Πιθανή η κατάρρευση των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου λέει η Μόσχα

Πιθανή η κατάρρευση των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου λέει η Μόσχα

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να καταρρεύσει εφόσον αποκλειστεί η ρωσική ενέργεια από την αγορά ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και της κατάστασης στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Τετάρτη η Μόσχα.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας.

«Είναι απολύτως προφανές ότι χωρίς ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα υπάρξει κατάρρευση στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι μια κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Ο ενεργειακός τομέας της Ρωσίας αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων τον περασμένο μήνα, από τότε που η χώρα ξεκίνησε την, όπως την αποκαλεί, «ειδική

επιχείρηση» στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, η ΕΕ ανακοίνωσε εμπάργκο στις νέες επενδύσεις στη ρωσική ενέργεια, εκτός από διάφορους άλλους οικονομικούς περιορισμούς, και πολλές μεγάλες εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία.

Ο Νόβακ τη Δευτέρα προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα «αγγίξουν» τα 300 δολάρια το βαρέλι, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και τα 500 δολάρια το βαρέλι. Προειδοποίησε επίσης ότι η έλλειψη ντίζελ στην ΕΕ μπορεί να γίνει ισχυρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας και μπορεί να απαιτήσει τη θέσπιση ποσοστώσεων.

«Η έλλειψη καυσίμου ντίζελ μπορεί να γίνει ακόμη πιο ισχυρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω της επανέναρξης της εμπορευματικής και επιβατικής κίνησης μετά την πανδημία», είπε, κάνοντας λόγο για αύξηση 40% στις τιμές του ντίζελ στη Γερμανία.