H επιστροφή των "χαζών" κινητών, πολλοί νέοι δεν θέλουν τα Smartphones

H  επιστροφή των "χαζών" κινητών, πολλοί νέοι δεν θέλουν τα Smartphones

Η 17χρονη Ρόμπιν Γουέστ ξεχωρίζει μεταξύ των συνομηλίκων της για μία επιλογή της: Να μην έχει smartphone. Αντί να σκρολάρει όλη μέρα στην οθόνη και να χαζεύει βίντεο και φωτογραφίες στο TikTok και το Instagram, χρησιμοποιεί αυτό που οι νέοι σήμερα αποκαλούν «χαζό κινητό» (dumbphone).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC η Ρόμπιν έχει μία συσκευή κινητού, που προσφέρει απολύτως τα βασικά: κλήσεις και γραπτά μηνύματα (SMS). Και εάν είσαι τυχερός σου δίνει τη δυνατότητα να ακούσεις ραδιόφωνο και να βγάλεις κάποιες φωτογραφίες (όχι πάντα καλής ανάλυσης). Αλλά σίγουρα δεν σου επιτρέπει να συνδεθείς στο internet και σε δημοφιλείς πλατφόρμες και εφαρμογές.

Αυτές οι συσκευές είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πώς λοιπόν μία έφηβη που δεν έζησε εκείνη την εποχή στράφηκε σε αυτές; Η τιμή ήταν το μεγάλο δέλεαρ. Το έξυπνο κινητό της είχε χαλάσει και ήθελε να βρει μία φθηνή εναλλακτική. Η συσκευή που επέλεξε της γαλλικής εταιρείας MobiWire στοίχιζε μόλις 8 στερλίνες. Και η εξοικονόμηση δεν σταμάτησε εκεί. Από τη στιγμή που δεν είχε πρόσβαση στο Internet μέσω του κινητού δεν είχε να ανησυχεί και για τον μηνιαία λογαριασμό της χρήσης δεδομένων.

Αυτό δεν ήταν το μόνο όφελος που αποκόμισε από το «χαζό» κινητό η Ρόμπιν. Όπως εξηγεί στο BBC το νέο της κινητό της έδωσε πολύ περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τον εαυτό της και πράγματα που έχουν αξία. «Είμαι ευτυχισμένη με τη συσκευή μου. Δεν θεωρώ ότι με περιορίζει. Αντιθέτως είμαι σίγουρα πολύ πιο δραστήρια».

Τα dumbphones κάνουν τη μεγαλή τους επιστροφή. Οι αναζητήσεις για αυτά στην Google έκαναν άλμα 89% από το 2018 έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας λογισμικού SEMrush. Οι πωλήσεις τους υπολογίζεται ότι έφτασαν στα 1 δισεκ. συσκευές το 2021 από μόιλς 400 εκατ. συσκεές το 2019. Οι πωλήσεις των smartphones από την άλλη διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 1,4 δισεκ. συσκευές, ύστερα από πτώση 12,5% το 2020.

Σε έρευνά του 2021 η Deloitte υπολόγιζε ότι ένας στους 10 χρήστες κινητού στη Βρετανία είχε dumbphone. «Η μόδα, η νοσταλγία και η παρουσία τους σε βίντεο του Tik Tok έχουν παίξει ρόλο στην αναγέννηση των "χαζών" κινητών» σχοιλάζει ο Έρνεστ Ντόκου, ειδικός στο site σύγκρισης τιμών Uswitch.com. «Πολλοί από εμάς είχαμε ένα dumbphone ως το πρώτο κινητό μας, επομένως είναι λογικό να έχουμε μία αίσθηση νοσταλγίας για αυτές τις κλασικές συσκευές».