Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο στο Πακιστάν αυτή την εβδομάδα λόγω μιας «τεχνικής δυσλειτουργίας» κατά τη διάρκεια συντήρησης ρουτίνας, δίνοντας την δική της εκδοχή για το συμβάν, μετά την προειδοποίηση του μακροχρόνιου εχθρού της, Πακιστάν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει «δυσάρεστες συνέπειες».
«Στις 9 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας συντήρησης ρουτίνας, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην κατά λάθος εκτόξευση ενός πυραύλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ινδικό υπουργείο Άμυνας.
«Έγινε γνωστό ότι ο πύραυλος έπεσε σε μια περιοχή του Πακιστάν. Ενώ το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του δυστυχήματος», συμπλήρωσε.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έλαβε σοβαρά άποψη το συμβάν και διέταξε έρευνα από Ανώτατο Εξεταστικό Δικαστήριο» για το περιστατικό.
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ για να διαμαρτυρηθεί για μια απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του. Το Πακιστάν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο επιβατικές πτήσεις και ζωές πολιτών.
Το Πακιστάν προειδοποίησε την Ινδία «να λάβει υπόψη της τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον».
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή εσφαλμένων υπολογισμών από τις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν διεξαγάγει στο παρελθόν τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές συγκρούσεις, πιο πρόσφατα το 2019, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμετείχαν σε μάχες. Και τα δύο έθνη έχουν πυρηνικά όπλα.
«Δεδομένου του συμβάντος... η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει να να βρίσκονται σε επικοινωνία για τον μετριασμό του κινδύνου», δήλωσε στο Twitter η Αγιέσα Σιντίκα, ειδική σε στρατιωτικές υποθέσεις και θέματα της Νότιας Ασίας.
«Και τα δύο κράτη εξακολουθούν να έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά τι γίνεται αν τέτοια ατυχήματα επαναληφθούν και με πιο σοβαρές συνέπειες;», διερωτήθηκε
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Μπαμπάρ Ιφτιχάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες το βράδυ ότι ένα «ιπτάμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας» συνετρίβη κοντά στην ανατολική πόλη Μίαν Τσάννου, προερχόμενο από τη βόρεια ινδική πόλη Σίρα, στο κρατίδιο Χαριάνα κοντά στο Νέο Δελχί.
«Η διαδρομή πτήσης αυτού του αντικειμένου έθεσε σε κίνδυνο πολλές εθνικές και διεθνείς επιβατικές πτήσεις τόσο στον εναέριο χώρο τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν, καθώς και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στο έδαφος», είπε.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε νωρίτερα την Ινδία να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα της έρευνάς της για το περιστατικό.
Ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν σημείωσε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο πέταξε σε υψόμετρο 40.000 ποδιών, με ταχύτητα 3 Mach, και πέταξε για 124 χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο του Πακιστάν προτού συντριβεί.
Ο Χάπιμον Τζέικομπ, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού του Νέου Δελχί, είπε ότι και οι δύο πλευρές χειρίστηκαν καλά την κατάσταση.
«Μου δίνει μεγάλη ελπίδα ότι τα δύο κράτη με πυρηνικά όπλα αντιμετώπισαν αυτό το περιστατικό με εμπλοκή πυραύλων με ώριμο τρόπο», έγραψε στο Twitter, συμπληρώνοντας πως το Νέο Δελχί θα πρέπει να προσφερθεί να πληρώσει αποζημίωση για καταστροφές που προκλήθηκαν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters