Πέθανε ο μουσικός της τζαζ και του φανκ James Mtume

Πέθανε ο μουσικός της τζαζ και του φανκ James Mtume

Ο James Mtume, ένας μουσικός που ηχογράφησε με μεγάλους της τζαζ πριν ηγηθεί του συγκροτήματος R&B Mtume, πέθανε. Ο γιος του Faulu Mtume επιβεβαίωσε την είδηση Ήταν 75.

Ο Mtume γεννήθηκε ως James Heath Jr., γιος του σαξοφωνίστα της jazz Jimmy Heath, στη Φιλαδέλφεια. Μεγάλωσε από τη μητέρα του Bertha Forman και τον πιανίστα James "Hen Gates" Forman, ο οποίος έπαιζε στο συγκρότημα του Charlie Parker. Ο Forman σύστησε τον νεαρό Mtume, κυριολεκτικά, σε μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς της τζαζ όλων των εποχών.

Το 1969, έπαιξε κρουστά στο άλμπουμ του θείου του Albert "Tootie" Heath Kawaida μαζί με τον πατέρα του, και τους Don Cherry, και Herbie Hancock. Ο Mtume κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το συγκρότημα του Mtume Umoja Ensemble με τίτλο Land of the Blacks το 1972. Από το 1971 έως το 1975, έπαιξε με τον Miles Davis, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς στις σεβαστές συνεδρίες On the Corner. Συνέβαλε επίσης σε δίσκους των Sonny Rollins, Pharoah Sanders, McCoy Tyner, Lonnie Liston Smith, Gato Barbieri, Ramsey Lewis και πολλών άλλων.

Μετά από δεκάδες τζαζ συνεδρίες, κυκλοφόρησε το Kiss This World Goodbye, το ντεμπούτο άλμπουμ του υβριδικού συγκροτήματος jazz, funk και R&B Mtume το 1978. Μετά το In Search of the Rainbow Seekers του 1980, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το 1983 το Juicy Fruit. Το ομότιτλο κομμάτι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος και έγινε σάμπλινγκ στο "Juicy" του Notorious B.I.G. Το συγκρότημα συνέχισε με δύο ακόμη άλμπουμ: το You, Me and He του 1984 και το Theatre of the Mind του 1986. Το 1986, ο James Mtume συνέθεσε τη μουσική για την ταινία Native Son.

Πέρα από τη δουλειά του με το συγκρότημα Mtume, ο James ήταν ένας παραγωγικός τραγουδοποιός και παραγωγός. Μαζί με τον Ρέτζι Λούκας συνέγραψαν το «The Closer I Get to You» των Roberta Flack και Donny Hathaway και το «Never Knew Love Like This Before» της Stephanie Mills. Ο Mtume αναφέρθηκε στον ήχο Mtume-Lucas ως "sophistifunk".

Ο Mtume αργότερα έγραψε τραγούδια των Mary J. Blige, R. Kelly και K-Ci και Jo-Jo.

Με πληροφορίες από το Pitchfork