Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία;

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία;

Έχουμε να κάνουμε με δύο λαούς που ο καθένας για τους δικούς του λόγους προσπαθεί να υπερασπισθεί τις θέσεις του. Λογικά οι Ουκρανοί είναι αυτοί που έχουν το δίκιο με το μέρος τους αφού υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Και οι δύο λαοί έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι μαχητές και δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα, παράλληλα υπερασπίζονται φανατικά τις θέσεις τους και δύσκολα θα κάνουν πίσω, οι Ουκρανοί οι οποίοι φαινομενικά είναι σε πιο δύσκολη θέση, ακόμα και αν αποφασίσει ο πρόεδρος τους να παραδοθεί ή να εγκαταλείψει την χώρα, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδεχτούν την απόφαση.

Δυστυχώς θα έδινα πολλές πιθανότητες σε ένα 'ατύχημα' σε κάποιο από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, ίσως και από δολιοφθορά φανατικών, γιατί ένα πυρηνικό ατύχημα θα έχει επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη και ειδικά την Ευρώπη και βέβαια όσες χώρες είναι πιο κοντά.

Κώστας Ζουγρής

Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια.

Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.

Οι συνδέσεις δεν αφορούν την επιχειρησιακή ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά το να επαληθεύεται ότι η χρήση των πυρηνικών υλικών γίνεται για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει συνεχή ροή δεδομένων για αυτό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ