Η Φινλανδία η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, η Ελλάδα δεν είναι τελευταία, αλλά προσπαθεί...
Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, με σημαντική βαθμολογία μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες.
Η Δανία διατήρησε τη δεύτερη θέση της, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η Ισλανδία παρέκαμψε την Ελβετία για να πάρει την τρίτη θέση και η Ολλανδία ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα. Οι ΗΠΑ κατατάχθηκαν στην 16η θέση, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από το 2021. Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση, ενώ η Ελλάδα στην 67η.
«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.
Τι κάνει λοιπόν τόσο χαρούμενη τη Φινλανδία; «Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή κατάταξη σε αυτές τις έρευνες δεν αφορά τόσο τον πολιτισμό. Είναι περισσότερο για το πώς οι θεσμοί και οι υποδομές μιας χώρας φροντίζουν τους ανθρώπους τους—αυτό οδηγεί σε υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή», λέει ο ειδικός στο Πανεπιστήμιο Aalto Frank Martela, φιλόσοφος και συγγραφέας του βιβλίου A Wonderful Life – Insights on Finding a Meaningful Experience.
Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση (+1), «που είναι η υψηλότερη από τότε που υφίσταται αυτή η μελέτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 17η, την ίδια με πέρυσι.
Μεταξύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Βραζιλία είναι στην 38η θέση (-3), η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4) στη φετινή έκδοση της κατάταξης, η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κίνα κάνει άλμα αναβαίνοντας 12 θέσεις και βρίσκεται στην 72η, η Ινδία παραμένει στην ουρά της κατάταξης (136η), αλλά ανεβαίνει 3 θέσεις.
«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες της.