«Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως, κ. Σρόιτερ, να αλλάξω το σκεπτικό μου» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως δίλημα το ζήτημα της στάσης των κομμάτων στο νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία.
«Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή με τον τρόπο της, ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Παρότι διαμορφώθηκε ένα σχετικό πλαίσιο κάποιας συνεννόησης στη Βουλή, εγώ κράτησα την φράση του κ. Τσίπρα, ότι «εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελείωσει. Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι'αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός.
Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες
Συγχαρητήρια στους δημοσιογράφος που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις με τη Ρωσία και τους Έλληνες στην περιοχή στην συνέντευξή του στον Alpha.
«Στο ζήτημα αυτό η Ρωσία έχει επιλέξει τακτική βίαιων βομβαρδισμών που δυστυχώς θα σημαίνει και αμάχων.
Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία.Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη. Σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο
Ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφερόμενος στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία . «Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση.
Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι. Με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ όλοι οι άλλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε συζήτηση στη βουλή. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Είναι μια συζήτηση, η οποία έτσι όπως είναι οργανωμένη, δεν προσφέρει κάτι, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας
Υπάρχει λίστα προσώπων, Ρώσοι ολιγάρχες, που είναι κοντά στον Πούτιν. Για αυτούς θα δράσουμε ανάλογα. Δεν αφορά όλους τους εν δυνάμει επενδυτές. δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη υπόλοιπες κυρώσεις κατά Ρώσων επενδυτών και στη στάση της Τουρκίας στη συνέντευξή του στον Alpha.
Θα υπάρχουν συνέπειες στον τουρισμό, στο εμπόριο από αυτή την επιλογή της δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Η Τουρκία κάνει μια επιλογή σήμερα. Δεν είναι δουλειά μου να υποδείξω στην ηγεσία της πως θα κινηθεί. Ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα δημοφιλής πολιτική. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατικοποίηση. Γι'αυτό έχει σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους συμμάχους μας. Κατηγορηματικά όχι, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στρατιωτών μας σε αυτόν τον πόλεμο.
Αν ζητηθεί να στείλουμε δυνάμεις στις γειτονικές χώρες, θα το κάνουμε. Δεν μας έχει ζητηθεί. Δικαιώνεται η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας, με τη Γαλλία. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας. Καταστήσαμε τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο και θέσαμε πρώτο το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών. Όλες αυτές οι επιλογές για τις οποίες η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική, δικαιώθηκαν στην πράξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες - Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο
«Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για ευρωπαϊκό στρατό. Ήρθε η Γερμανία που καταδιώκεται από παρελθόν βαρύ. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία.
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες. Η Ευρώπη δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ήταν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν. Είδαμε απόλυτη στήριξη στην πολιτική μας και αλλαγή στη στάση της Ευρώπης στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πόσο μάλλον τώρα. Δεν θα έρθει ξαφνικά μία άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει τις διαφορές μας. Έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Με την Τουρκία υπάρχει θετική ατζέντα στον τομέα τουρισμού, του περιβάλλοντος, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Alpha στην αμυντική πολιτική και στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τ. Ερντογάν.
Παγκόσμιο πρόβλημα η ακρίβεια - Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου - Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Παγκόσμιο πρόβλημα και η ακρίβεια, παγκόσμιο φαινόμενο. Θα υποστούμε στην Ελλάδα συνέπειες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πρωτίστως. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και του φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία και στα θέματα της ενέργειας.
«Πολιτικές στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστούν με όλους τους τρόπους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από τον επόμενο μήνα. Θα υπάρχει μία ακόμα σίγουρα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση, μικρό όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο.
Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού - Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγης - Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Οι μισθοί σήμερα είναι χαμηλοί και αυτό είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς κρίσης. Η ανάπτυξη θα πρέπει να αντανακλάται και στους μισθούς. Την 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Μπορεί και νωρίτερα. Καταλαβαίνω το νέο άνθρωπο που ζει στο νοίκι.
Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο.
Αυτό που νοιάζει τον πολίτη είναι τι μένει στην τσέπη του. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου που θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Μία έκτακτη ενίσχυση, μια επιταγή ακρίβειας, ένα έκτακτο επίδομα.
Η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα στέγης. Αρχίζει να έχει. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή ο μισός μισθός να πηγαίνει στο ενοίκιο.
Η εκτίμησή μου για τον τουρισμό εξακολουθεί να είναι πολύ θετική. Για τη ρωσική αγορά, ναι, θα έχουμε επιπτώσεις. Μιλάμε για 500.000 επισκέπτες σε ένα σύνολο 25 εκατομμυρίων. Η εικόνα εξακολουθεί να είναι καλή. Η πανδημία τελειώνει πια. Θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί και στα ταξίδια.
Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ευρείας αποδοχής, ασυνήθιστη για κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου. Το δίλημμα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Κράτησα τη φράση του κ. Τσίπρα «είμαι και με ανατολή και με δύση και με βορρά και με νότο». Αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν 4 χρόνια υπουργός Άμυνας θα ήταν ο κ. Καμμένος που κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Το ποιος θα διαχειρίζεται εθνικές υποθέσεις σε ένα κόσμο εξαιρετικά ασταθή ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνέντευξή του στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην πορεία του τουρισμού και στον χρόνο των εκλογών