ότι οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, για τις οποίες παλεύουμε εμείς, είτε θα είναι σοσιαλιστικές είτε - στην καπιταλιστική τους μορφή - θα είναι αντιδραστικές» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην περίοδο του 2008 σημείωσε, ότι «ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών και μερίδων του κεφαλαίου, για το ποιος θα κερδίσει περισσότερο στη φάση της ανάπτυξης, μετατράπηκε σε μια διαπάλη για το ποιος θα χάσει στην περίοδο της κρίσης διαλύοντας έτσι, όλες τις αυταπάτες και όλους τους μύθους, για μια τάχα ΕΕ της «αλληλεγγύης», μιας ΕΕ που εκπροσωπεί την «Ευρώπη των λαών» και πρόσθεσε: «Τα «μνημόνια» που επιβλήθηκαν στα "υπερχρεωμένα" κράτη - μέλη, όπως η χώρα μας, δεν αποτελούσαν ένα προσωρινό πλαίσιο μέτρων για τη μια ή την άλλη χώρα. Συνιστούσαν την ενιαία απάντηση των μονοπωλίων στην ΕΕ, για να θωρακίσουν τα κέρδη τους και την ανταγωνιστικότητά τους. Λειτούργησαν ως προπομπός αντιδραστικών μέτρων και μηχανισμών που τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη».
Σχετικά με τη νέα οικονομική κρίση «που ξεκίνησε το 2019 και επιταχύνθηκε σημαντικά με την εμφάνιση της πανδημίας» είπε ότι «το μεγάλο βάθος εκδήλωσης της κρίσης, η ανισόμετρη εκδήλωση των συνεπειών της στα κράτη - μέλη, η συρρίκνωση της παραγωγής και η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, οι προβλέψεις για αδυναμία γρήγορης επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα και η ένταση του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ και την Κίνα επιτάχυναν τη λήψη αποφάσεων για μια μεγάλη κρατική παρέμβαση σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ» και σημείωσε: «Η νέα πολιτική της ΕΕ δε συνιστά μια φιλολαϊκή στροφή, όπως προβάλλουν αποπροσανατολιστικά η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά πρόκειται για πορεία σε αντιδραστική κατεύθυνση. Κάθε βήμα που ενισχύει την εύθραυστη συνοχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, ενισχύει μόνο τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τη δικτατορία του κεφαλαίου». «Το τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι νέες αντεργατικές ανατροπές, οι νέες αντιδραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, είναι οι βαριές συνέπειες αυτής της πολιτικής» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι πως σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η δικτατορία του κεφαλαίου, ακυρώνει τις τεράστιες δυνατότητες ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που προσφέρουν η "ψηφιακή μετάβαση" και η χρήση της "τεχνητής νοημοσύνης"». Πρόσθεσε ότι «αναγκαία προϋπόθεση των επιδιώξεων των μονοπωλίων και της επερχόμενης αντιλαϊκής λαίλαπας, ήταν η Ε.Ε. να διακηρύξει σαν κυρίαρχη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη κατασκευή της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, εξαπολύοντας - μια τεράστια επιχείρηση ψεύδους, παραχάραξης της Ιστορίας και ιδεολογικής τρομοκρατίας που οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί στην ποινική δίωξη των κομμουνιστικών ιδεών, της ύπαρξης και δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων και των κομμουνιστών σε μια σειρά κρατών-μελών της, με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη που έζησαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και που παρά τις δεκαετίες που πέρασαν οι θετικές μνήμες εξακολουθούν να υπερισχύουν».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ «καλεί την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες αυτών των κοινωνικών δυνάμεων σε αγωνιστική συμπόρευση, για να δυναμώσει η πάλη για τις δικές τους ανάγκες. Για να χτιστεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων».
«Υπάρχει άλλος δρόμος. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να βγει στην αντεπίθεση. Ο λαός μπορεί να κάνει παρελθόν τη φτώχεια, την ανεργία, το βάσανο της αβεβαιότητας για το αύριο, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά του χέρια, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, με αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι «μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί μια Ευρώπη της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα τον 21ο αιώνα. Σ' αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ σε συνεργασία με άλλα ΚΚ, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις».
«Είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι: Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των ανταγωνισμών, των πολέμων του καπιταλισμού. Δική μας Ευρώπη των λαών είναι μόνο η Ευρώπη της συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.