Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες, κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν αύριο. Οι τελευταίες εξελίξεις
«Όταν λέει ‘θέλω ειρήνη’, αυτό σημαίνει ‘βάζω τα στρατεύματά μου να σας σκοτώσουν’». Με αυτή την συγκλονιστική δήλωση περιγράφει Ουκρανή βουλευτής τις συνομιλίες της πατρίδας της με τον Πούτιν, την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις της έκτης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία και προσδοκά να βγάλει «λευκό καπνό» ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας, που – καλώς εχόντων των πραγμάτων – υποτίθεται ότι θα διεξαχθούν την Τετάρτη 2 Μαρτίου.
Σε μια συνέντευξη στο CNN, το μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Kira Rudik, απαντά για τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εξηγεί τι αναμένουν να συμβεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται.
H βουλευτής δήλωσε σε ειρωνικό τόνο: «Απόψε, είχαμε ‘ειρηνικές’ διαπραγματεύσεις, που είχαν προφανώς ως αποτέλεσμα περισσότερους βομβαρδισμούς, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων διαπραγματεύσεων. Και αυτή τη στιγμή, γίνονται βομβαρδισμοί και χτυπάνε σειρήνες για όλη τη νύχτα».
Όπως είπε, «το περιμέναμε αυτό», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές οδηγίες για τα ‘κόλπα’ του Πούτιν. Όταν λέει ‘θέλω ειρήνη’, αυτό σημαίνει ‘βάζω τα στρατεύματά μου να σας σκοτώσουν’. Όταν λέει ‘δεν είναι δικά μου (σ.σ. ρωσικά) στρατεύματα’, σημαίνει ‘είναι δικά μου στρατεύματα και τα στέλνω’. Όταν λέει ‘εντάξει, υποχωρώ’, σημαίνει ‘ανασυντάσσομαι και στέλνω περισσότερα στρατεύματα για να σας σκοτώσουν’. Συνεπώς, δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς όταν η Μόσχα πηγαίνει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις» – κάνει με τα χέρια της το σήμα των εισαγωγικών, μιλώντας για «ειρηνικές» διαπραγματεύσεις – «ότι θα καταλήξουν με την αποστολή περισσότερων ρωσικών στρατευμάτων, με την καταστροφή περισσότερων κτιρίων και τον θάνατο περισσότερων Ουκρανών».
Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πούτιν στο εσωτερικό του, τόνισε ότι «σήμερα, είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προφανώς οι Ρώσοι αρχίζουν να εισπράττουν το τίμημα του τρελού πολέμου του Πούτιν στις ζωές τους και εκείνος νιώθει όλο και πιο απογοητευμένος και γι’ αυτό αυξάνει τα διακυβεύματα».
Ωστόσο, είπε ότι «γνωρίζαμε πως αυτά θα συμβούν, οπότε γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί και επίσης αξιοποιούμε αυτό το χρόνο για να προετοιμαστούμε καλύτερα και να έχουμε περισσότερες προμήθειες. Γιατί εγώ», λέει χαριτολογώντας, «ως γυναίκα, μπορώ να επιβιώσω με μία μπανάνα και μισή συσκευασία τυρί κρέμα, αλλά 15 οπλισμένοι άντρες της ομάδας αντίστασης που έχω φτιάξει, χρειάζονται πολύ περισσότερες προμήθειες, γι’ αυτό σήμερα πέρασα τη μέρα μου συγκεντρώνοντας οτιδήποτε μπορεί να κάνει μία ομάδα ανθρώπων να επιβιώσει, σε περίπτωση που υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στο Κίεβο», ανέφερε η βουλευτής.
Οι φόβοι της για τις επόμενες μέρες
«Ο πρωταρχικός μας φόβος είναι ότι οι αεροπορικές επιθέσεις θα ενταθούν, κάτι που ήδη είδαμε σήμερα», απάντησε σε σχετική ερώτηση του CNN η Ουκρανή βουλευτής. «Μετά από την αυριανή ημέρα», όπως εκτίμησε, «θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις, για να προκαλέσουν τρόμο και πανικό. Ο δεύτερος φόβος μας είναι να φέρει περισσότερες δυνάμεις και να προσπαθήσει πραγματικά να αποκλείσει το Κίεβο. Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις εισόδους και εξόδους της πόλης – εδώ αναλαμβάνει ρόλο η αντίσταση. Και φυσικά, θα προσπαθήσουμε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
TASS: Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στις 2 Μαρτίου
Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαρτίου, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό μέσο Zerkalo Nedeli, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Ένα άλλο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, το Glavkom, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αποκάλυψε τους όρους που προτάθηκαν από τις πλευρές κατά την πρώτη συνάντηση.
Ανέφερε ότι η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία:
Να δεσμευτεί και να τεκμηριώσει το καθεστώς της, εκτός νατοϊκού μπλοκ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα.
Να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών.
Να αποσύρει το αίτημά της για επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία, σύμφωνα με την Glavkom, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.
Ζελένσκι: «Σταμάτα να μας βομβαρδίσεις για να συνομιλήσουμε»
Στο μεταξύ, με μία ηχηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Reuters.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μία συνέντευξη που έδωσε μέσα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία.
Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Δεν θα δεχτούμε κανένα τελεσίγραφο»
Η Ουκρανία αναλύει τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών με την Ρωσία και διαμορφώνει τη θέση της για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ωστόσο δεν προτίθεται να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα του Κρεμλίνου, δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια on-line ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Ενημερώθηκε πλήρως ο Ζελένσκι
«Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα όσα συνέβησαν χθες, τα ζητήματα που έθεσαν. Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως με όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαμε χθες. Θα προσδιορίσουμε την στάση μας και τότε, θα ετοιμαστούμε, σε περίπτωση που είναι αναγκαίο, για τη νέα συνάντηση», δήλωσε ο Κουλέμπα.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.
Κανένα τελεσίγραφο
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο. «Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια», υπογράμμισε ο Κουλέμπα.
Όπως είχε ανακοινωθεί, στις 28 Φεβρουαρίου η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί με την ρωσική αντιπροσωπεία στα σύνορα Ουκρανίας -Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Πριπιάτ. Κύριο ζήτημα των συνομιλιών ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζοντας τις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας, είχε δηλώσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε να έχουμε.
Τουρκία: Απίθανο να συνεχιστούν οι συνομιλίες την Τετάρτη
Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι απίθανο να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, για συνομιλίες, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της Μόσχας προκειμένου να σταματήσει την εισβολή είναι «μη ρεαλιστικά».
«Πιθανότατα δεν θα συναντηθούν» αύριο, Τετάρτη, είπε ο Καλίν στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. «Το πιο πιθανό είναι να αναβληθούν (οι συνομιλίες) για μια-δυο μέρες. Είμαστε σε επαφή με τις διαπραγματευτικές ομάδες» εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση όταν αντιληφθεί την οικονομική ζημία που προκαλείται στη Ρωσία.
Βομβαρδίζονται Κίεβο και Χάρκοβο
Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται με σφοδρότητα σε πολλά μέτωπα, με κύριο στόχο να καταλάβουν το Κίεβο, κάνοντας τη συνέχεια των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών να φαντάζει, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα με βρετανικές πληροφορίες, μία τρομακτική ρωσική φάλαγγα 64 χιλιομέτρων πλησιάζει στο Κίεβο, εντείνοντας την αγωνία ότι θα ξεκινήσει εκτεταμένη επίθεση των Ρώσων στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Το Κίεβο έχει τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες το απόγευμα της Τρίτης εξαπέλυσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις σε πύργο τηλεπικοινωνιών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άμαχοι, ενώ έχουν προειδοποιήσει για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατευμάτων με υλικοτεχνική υποστήριξη και τεθωρακισμένα πλησιάζει το Κίεβο.
Μάλιστα, οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν όλο και πιο σφοδρές επιθέσεις σε αστικές περιοχές.
Η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο είναι «εκεί που ήταν χθες», λέει αμερικανός αξιωματούχος
Από την πλευρά του, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει πως η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο βρίσκεται «βασικά… εκεί όπου ήταν χθες».
Οι Ρώσοι, όχι μόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα «καυσίμων και συντήρησης», αλλά φαίνεται ότι τους τελειώνουν και τα τρόφιμα, ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το CNN.
Ο αξιωματούχος παρέθεσε, μάλιστα, μια σειρά από πιθανούς λόγους γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής αντίστασης, ενώ ανέφερε και την πιθανότητα οι Ρώσοι να σταματούσαν την προέλασή τους από επιλογή, για «να ανασυγκροτηθούν, να ξανασκεφτούν και να επανεκτιμήσουν την κατάσταση».
«Θα ανασυνταχθούν, θα προσαρμοστούν, θα αλλάξουν την τακτική τους» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «παραδέχτηκε ανοιχτά ότι θα στόχευε περιοχές αμάχων στο Κίεβο».
Νεκροί στο Χάρκοβο από βομβαρδισμό κτιρίου διαμερισμάτων
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι έξι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σε μια κατοικημένη ζώνη στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.
Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν», μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων.
Ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα
Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον ένα κτίριο κατοικιών καταστράφηκε, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θυμάτων.