Πέθανε ο Ian McDonald των King Crimson και Foreigner

Πέθανε ο Ian McDonald των King Crimson και Foreigner

Ο Ian McDonald, συνιδρυτικό μέλος των King Crimson και των Foreigner, πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο McDonald «πέθανε ειρηνικά στις 9 Φεβρουαρίου 2022 στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του».

Ένας πολυοργανίστας ικανός στο σαξόφωνο, τα πλήκτρα και τα πνευστά, ο McDonald ήταν ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού progressive rock συγκροτήματος King Crimson, μαζί με τους Robert Fripp, Michael Giles, Peter Sinfield και Greg Lake.

Η θητεία του McDonald's στους King Crimson ήταν σύντομη, αλλά εντυπωσιακή. Η προηγούμενη εμπειρία του επηρέασε τον πρώιμο ήχο της μπάντας, όπως και το πληκτρολόγιο Mellotron που πρότεινε να αγοράσουν. Οι συνεισφορές του ακούγονται σε όλο το εμβληματικό ντεμπούτο άλμπουμ των King Crimson το 1969, In ​​the Court of the Crimson King. Εκτός από το ότι συνέγραψε κάθε κομμάτι του άλμπουμ, ερμήνευσε σαξόφωνο, φλάουτο, κλαρίνο, μπάσο κλαρίνο, Mellotron, τσέμπαλο, πιάνο, όργανο και βιμπράφωνο.

Αλλά οι δημιουργικές διαφορές με τον Fripp οδήγησαν τον McDonald και τον Giles να εγκαταλείψουν τους King Crimson στα τέλη του 1969. Το ζευγάρι κυκλοφόρησε αργότερα ένα άλμπουμ μαζί το 1970.

Το 1974, ο McDonald επανενώθηκε για λίγο με τον King Crimson, συνεισφέροντας στο άλμπουμ τους Red. Αλλά πριν μπορέσει να ξαναμπεί στο συγκρότημα σε μόνιμη βάση, ο Fripp διέλυσε τους King Crimson, επικαλούμενος την απογοήτευσή του από τη μουσική βιομηχανία.

Το 1976, ο McDonald συνεργάστηκε με τους Mick Jones, Lou Gramm, Al Greenwood, Ed Gagliardi και Dennis Elliott για να σχηματίσουν το συγκρότημα Foreigner. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε το 1977, πιστοποιήθηκε ως πλατινένιο στις ΗΠΑ, χάρη σε ένα ζευγάρι από τα 10 καλύτερα σινγκλ στο "Feels Like the First Time" και "Cold As Ice". Το επόμενο άλμπουμ τους, το Double Vision του 1978, αποδείχθηκε ακόμη πιο επιτυχημένο. Έφτασε στο Νο. 3 των αμερικανικών τσαρτ άλμπουμ και δημιούργησε δύο κορυφαία πέντε σινγκλ: "Hot Blooded" και "Double Vision".

Επιθυμώντας περισσότερο δημιουργικό έλεγχο στη μουσική των Foreigner, ο Jones απέλυσε τους Al Greenwood και Ian McDonald από το συγκρότημα το 1980. Ο McDonald στη συνέχεια εργάστηκε ως μουσικός session, ηχογραφώντας με καλλιτέχνες όπως οι T.Rex, Fruupp και Steve Hackett.